fbpixel

Search icon
Search
Prince Filippe: Η Μεγάλη Βρετανία αποχαιρέτησε τον Δούκα του Εδιμβούργου
PEOPLE & MOMENTS

Prince Filippe: Η Μεγάλη Βρετανία αποχαιρέτησε τον Δούκα του Εδιμβούργου

Μέσω μίας λιτής τελετής, με μόλις 30 άτομα, η Βασίλισσα και η οικογένειάς τής είπαν το "ύστατο χαίρε"


Μετά από σχεδόν 8 δεκαετίες η Βασίλισσα Ελισάβετ αποχαιρέτησε για τελευταία φορά τον σύζυγό της Πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργο, ο οποίες απεβίωσε την Παρασκευή 9 Απριλίου, σε ηλικία 99 ετών στο Windsor Castle.

queen.jpeg


Λόγω της πανδημίας αλλά και της επιθυμίας του εκλιπόντος, η τελετή έγινε σε πολύ κλειστό κύκλο, μόλις 30 ατόμων, χωρίς υπερβολές. Η τελετή είχε ξεκινήσει ήδη από τις 11 π.μ τοπική ώρα όταν το Πρώτο Τάγμα Γρεναδιέρων μετέφερε το φέρετρο του Φιλίππου, , από το Ιδιωτικό Παρεκκλήσι, στον Πύργο του Ουίνδσορ στην Εσωτερική Αίθουσα του πύργου καλυμμένο με τη σημαία του, πάνω στην οποία είναι σχεδιασμένο το οικόσημο του που περιλαμβάνει 4 σύμβολα, της Δανίας, της Ελλάδας, του Εδιμβούργου και της Μ. Βρετανίας. Επάνω στο φέρετρο υπήρχαν επίσης, ένα στεφάνι, το ναυτικό καπέλο και το σπαθί του.

funeral9.webp

Στις 2 μ.μ., τοπική ώρα, άρχισε το τελετουργικό και μέσα σε 15 λεπτά παρατάχθηκαν στην αυλή του Πύργου στρατιωτικά αποσπάσματα από σώματα με τα οποία ο Φίλιππος είχε ειδικές στρατιωτικές σχέσεις, όπως το Βασιλικό Ναυτικό, οι Βασιλικοί Πεζοναύτες, η Φρουρά των Γρεναδιέρων, το Βασιλικό Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων Γκούρκα, το Σώμα Υπηρεσιών Πληροφοριών και οι Χαϊλάντερ

Λίγο πριν τις 3 μ.μ η σορός του Πρίγκιπα τοποθετήθηκε πάνω στο ειδικά διαμορφωμένο Land Rover, το οποίο είχε σχεδιαστεί εδώ και χρόνια από τον ίδιο του Δούκα του Εδιμβούργου, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της τελετής. Ακριβώς πίσω από το όχημα υπήρχε μία πομπή, η οποία αποτελούνταν από τα ανώτερα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, ανάμεσά τους ο πρίγκιπας Κάρολος και οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι.

funeral8.webp


Η Βασίλισσα Ελισάβετ βρισκόταν τελευταία, ακολουθώντας την πομπή μέσα στην State Bentley. Η διαδρομή ξεκίνησε από το Windsor Castle και ολοκληρώθηκε στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο του Γουίνδσορ. Μέσα στο Παρεκκλήσι η Βασίλισσα καθόταν μόνη της, για πρώτη φορά, χωρίς τον άνθρωπο που βρισκόταν για 74 ολόκληρα χρόνια δίπλα της. Ο Χάρι, Δούκας του Σάσεξ καθόταν επίσης μόνος του, ενώ ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ μαζί με τη σύζυγό του, Κέιτ. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας φορούσαν επίσημη πρωινή ενδυμασία με παράσημα.

Η τελετή της κηδείας άρχισε με ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα. Στο τέλος της τελετής ο Φίλιππος θα ενταφιασθεί στη Βασιλική Κρύπτη του παρεκκλησιού. Θα μείνει εκεί μέχρι το θάνατο της Βασίλισσας κι έπειτα θα ενταφιασθούν μαζί.

funeral5.webp

74 χρόνια ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου περπατούσε πάντοτε δύο βήματα πίσω από τη Βασίλισσα και την πρόσεχε. Για πρώτη και τελευταία φορά, η Βασίλισσα ήταν αυτή που στάθηκε πίσω του για να τον αποχαιρετήσει και να του πει το «ύστατο χαίρε».

Φωτογραφίες: Reuters