fbpixel

Search icon
Search
Πώς ενισχύουμε την ψυχική ευεξία σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών;
LIFE & CAREER

Πώς ενισχύουμε την ψυχική ευεξία σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών;

Καλό είναι να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να... πάρει μία ανάσα


Σε μια εποχή που όλα κινούνται εξαιρετικά γρήγορα και οι απαιτήσεις αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, καλό είναι να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να... πάρει μία ανάσα. Πώς; Υπάρχουν διάφορες δεξιότητες τις οποίες μπορούμε να εξασκήσουμε. Ανάμεσά τους, και η ενσυνειδητότητα, γνωστή και ως mindfulness. Η ενσυνειδητότητα αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές για την αντιμετώπιση του άγχους, την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Στο πρόγραμμα Ψυχολογίας του ACT στη Θεσσαλονίκη, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές εκπαιδεύονται στη Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία (ΔΘΣ), μια ερευνητικά τεκμηριωμένη προσέγγιση που συνδυάζει τεχνικές συμπεριφορισμού, ενσυνειδητότητας και διαλεκτικής φιλοσοφίας. Η ΔΘΣ έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για άτομα με Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας (ΟΔΠ), ωστόσο, οι αρχές και οι δεξιότητες που διδάσκονται στο πλαίσιο της θεραπείας μπορούν να ωφελήσουν κάθε άτομο που επιθυμεί να βελτιώσει την ψυχική του υγεία.

shutterstock-2183393659.jpg

Ο όρος «διαλεκτική» συνδυάζει δύο αντίθετες απόψεις που μπορούν ωστόσο ταυτόχρονα να συνυπάρχουν αρμονικά, όπως η αποδοχή του εαυτού μας και η αλλαγή. Η ΔΘΣ εστιάζει στην εκπαίδευση τεσσάρων βασικών δεξιοτήτων και πραγματοποιείται σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο, αναπτύσσοντας την ενσυνειδητότητα, τη ρύθμιση συναισθήματος, την ανοχή στο δυσάρεστο συναίσθημα και τη διαπροσωπική αποτελεσματικότητα.

Μέσα από το μάθημα της ΔΘΣ, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του ACT διδάσκονται τις βασικές αρχές της ΔΘΣ με διαδραστικό τρόπο και έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν και με τις 4 ενότητες δεξιοτήτων καθώς αναλαμβάνουν οι ίδιοι τον ρόλο του group leader. Παράλληλα, μέσα από ένα μείγμα διδασκαλίας, modelling, παιχνιδιών ρόλων και γραπτών ασκήσεων, έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στις τεχνικές, αναπτύσσουν δεξιότητες ενσυναίσθησης και αποδοχής του εαυτού τους και των άλλων και μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους με πιο αποτελεσματικό τρόπο,

shutterstock-2466396445-9T4El.jpg

Η ενσυνειδητότητα αποτελεί βασική αρχή της ΔΘΣ. Ο ενσυνείδητος άνθρωπος έχει επίγνωση της κατάστασης και παρακολουθεί χωρίς να κρίνει ή να επικρίνει. Όπως υποστηρίζει και η δημιουργός της ΔΘΣ, Marsha Linehan: «Δεν υπάρχει καλή ή κακή στιγμή για να εξασκήσεις την ενσυνειδητότητα. Η ενσυνειδητότητα είναι από τα πράγματα που απλά κάνεις, γιατί αν εξασκείσαι στην αύξηση της επίγνωσης, αν είσαι τελείως ανοιχτός στη σύνδεση με το σύμπαν -ακριβώς όπως είναι- μπορείς να μεταμορφώσεις τη ζωή σου σιγά σιγά».

Εάν ενδιαφέρεστε να γνωρίσετε τον κόσμο της Ψυχολογίας και να μάθετε πώς να καλλιεργείτε δεξιότητες ψυχικής ευεξίας για να βελτιώσετε τόσο τη δική σας ζωή όσο και των άλλων, τότε το πρόγραμμα Ψυχολογίας στο ACT αποτελεί την ιδανική επιλογή. ACT is 4you! 

Μάθετε περισσότερα στο act.edu/psychology.

Δρ Κρίστη Πόππη
Ψυχολόγος
Assistant Professor of Psychology, ACT