fbpixel

Search icon
Search
Ψάχνετε έναν φυσικό τρόπο να απαλλαγείτε από το stress; Η επιστήμη έχει τη λύση
PSYCHOLOGY

Ψάχνετε έναν φυσικό τρόπο να απαλλαγείτε από το stress; Η επιστήμη έχει τη λύση

H απάντηση είναι πιο απλή από όσο πιστεύετε


Είναι γεγονός πως από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι είχαν επιβεβαιώσει τις θεραπευτικές ιδιότητες τις οποίες μπορεί να προσφέρει το νερό. Στην αρχή της ρωμαϊκής εποχής, τα λουτρά αποτελούσαν ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής ζωής, ένα μέρος όπου οι άνθρωποι πήγαν για να χαλαρώσουν, για να επικοινωνήσουν και για να βιώσουν μια διαφορετική ατμόσφαιρα. Στην ayurveda -αρχαία ινδική φαρμακευτική σοφία και παραδοσιακή κινεζική ιατρική- το στοιχείο του νερού ήταν ζωτικής σημασίας για την εξισορρόπηση του σώματος και τη δημιουργία φυσικής αρμονίας, με τα ποτάμια να θεωρούνται ιερά μέρη. Φυσικά, σε διάφορες άλλες θρησκείες το νερό συμβολίζει την αναγέννηση, τον πνευματικό καθαρισμό και τη σωτηρία.

Μετά από αυτά, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα -χωρίς προκαταλήψεις και πνευματικές υποστάσεις- το στοιχείο αυτό προσδίδει μια αίσθηση ηρεμίας και σαφήνειας, με τις διακοπές στη θάλασσα να αποτελούν την αγαπημένη επιλογή μικρών και μεγάλων.  

Universal blue 

957d71e5defad95b1a832d33e5ba5f15.jpg

Η συγγένειά του ανθρώπου με το νερό αντανακλάται στην σχεδόν καθολική ύπαρξη του μπλε στο σύμπαν, με το είδος μας να είναι φυσικά ελκυόμενο από τις υδάτινες αποχρώσεις. Σύμφωνα με έρευνες, λοιπόν, το μπλε χρώμα είναι συντριπτικά επιλεγμένο ως το αγαπημένο χρώμα των περισσοτέρων σε ολόκληρο τον κόσμο με αρκετές μελέτες μάρκετινγκ να έχουν αποδείξει πως συνδέεται υποσυνείδητα με ιδιότητες όπως η ηρεμία, το ανοιχτό, το βάθος και η σοφία.

"Μια ήπια διαλογιστική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ηρεμία, γαλήνη, ενότητα, αίσθηση γενικής ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή και τη στιγμή ενεργοποιείται όταν βρισκόμαστε μέσα ή κοντά στο νερό." - Wallace J. Nichols, μελετητής της θαλάσσιας βιολογίας

Gives brain a rest

42fb3025c891f5bd41d952eb28dc0d97.jpg

Στην καθημερινότητά, οι περισσότεροι είστε συνεχώς βομβαρδιζόμενοι από αισθητήρια ερεθίσματα, όπως αυτά που δέχεστε από τις συσκευές που χρησιμοποιείτε, από τις πολλές υποχρεώσεις καθώς και από πολύ επιβαρυμένα προγράμματα που έχετε να διαχειριστείτε. Υπάρχει μια αγγλική λέξη, λοιπόν, το "downtime" η οποία αντικατοπτρίζει υπέροχα αυτό που πραγματικά χρειάζεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος αρκετές φορές αλλά σπάνια του το χαρίζετε. Σε μελέτες έχει αποδειχτεί πως ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να κατευνάσετε τις σκέψεις σας και να κάνετε ένα restart είναι να χρησιμοποιήσετε τις αισθήσεις σας και να επικεντρωθείτε στους ήχους αλλά και στις vibes που μπορεί να σας προσφέρει η θάλασσα. Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει χαρακτηριστεί μάλιστα ως "γνωστικό διάλειμμα" αφού εκείνη τη στιγμή ο εγκέφαλος εφαρμόζει μια πολύ απλή τακτική η οποία αντικατοπτρίζεται στη φράση: keep it simple and smart. 

Meditative statetel-web-20072018-sea-change-large.jpg

Έχετε συνειδητοποιήσει πως μπορεί και εσείς να ανήκετε στους ανθρώπους που απλώς παρατηρούν τους ελιγμούς που κάνει το νερό όταν χτυπάει στην αμμουδιά; Αυτός ο ήχος διεγείρει κάποιες εγκεφαλικές λειτουργίες, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε το κατάλληλο state of mind, που απαιτεί ο διαλογισμός. Σύμφωνα με τον ερευνητή Wallace Nichols, τα αισθητήρια στοιχεία που αντλείτε εκείνη τη στιγμή δεν αποσπούν τις σκέψεις σας, αντιθέτως τις οδηγούν προς μια ορθή κατεύθυνση, περισσότερο ευσυνείδητη και επικεντρωμένη. Λέγεται μάλιστα, πως αυτό μπορεί να καταλήξει μακροπρόθεσμα και σε καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Connected 

sybil-steele-louise-mikkelson-beach-editorial-oracle-fox-journal-3.jpg

Στην απολαυστική και στοχαστική κατάσταση που σχετίζεται με την παρατήρηση ή την αλληλεπίδραση με το νερό, είναι κοινό να βιώνετε συναισθήματα δέους, όπως διαπίστωσε η έρευνα του Nichols. Η αίσθηση αυτή είναι ικανή να δημιουργήσει την ανάγκη κατανόησης της απεραντοσύνης, την οποία ο άνθρωπος μπορεί να πετύχει μέσω της επαφής με τη φύση καθώς και με ουσιαστικές σχέσεις με τους συνανθρώπους του. Έτσι, το «εγώ» μπορεί να γίνει «εμείς» καθώς η ουσιαστική επικοινωνία μέσα από μια τέτοια στιγμή είναι για τους περισσότερους... το ζητούμενο.

Creativity 

Λένε πως την ώρα που βρίσκεται κανείς στο ντους  μπορούν να του έρθουν οι πιο ευρηματικές ιδέες και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Στις καθημερινές, πολυάσχολες ζωές μας -όπως αναφέραμε ξανά- δεν υπάρχει χρόνος για πραγματική χαλάρωση. Έτσι, όταν φτάνει μια τέτοια στιγμή η δημιουργικότητα αυξάνεται, η φαντασία διεγείρεται και η ενδοσκόπηση βοηθάει στο να ανακαλύψετε τις πιο ευρηματικές ιδέες. Στη σύγχρονη πραγματικότητα, λοιπόν, το μπάνιο αποτελεί μια νοητή προέκταση της θάλασσας καθώς εκεί γίνεται η αποφόρτιση όλης της ημέρας, με την κάθε σταγόνα νερού που πέφτει πάνω σας, να λειτουργεί ως ένα mini-vacation. 

My note for you

326f7cf7dd13bc96ce128f8c46e6b564.jpg

Αφεθείτε στις πραγματικές ευλογίες που χαρίζει η φύση και βιώστε μια ένωση με αυτήν, η οποία θα σας βοηθήσει να ξεχάσετε τα προβλήματα της καθημερινότητας. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα deadlines και οι υποχρεώσεις μπαίνουν μπροστά από την ψυχική σας υγεία καταστρέφοντας με τον καιρό τις συνήθειες που θα σας οδηγήσουν σε πνευματική ηρεμία. Προσχωρήστε και αντισταθείτε σε όλες τις δικαιολογίες και τις γρήγορες λύσεις όπως το κοντρόλ της τηλεόρασης ή το play σε ένα βίντεο στο Youtube. Αφιερώστε στον εαυτό σας μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα -και ας είναι μόνο για  20 λεπτά. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως το χρωστάτε στο σώμα σας... Ξεκινήστε με αυτό και ίσως ανακαλύψετε ότι, τελικά, στο απέραντο μπλε της Μεσογείου να κρύβονται περισσότερα μυστικά από αυτά που περιμένατε.

Σήμερα είναι η μέρα που θα αλλάξει η ζωή σας, γιατί -και μόνο- το επιλέγετε!