fbpixel

Search icon
Search
Πώς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το λίπος σας προς όφελός σας
MAGAZINE

Πώς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το λίπος σας προς όφελός σας

Ο Πλαστικός Χειρουργός Νικόλαος Μπέσκος μάς εξηγεί πώς αυτή η διαδικασία μπορεί ν’ αναστραφεί μέσω της λιποαναρρόφησης και της λιπομεταφοράς


Όσο μεγαλώνουμε, έχει παρατηρηθεί ότι χάνουμε λίπος σε σημεία που το χρειαζόμαστε περισσότερο, κυρίως στο πρόσωπο, ενώ αυτό αυξάνεται σε περιοχές που δεν επιθυμούμε. Η λιποαναρρόφηση είναι μία μέθοδος αφαίρεσης λίπους -κατά κύριο λόγο ανθεκτικού απέναντι στη δίαιτα και την άσκηση- από σημεία του σώματός μας όπου δεν είναι επιθυμητό, χωρίς την αφαίρεση δέρματος. Οι πρώτες λιποαναρροφήσεις, με τον τρόπο που εφαρμόζονται και σήμερα, ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το λίπος αρχικά απορριπτόταν, όμως αργότερα άρχισε να χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση του όγκου και την πλήρωση ελλειμμάτων τόσο στους μαστούς και το πρόσωπο όσο και στα χέρια και τους γλουτούς ή/και όπου αλλού θεωρείται πλέον αναγκαίο. Αυτό γίνεται για να εκμεταλλευτούμε τις ιδιότητές του, καθώς είναι πλούσιο σε βλαστοκύτταρα, κι αυτό το καθιστά ισχυρό αναγεννητικό παράγοντα.

Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα, τα οποία έχουν την ικανότητα και τη δυνατότητα να τροποποιούνται ανάλογα. Έτσι, παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην αναγέννηση και την ανάπλαση των ιστών. Μέσω της λιποανακύκλωσης ή λιπομεταφοράς, λοιπόν, όσα από αυτά διαθέτουν ευεργετική αναγεννητική δράση μεταφέρονται σε σημεία όπου υπάρχει ανάγκη. Με την κλασική λιπομεταφορά, όμως, τα λιποκύτταρα που μεταφέρονται, λόγω του όγκου τους, δεν έχουν καλή αιμάτωση και δεν επιβιώνει πάνω από το 50% αυτών. Ως αποτέλεσμα, χάνουμε τις ευεργετικές τους ιδιότητες, γι’ αυτό και πολλές φορές χρειαζόμαστε επιπλέον εφαρμογές.

shutterstock-2183678611.jpg

Σήμερα, όμως, με την τεχνολογία Lipocube SVF - Nanocube τα λιποκύτταρα δέχονται επεξεργασία, διχοτομούνται, ομογενοποιούνται και τελικά αυξάνονται οι ικανότητες επιβίωσής τους, αλλά και η αποτελεσματικότητα της δράσης τους. Η τεχνολογία αυτή πρόκειται ουσιαστικά για ένα ολόκληρο σύγχρονο εργαστήριο επεξεργασίας και διαχωρισμού λίπους σ’ ένα μόνο κουτί. Η διαδικασία είναι η εξής: αφού αφαιρεθεί το λίπος με τοπική αναισθησία από την κοιλιά, τους προσαγωγούς, τους απαγωγούς ή τα πλαϊνά της μέσης, το επεξεργάζεται το ειδικό μηχάνημα της συσκευής Lipocube SVF - Nanocube, όπου διχοτομείται από ειδικά διαμορφωμένες λεπίδες τιτανίου και χειρουργικού ατσαλιού και μετατρέπεται από λιπώδη ιστό σε Microfat ή Nanofat, ανάλογα με τη χρήση που επιθυμούμε. Έτσι, διατηρούνται αναλλοίωτες τόσο οι ιδιότητες των βλαστοκυττάρων όσο και η θεμελιώδης ινώδης ουσία, η οποία είναι υπεύθυνη για την επιβίωση και την ανάπτυξή τους. Το υλικό που προκύπτει είναι πλέον κατάλληλο προς έγχυση, για να προσδώσει όγκο με μεγαλύτερη ομοιομορφία και ακρίβεια.

Το Lipocube SVF (Stromal Vacular Fraction) είναι η συσκευή που διαχωρίζει και απομονώνει τα λιποκύτταρα. Το τελικό υλικό είναι πλούσιο σε βλαστοκύτταρα, ινοβλάστες και λεμφοκύτταρα υψηλής αναγεννητικής απόδοσης και δράσης. Η περιοχή που μπορεί να εγχυθεί το επεξεργασμένο λίπος, με τα μέγιστα οφέλη, είναι το πρόσωπο. Τα ζυγωματικά, οι παρειές, το οβάλ, οι κρόταφοι και η κάτω γνάθος, μπορούν να επαναπροσδιοριστούν και να αποκτήσουν ξανά το σχήμα και τον χαμένο όγκο τους με τον πλέον φυσικό τρόπο.

Το αποτέλεσμα αυτής της μεθόδου έχει μεγαλύτερη διάρκεια από την κλασική λιπομεταφορά, καλύτερη ακρίβεια αναπλήρωσης όγκου, λειτουργεί όπως ένα φυσικό filler και έχει αντιγηραντικές και επουλωτικές-αναπλαστικές ιδιότητες. Η όλη διαδικασία δεν προκαλεί παρενέργειες, διότι πρόκειται για αυτόλογο υλικό και η επιστροφή στις δραστηριότητές μας είναι άμεση. Έτσι, μπορούμε να αποκτήσουμε ένα πιο νεανικό, λαμπερό και σφριγηλό δέρμα.

thumbnail-img-3392d0161286c549ccbcb3688f6f0029-v.jpg

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Πλαστικό Χειρουργό Νικόλαο Μπέσκο, απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πιστοποιημένο Πλαστικό Χειρουργό της Ελληνικής Επιτροπής Πλαστικής Χειρουργικής. Δραστηριοποιείται στην Αισθητική Ιατρική από το 2003 και διατηρεί ιατρείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα από το 2012.

Info: Ικτίνου και Ζεύξιδος 1, Θεσσαλονίκη , τηλ.: 2314010087, www.beskos-plasticsurgery.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023