Έχει πάει 4 η ώρα στο γραφείο και σκέφτεστε εάν θα πάρετε ίσως τον τρίτο καφέ της ημέρας. Πολλά ταλανίζουν το μυαλό σας. Εάν είναι υπερβολή, εάν η τόση καφεΐνη εν τέλει ευθύνεται που δεν κοιμάστε τα βράδια, ή ακόμα κι αν είστε εθισμένοι σε αυτήν... Από την άλλη μπορεί απλώς να αναζητάτε έναν τρόπο να παραμείνετε ξύπνιοι και «παρόντες» στις υποχρεώσεις της ημέρας σας. Που είναι το κακό;
Προσπαθώντας να δώσουμε απαντήσεις στα παραπάνω, αποφασίσαμε να ανακαλύψουμε πόσοι καφέδες στην ουσία επιτρέπεται να συμπεριλαμβάνουμε μέσα στην ημέρας μας και γιατί.
«Προκειμένου να διατηρήσουν υγιή την καρδιά τους αλλά και την αρτηριακή τους πίεση, οι άνθρωποι πρέπει να περιορίσουν τον καφέ τους σε λιγότερο από έξι φλιτζάνια την ημέρα - με βάση τα ιατρικά δεδομένα το έξι ήταν το σημείο καμπής, όπου η καφεΐνη άρχισε να επηρεάζει αρνητικά τον καρδιαγγειακό σύστημα.», αναφέρει η καθηγήτρια Elina Hyppönen του University of South Australia.
Ποιοι είναι, όμως, οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση καφέ;
Ο καφές μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, νευρικότητα, ανησυχία, στομαχικές διαταραχές, ναυτία και εμετό, αύξηση του καρδιακού και αναπνευστικού ρυθμού και άλλες παρενέργειες. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων συνδέεται επίσης με τον πονοκέφαλο, το άγχος, την ταραχή, την ενόχληση στα αυτιά και τους ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Plus, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί πρόδρομο παράγοντα για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Δεν είναι όμως μόνο η καφεΐνη που μπορεί να είναι επιβλαβής για ένα άτομο. Πολλοί προσθέτουν στον καφέ τους γάλα, ζάχαρη ή γλυκαντικά και αρωματικά συστατικά που προσθέτουν θερμίδες και λιπαρά, τα οποία με τη σειρά τους επιβαρύνουν τον οργανισμό.
Από την άλλη, υπάρχουν οφέλη;
Πέρα από την τόνωση της ενέργειας, τη βοήθεια στη συγκέντρωση και ακόμα και την αποτροπή του χασμουρητού στη μέση ενός επαγγελματικού meeting, οι έρευνες έχουν βρει πολλές περιπτώσεις όπου η συνήθεια του καφέ μπορεί να έχει και κάποια οφέλη για την υγεία.
Μην ξεχνάτε ότι ο καφές είναι η Νο1 πηγή αντιοξειδωτικών στην ανθρώπινη διατροφή - ναι, ακόμη και σε σχέση με το κρασί και το τσάι. Πέρα από την καφεΐνη που σας δίνει ένα πρωινό ενεργειακό boost, αυτά τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού, καθώς και στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών. Πράγματι, μια μελέτη του Harvard στο παρελθόν είχε διαπιστώσει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ μείωσε τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη. Η καθημερινή κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ, είτε με καφεΐνη είτε χωρίς, συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για θνησιμότητα από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση καφέ.
Τι είναι ένα φλιτζάνι καφέ;
Αντί να σκέφτεστε τον καφέ σε φλιτζάνια, σκεφτείτε την κατανάλωσή του σε όρους συνολικής καφεΐνης. Ένα φλιτζάνι αντιστοιχεί συνήθως σε περίπου 70 έως 140 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης.
Αν πεταχτείτε στο πλησιέστερο coffee shop και παραγγείλετε έναν μεσαίο ή μεγάλο καφέ, αυτό δεν είναι πάντα ένα φλιτζάνι - είναι πιθανότατα δύο ή ακόμα και τρία - και ανάλογα με το πόσο δυνατό είναι το καβούρδισμα, μπορεί να είναι ακόμα περισσότερο.
Επιπλέον, αν και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να προσδιοριστεί ποια είναι η σωστότερη ποσότητα, σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση λιγότερων ή ίσων με 400 χιλιοστογραμμάρια καφεΐνης την ημέρα, ή περίπου τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια, είναι αυτό που θα συνιστούσαμε.
Να θυμάστε ότι ο καφές δεν είναι η μόνη πηγή που μας κρατάει σε επαγρύπνηση. Μπορείτε επίσης να βρείτε τη διεγερτική ουσία στο τσάι, τη σόδα και μερικές φορές στα τρόφιμα.