fbpixel

Search icon
Search
Πώς ο Ryan Murphy έγινε ο πιο δημοφιλής δημιουργός σειρών αυτή τη στιγμή;
ARTS & CULTURE

Πώς ο Ryan Murphy έγινε ο πιο δημοφιλής δημιουργός σειρών αυτή τη στιγμή;

Επειδή αφηγείται τα πιο δραματικά, πραγματικά γεγονότα όπως κανείς άλλος, ο Ryan Murphy έχει ανέβει στην κορυφή των streaming πλατφορμών


Είναι σχεδόν αδύνατο να χάσεις μια νέα σειρά του Ryan Murphy καθώς κατακλύζουν τις streaming πλατφόρμες, ξεκινώντας με τον καταπιεστικό Dahmer και το The Watcher, τις τελευταίες επιτυχίες του, τις οποίες παρουσίασε πρόσφατα στη μικρή οθόνη. Δάσκαλος των sitcoms που εμπνέονται από πραγματικά γεγονότα, ο showrunner πολλαπλασιάζει τα έργα του, από τη συγγραφή μέχρι τη σκηνοθεσία, συμπεριλαμβανομένης πλέον και της παραγωγής, αυξάνοντας κάθε φορά τη μοναδική δημιουργική του ευαισθησία, αναμειγνύοντας τραγικές ιστορίες με πιο σατιρικά στοιχεία. 

murphy.jpg
Ryan Murphy

Αυτή η σύγχυση των ειδών συχνά διχάζει τους κριτικούς, αλλά εξακολουθεί να ξεσηκώνει τους θεατές που αγαπούν τις τρελές ιστορίες με αμφίβολη ηθική. American Horror Story, Feud, Hollywood, Ratched... Αν γνωρίζετε τους περισσότερους από αυτούς τους τίτλους - ειδικά όσους προβάλλονται από το Netflix - ιδού τα 5 top points που αφορούν τον δημιουργό τους.

dahmer.jpg
Dahmer, 2022

Ο Ryan Murphy ήταν πάντα παιδί στην καρδιά

Ο ίδιος μεγάλωσε σε μια καθολική οικογένεια, ενώ μέχρι τα 14 του χρόνια ήταν ένα πάντοτε ένα παιδί με αθώο και αγαθή προσέγγιση στα πράγματα. Από αυτή την αυστηρή θρησκευτική διαπαιδαγώγηση, ο νεαρός άνδρας διατήρησε ακόμα τη σχέση του στο τραγούδι, την οποία συνέχισε να αναπτύσσει στο λύκειο συμμετέχοντας σε διάφορα μιούζικαλ, και στη συνέχεια σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, με το Glee να αποτελεί το τέλειο παράδειγμα που αποτυπώνει την αγάπη του σε αυτό το είδος.

2-etcYV.jpg
Η Halston, 2021

Εκπαιδεύτηκε ως δημοσιογράφος

Ως έφηβος, έγραφε για την εφημερίδα του λυκείου του. Στη συνέχεια, έκανε την πρακτική του άσκηση στην Washington Post, εργάστηκε στο Entertainment Weekly και ακόμη και στους Los Angeles Times όταν πήγε να ζήσει στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια της εικοσαετίας του. Από αυτές τις εμπειρίες γεννιέται το ταλέντο του στη συγγραφή, το οποίο στη συνέχεια αξιοποιεί σύμφωνα με τα σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, αλλά και η όρεξή του για πολιτισμό και τις ειδήσεις.

Υπέγραψε συμβόλαιο 300 εκατομμυρίων δολαρίων με το Netflix

Το 2017, ο Ryan Murphy υπέγραψε ένα exclusive συμβόλαιο με το Netflix. Το τελευταίο αποτιμάται σε όχι λιγότερο από 300 εκατομμύρια δολάρια, ένα από τα πιο προσοδοφόρα στην ιστορία της τηλεόρασης σύμφωνα με πληροφορίες του Time, το οποίο μάλιστα ίσχυε για μια περίοδο πέντε ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεργασίας, κυκλοφόρησαν στην πλατφόρμα αρκετά shows με τεράστια επιτυχία, όπως το The Prom, το Ratched, το Hollywood και το The Polititian και πολλά ακόμα.

2-zMZC1.jpg
Ratched, 2020

Η μόδα τον γοητεύει

Εκτός από τα διάφορα γεγονότα που «παγώνουν» κυριολεκτικά το αίμα, υπάρχει ακόμη ένας εντελώς διαφορετικός τομέας που ενδιαφέρει τον Murphy: η μόδα. Από το Ημερολόγιο του Άντι Γουόρχολ μέχρι τη μίνι σειρά Halston που παρακολουθεί την εκθαμβωτική δόξα (και την κάθοδο) του διάσημου Αμερικανού μόδιστρου στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, εξερευνά αυτό το σύμπαν γεμάτο φαντασιώσεις και απογοητεύσεις. Κι εκεί δεν διστάζει να μπολιάσει την υπογραφή του ως σκηνοθέτης, και ιδίως την προτίμησή του για τις εγκληματικές ίντριγκες. Το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο συναρπαστικό, όπως αποδεικνύει το επεισόδιο για τη δολοφονία του Gianni Versace στο American Crime Story, για το οποίο έλαβε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στα βραβεία Emmy 2018.

Έχει δημιουργήσει αρκετές σειρές American Horror Story spin-off

Η σειρά American Horror Story είχε πολλές σεζόν, που αναπτύχθηκε σαν μια ανθολογία τρόμου, όπου κάθε μέρος αφηγείται τη δική του ιστορία. Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι υπάρχει επίσης μια μυριάδα από spin-off μυθοπλασίας από το franchise: American Horror Stories, American Crime Story, καθώς επίσης στα τελευταία του σχέδια βρίσκεται το American Love Story - το οποίο θα αφηγηθεί την ιστορία αγάπης μεταξύ του John Kennedy Jr. και της Carolyn Bessette - και το American Sports Story, το πρώτο μέρος του οποίου θα επικεντρώνεται στον Aaron Hernandez, τον αστέρα του αμερικανικού ποδοσφαίρου που κατήχησε δολοφόνος.

Κεντρική φωτογραφία: Η Lady Gaga στο American Horror Story, season 6.