fbpixel

Search icon
Search
Pray for Greece: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές
ECO GLOW

Pray for Greece: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές

Τι πρέπει να προσέξετε και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τους πληγέντες


H Eλλάδα δοκιμάζεται σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και δίνει μεγάλη μάχη, προκειμένου να σταθεί όρθια και να αντιμετωπίσει το "θηρίο" της φωτιάς. Η χώρα μας, βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πολύ σκληρό "εχθρό" κι η κοινή γνώμη -εντός κι εκτός συνόρων- παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις. Η Βόρεια Αττική, η Εύβοια κι η Ηλεία είναι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ από εκεί και πέρα πολλά, διαφορετικά σημεία της χώρας βρίσκονται επίσης σε πολύ δύσκολη κατάσταση. 

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για τα μικροσωματίδια καπνού που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα κι επισημαίνουν πως η μακροχρόνια εισπνοή τους μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό και να προκαλέσει μία σειρά προβλημάτων υγείας. 

Μία από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες για την Ελλάδα 

Για ποιο λόγο είναι επικίνδυνος ο καπνός της φωτιάς; 

Τα μικροσωματίδια PM 2.5 κι όλες οι επικίνδυνες χημικές ουσίες που εκλύονται από την καύση των δένδρων, αλλά και από τα πλαστικά ή άλλα τοξικά απόβλητα που βρίσκονται στα δάση, αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και για την καρκινογένεση. 

"Αυτά τα μικροσωματίδια που παράγονται από τις πυρκαγιές των δασών έχουν αυξημένη τοξικότητα και πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε. Έχουν αεροδυναμικό σήμα και πολύ μικρή διάμετρο, με αποτέλεσμα να παρασύρονται από εισπνεόμενο ρεύμα αέρος και να φτάνουν πολύ βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα. Ουσιαστικά, διεγείρουν έναν μηχανισμό φλεγμονής, ο οποίος προσβάλλει όλα τα όργανα αρχίζοντας πρώτα από το αναπνευστικό, αλλά και από το κυκλοφορικό, ενώ ευθύνονται για υπερτασικά επεισόδια, για αρρυθμίες και για στεφανιαία προβλήματα κι έχει αποδειχθεί ότι είναι ακόμα και καρκινογόνα μακροπρόθεσμα". Τα λόγια του καθηγητή Πνευμονολογίας, Παναγιώτη Μπεχράκη είναι ενδεικτικά της σοβαρότητας της κατάστασης. 

Ειδικά για τα παιδιά, χρειάζεται ακόμη περισσότερη προσοχή, καθώς εισπνέουν σε πολύ πιο χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους, σε σχέση με έναν ενήλικα και δεδομένου ότι οι μετρήσεις γίνονται σε ύψος 2 μέτρων περίπου, είναι κατανοητό πως γι΄αυτά η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο δύσκολη κι η επίδραση της φωτιάς πολύ μεγαλύτερη. 

fotia.jpg

Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στην υγεία;

Οι συχνότερες βραχυπρόθεσμες συνέπειες για υγιείς ανθρώπους, είναι η εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων ή εισπνευστικών ή χημικών εγκαυμάτων, ενώ ευπάθεια εμφανίζουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι κι οι εγκυμονούσες. Επίσης, αυτοί που πάσχουν από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα υγείας, είναι πιο επιρρεπείς σε περίπτωση άμεσης επίδρασης από τη φωτιά και κινδυνεύουν να εμφανίσουν επιδείνωση της κατάστασής τους.

Δυστυχώς ωστόσο, η εισπνοή χημικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση βρογχικού άσθματος, επιτάχυνση εμφάνισης χρόνιων παθήσεων από το αναπνευστικό και καρδιαγγειακά προβλήματα. Επιπλέον, υπάρχουν καρκινογόνες ουσίες, όπως το βενζόλιο κι οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, που επηρεάζουν πολύ σημαντικά τον οργανισμό.

Μέτρα προστασίας 

Για όσους βρίσκονται στις περιοχές που έχουν πληγεί, συστήνεται η παραμονή σε κλειστούς χώρους κι η άμεση ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων. Επίσης, για κατοικίες που διαθέτουν ένα σύγχρονο σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο ή μαγείρεμα κι η χρήση αεροζόλ, που μπορεί να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Τέλος, είναι καλό να φοράτε προσταυτευτική μάσκα τύπου ΚΝ95 κι όχι την απλή που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα για τον κορωνοϊό, για όλες τις μετακινήσεις σας, προκειμένου να διαχειριστείτε την αποπνικτική ατμόσφαιρα που έχει προκληθεί από τις πυρκαγιές. 

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πως άνοιξε τραπεζικός λογαριασμός για την ενίσχυση των πυρόπληκτων σε Βαρυμπόμπη, Πάτρα, Ρόδο, Βόρεια Εύβοια και Αρχαία Ολυμπία και των οικόσιτων ζώων που έμειναν χωρίς στέγη. Δωρεές μπορούν να γίνουν στον παρακάτω λογαριασμό:

Τράπεζα: EUROBANK

Δικαιούχος: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Αρ. Λογαριασμού: 0026.0240.30.0201205013

IBAN: GR2602602400000300201205013

* Οι καταθέσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από την ένδειξη «Πυρκαγιές». Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 2103609825.

Συγκέντρωση τροφίμων κι ειδών πρώτης ανάγκης

Ανάγκη για νερό, πορτοκαλάδες, ισοτονικά, τρόφιμα μακράς διαρκείας, ρούχα, παιδικές πάνες, γάλατα, μωρομάντηλα, αντισηπτικά, γάζες, αλλά και τροφές ζώων (γατοτροφές, σκυλοτροφές, ξηρά τροφή για άλογα κλπ).

Την ίδια ώρα, σε διάφορα σημεία της Αθήνας συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, τα οποία φεύγουν με φορτηγά για τις πληγείσες περιοχές. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τα μεταφέρετε εκεί με δικό σας όχημα, μπορείτε να τα στείλετε σε κάποια από τις παρακάτω διευθύνσεις:

  • Ψυρρή: Αριστοφάνους 12 
  • Κεραμεικός: Μεγάλου Αλεξάνδρου 122, ΜΚΟ Ο Άλλος Άνθρωπος
  • Εξάρχεια: Κηπάκι Τσαμαδού, Τσαμαδού 15 – από τις 12 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.
  • Κυψέλη: Kick Athens, Σποράδων 26, 2111190369
  • Κολωνός: Κεντρική Αποθήκη Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Άστρους 111-113, 210-5147300, 210-3609825 – συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας (γάλα εβαπορέ, σκόνη γάλακτος για παιδιά, κονσέρβες παντός τύπου, δημητριακά, παξιμάδια, αλεύρι, ζυμαρικά)
  • Μαραθώνας: Σωματείο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Μαραθώνα, 2294 067602 – συγκέντρωση μικρών μπουκαλιών νερού μέχρι 500ml το κάθε μπουκάλι, μικρών μπουκαλιών ισοτονικού ποτού μέχρι 500ml το κάθε μπουκάλι και ξηρά τροφή για ζώα
  • Παγκράτι: Βαρνάβα cafe, Πλατεία Βαρνάβα 1
  • Πειραιάς: Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά (ισόγειο), Ελ. Βενιζέλου 27 – Παρασκευή 06/08 από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ.
  • Πέργαμος: Κέντρο Νεότητας Περγάμου και Τατοΐου (ανάγκη για πάγο, λεκάνες, ψυγεία, μάσκες ffp2 & ffp3, γάντια κηπουρικής, φτυάρια, τσουγκράνες, ζεμπίλια, μαύρες σακούλες)
  • Χαϊδάρι: Δύο και νακαίοι & Blend Coffee House

Κτηνιατρεία και κέντρα για τα ζώα που βρίσκονται σε ανάγκη:

  • Αχαρνές: κτηνιατρείο του Αλέξανδρου Προκοπίου, οδός Θρακομακεδόνων 210, 2102431536
  • Κτηνιατρικό κέντρο Γέρακα: Ερμού 8, Γέρακας, τηλ. 2117005677
  • Εκάλη: νοσοκομείο ζώων Άγιος Μόδεστος, Λεωφόρος Θησέως 35, 210-8134772, 210-813357
  • Εξάρχεια: Pet Corner, Τοσίτσα 5 – μέχρι τις 3 μ.μ., για συλλογή πρώτων ειδών (νερά, γάζες, υποσέντονα, ορός, μάσκες, ξηρά τροφή-κονσέρβες, πήλινα μπολάκια, κηραλοιφή, pulvo
  • Ηλιούπολη: δωρεάν περίθαλψη ζώων στο κτηνιατρείο Ιωάννη Σαμολαδά, Αναστάσεως 43, 2109735140 – από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. & 5.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.
  • Θρακομακεδόνες: στο Ολυμπιακό Χωριό θα υπάρχει από αύριο 05/08 ομάδα της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας (Ε.Δ.Κ.Ε.), καθώς και κτηνίατροι από το κτηνιατρείο Vets4Life
  • Κορωπί Αττικής: Γαϊδουροχώρα, 6944616160
  • Πολυδένδρι: κτηνιατρείο του Παναγιώτη Ξυραφά, Λεωφόρος Ειρήνης, 22950 53680
  • Πόρτο Ράφτη Αττικής: Λεύκη Παπαδημητρίου, 6934593459
  • Ρόδος: Ιατρείο Vetaid, 2241038980 Συκάμινο Αττικής: 6994678044, 6987808478