fbpixel

Search icon
Search
Πώς να έχετε περισσότερη ενέργεια - χωρίς καφεΐνη
WELLNESS

Πώς να έχετε περισσότερη ενέργεια - χωρίς καφεΐνη

Κι όμως γίνεται!


Ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε για την ενέργεια στην εποχή της παραγωγικότητας έχει διαστρεβλωθεί λίγο. Νομίζουμε ότι πρέπει να παράγουμε συνεχώς, τροφοδοτώντας το σώμα και τον εγκέφαλό μας με καφεΐνη για να συνεχίσουμε - αλλά αυτό δεν είναι πραγματική ενέργεια. Το αποτέλεσμα είναι ξενύχτια και πρωινά τηλεφωνήματα, μεγάλη δοσολογία καφέ για να κρατηθούμε αποδοτικές κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τα κάνουμε όλα από την αρχή την επόμενη. Η αλήθεια είναι ότι η καφεΐνη στην πραγματικότητα δεν μας δίνει ενέργεια εξαρχής. Είναι ένας «ανταγωνιστής» των υποδοχέων αδενοσίνης. Αυτό σημαίνει ότι η καφεΐνη αμβλύνει την αντίδρασή μας στην υπνηλία, κάνοντάς μας να ξεχνάμε ότι είμαστε κουρασμένοι και έτσι νιώθουμε διεγερμένοι και σε εγρήγορση. Αν και αυτό είναι από μόνο του ένα bio-hack, είναι επικίνδυνο να εθιστούμε, καθώς η καφεΐνη έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου μας. Για να ζούμε μια υγιεινή ζωή, πρέπει να έχουμε ξεκούραστο, αποκαταστατικό ύπνο κάθε βράδυ για να τροφοδοτούμε τον εγκέφαλό μας, να θεραπεύουμε το δέρμα μας, να καταπολεμάμε τη γήρανση και τις ασθένειες και να έχουμε τόνους ενέργειας για να βγάλουμε την κάθε μέρα. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά υπάρχουν πρακτικές που στην πραγματικότητα είναι απλώς μέρος ενός υγιούς, ρεαλιστικού τρόπου ζωής, όπως τον αποζητά το σώμα μας.

snapinstaapp-365914908-1299242907648727-37328055856130492-n-1080.jpg

Ανάψτε το φως μέσα σε 15 λεπτά από το ξύπνημα

Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά η επιστήμη πίσω από μια τέτοια κίνηση είναι πραγματική. Η είσοδος του ηλιακού φωτός -ακόμη και του τεχνητού- στα μάτια, το πρώτο πράγμα που κάνετε το πρωί, ενεργοποιεί την παραγωγή μελατονίνης 16 ώρες αργότερα, οπότε θα νιώσετε φυσικά υπνηλία όταν έρθει η ώρα να σβήσουν τα φώτα την κανονική ώρα του ύπνου σας.

Εξασκηθείτε στις αναπνοές 

Ξυπνήστε το αναπνευστικό σας σύστημα με 15 βαθιές αναπνοές. Αυτό «πλημμυρίζει» τον εγκέφαλό σας με οξυγόνο και σίγουρα θα βοηθήσει. Πάρτε βαθιές αναπνοές κατευθείαν από το κρεβάτι - κι ας είναι αυτό το πρώτο πράγμα που θα κάνετε. Συνεχίστε με μερικές προσεκτικές αναπνοές σε έναν πρωινό περίπατο, ενώ λαμβάνετε το πρωινό φως του ήλιου, και ίσως λίγη yoga για να διατηρήσετε την πρωινή αναπνοή σε ροή. 

snapinstaapp-462812703-1321380149268364-932994361880965149-n-1080.jpg

Ασκηθείτε και βρεθείτε σε συχνή κίνηση

Μόλις αρχίσετε να βάζετε το σώμα σας σε κίνηση, σίγουρα θα βοηθήσει με τα επίπεδα ενέργειάς σας. Αυτό συμβαίνει επειδή πραγματικά αναγκάζει το μεταβολισμό σας να αυξήσει το ρυθμό του, γρήγορα. Αυτό θα προκαλέσει επίσης έναν καταρράκτη ορμονικών αλλαγών, οι οποίες κάνουν διάφορα πράγματα για τον οργανισμό σας, όπως η παραγωγή κορτιζόλης - βασικά η ορμόνη της ενέργειας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάνουμε διαλογισμό, αργή yin yoga, αργή αναπνοή και δραστηριότητες και καταναλώνουμε βότανα κατά του στρες, όταν είναι ώρα για ύπνο. Προσπαθούμε να μειώσουμε την κορτιζόλη για καλύτερο ύπνο. Περισσότερη κορτιζόλη = περισσότερη ενέργεια.

snapinstaapp-326161057-712522933718728-1587279926184833837-n-1080.jpg

Πείτε «ναι» στην ενυδάτωση, όχι στην καφεΐνη

Ο ίδιος ο ύπνος είναι ένα γεγονός που αφυδατώνει - χάνετε σχεδόν 1 ολόκληρο λίτρο νερού κάθε βράδυ. Η ενυδάτωση κινητοποιεί επίσης όλα τα άλλα συστήματά σας, γεγονός που θα συμβάλει στην προώθηση πιο ενεργητικών συναισθημάτων. Όταν ενυδατωνόμαστε το πρωί, δεν είναι μόνο το δέρμα και η λέμφος μας που παίρνουν ώθηση. Ενυδατώνουμε τον εγκέφαλό μας, ο οποίος συρρικνώνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταφέροντας τα μεταβολικά μας «απόβλητα». Η ενυδάτωση του εγκεφάλου και του σώματός μας μας προετοιμάζει για μια μέρα καθαρής σκέψης -ξεκινήστε με περίπου με ένα μικρό μπουκαλάκι ζεστό νερό με λεμόνι και δείτε τη φυσική ώθηση που παίρνει το σώμα σας!