fbpixel

Search icon
Search
Πώς η κλασική αρχιτεκτονική γίνεται «ένα» με το μοντέρνο design σε αυτήν την κατοικία στο Chelsea
INTERIORS

Πώς η κλασική αρχιτεκτονική γίνεται «ένα» με το μοντέρνο design σε αυτήν την κατοικία στο Chelsea

Με την υπογραφή του Studio Peake


Η πλήρης ανακαίνιση αυτού του αρχοντικού στο Chelsea ήταν ένα έργο που η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Sarah Peake αφιέρωσε ενάμιση χρόνο. Ήταν μια δημιουργικά συναρπαστική πρόκληση για τη σχεδιαστική της ομάδα στο Studio Peake, καθώς οι πελάτες -ένα νεαρό ζευγάρι- ήθελαν να κάνουν κάτι διασκεδαστικό με το παραδοσιακό βικτοριανό αυτό σπίτι. Η αγάπη τους για τη φύση και την ιαπωνική τέχνη ήταν επίσης στοιχεία της επιθυμίας τους.

Χρειαζόταν μια συνολική αναδιαμόρφωση. «Το κατώτερο ισόγειο είχε χωριστεί σε πολλά δωμάτια», λέει η Sarah. «Το ανοίξαμε για να δημιουργήσουμε έναν μεγάλο χώρο, ο οποίος συνέδεε τον κήπο με ό,τι συνέβαινε στο εσωτερικό μέσω της επιλογής του δαπέδου». Η ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε σε 15 μήνες κατά τη διάρκεια των lockdown και, εκείνη την περίοδο, η οροφή αφαιρέθηκε, τα ταβάνια αυξήθηκαν και το χωρισμένο πλατύσκαλο στο ισόγειο ισοπεδώθηκε. Η Sarah συνεργάστηκε στενά με τον Neal Newland και τον Oliver Jones του Peek Architecture & Design μέχρι την πρώτη επιδιόρθωση (όλα όσα προηγούνται του εσωτερικού σοβά), ενώ το Studio Peake ανέλαβε το προβάδισμα της εσωτερικής αρχιτεκτονικής.

aj-1150-0345copy-production-digital.webp


Η διαρρύθμιση καθορίστηκε από τον τρόπο ζωής του ζευγαριού. Και οι δύο ήθελαν το δικό τους γραφείο και βεστιάριο, ενώ ένα ευρύχωρο κυρίως υπνοδωμάτιο και υπέροχοι χώροι διασκέδασης ήταν εξίσου σημαντικά. Ο τελευταίος όροφος περιλαμβάνει τώρα το dressing room και το μπάνιο του συζύγου, καθώς κι ένα εφεδρικό δωμάτιο κι ένα επιπλέον μπάνιο - ιδιαίτερα χρήσιμο όταν τους επισκέπτονται οι γονείς του από την Αυστραλία. Όλα αυτά ολοκληρώνονται από μια βεράντα στην ταράτσα, η οποία παρέχει έναν ακόμη χώρο χαλάρωσης τους θερμούς μήνες.

aj-1150-0789copy-production-digital.webp


Η αγάπη της Sarah για το χρώμα είναι εμφανής από τη στιγμή που μπαίνεις στο σπίτι, με τους κίτρινα βαμμένους τοίχους του χολ και της σκάλας να δίνουν έναν χαρούμενο τόνο. Σε όλο το σπίτι υπάρχουν λεπτομέρειες που προκαλούν το ενδιαφέρον από μακριά. Ένας μεγάλος πίνακας με ένα τριαντάφυλλο του Tim Maguire, που κρέμεται πάνω από το νέο τζάκι, αποτέλεσε την αφετηρία για τον σχεδιασμό του καθιστικού. Προστέθηκαν νέα γείσα, καθώς και πάνελ με καθρέφτες στις εσοχές εκατέρωθεν της καμινάδας, ενώ ο χρωματικός σχεδιασμός εμπνεύστηκε από τους πίνακες του David Hockney. 

Το coffee table από ορείχαλκο σχεδιάστηκε από το Studio Peake και οι κεραμικές βάσεις των φωτιστικών από τον Rupert Merton και τα αμπαζούρ τους από την LovingString κατασκευάστηκαν όλα κατά παραγγελία για να ταιριάζουν με το μπλε, πράσινο και ροζ χρώμα. Ένα ζευγάρι ξυλογραφιών Hiroshige κι ένα vintage φωτιστικό δαπέδου με φύλλα φοίνικα στο παράθυρο αντικατοπτρίζουν τα θέματα του σχεδιασμού. «Είναι σύγχρονα έπιπλα με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και στοιχεία εμπνευσμένα από την Ιαπωνία και τη φύση», λέει η Sarah. «Ήταν διασκεδαστικό γιατί μας άφησαν να είμαστε δημιουργικοί, τολμηροί και ευφάνταστοι». Συρόμενες πόρτες οδηγούν από εκεί στο φιλόξενο γραφείο της συζύγου, με τοίχους βαμμένους στο χρώμα "Rose" από την Edward Bulmer Natural Paint. Εδώ, το γραφείο και η ξυλουργική έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορούν να αποθηκευτούν τα πάντα.

aj-1150-0955copy-production-digital.webp


Η κύρια κρεβατοκάμαρα έχει μια μεγαλοπρέπεια, η οποία ενσωματώνεται σε λεπτομέρειες εποχής - μερικές από αυτές είναι αυθεντικές, άλλες προστέθηκαν. «Ήθελα να διατηρήσω και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να ενισχύσω την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του σπιτιού», λέει. «Επαναφέραμε τα γείσα και τα επιστύλια, αυξήσαμε το ύψος των θυρών, τοποθετήσαμε ψηλότερα σοβατεπιά κι επίσης αποκαταστήσαμε την αρχική επένδυση και τα γαλλικά παράθυρα στο μπαλκόνι». Η αντιπαράθεση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και των μοντέρνων επίπλων και υφασμάτων δίνει στο σπίτι μια ζωντανή αίσθηση.

Η ιαπωνική επιρροή κάνει άλλη μια εμφάνιση στο κατώτερο ισόγειο, με μια σκάλα που περικλείεται από μια ξύλινη σχιστολιθική σήτα. Τα δοκάρια από πεύκο διατρέχουν το μήκος των οροφών, δίνοντας δομή στο χώρο, και ένα μωσαϊκό από γεωμετρικά πράσινα, κίτρινα και λευκά πλακάκια δαπέδου από το Mosaic Factory διατρέχει όλο τον χώρο. Ο συνδυασμός φυσικών υλικών με ορειχάλκινα εξαρτήματα κουζίνας και ντουλάπια από γυαλιστερή λάκα χαρίζει μια μοντέρνα αισθητική στο δωμάτιο. «Οι ιδιοκτήτες και εγώ είχαμε από την αρχή ένα σαφές όραμα για το πώς θέλαμε να φαίνεται το σπίτι», θυμάται η Sarah. «Ήταν πραγματικά ικανοποιητικό να βλέπω όλα τα δωμάτια να είναι ακριβώς όπως τα είχα φανταστεί».

aj-1150-0374copy-production-digital.webp

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες!

Πηγή: House & Garden | Φωτογραφίες: Alexander James