fbpixel

Search icon
Search
Pomodoro: Ακολουθήστε την τεχνική που θα οδηγήσει στην απόλυτη επιτυχία
PSYCHOLOGY

Pomodoro: Ακολουθήστε την τεχνική που θα οδηγήσει στην απόλυτη επιτυχία

Νικήστε την αναβλητικότητα και βελτιώστε τη συγκέντρωσή σας!


Αισθάνεστε ότι στέκεστε σε ένα βουνό ατελείωτων προκλήσεων και δεν ξέρετε πώς να το διαχειριστείτε; Αναβάλλετε τις υποχρεώσεις σας και αυτές μαζεύονται σε σημείο που σας «πνίγουν»; Τότε, είστε σίγουρα αναβλητικοί και μάλλον δεν σας έχει βοηθήσει καμία πρακτική manifestation ή journaling μέχρι τώρα. Εδώ, έρχεται η νέα τεχνική που καταπολεμά την αναβλητικότητα και πρόκειται να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε, ολοκληρώνοντας ένα task τη φορά! 

Ας την ανακαλύψουμε παρακάτω! 

Τι είναι η τεχνική Pomodoro;

shutterstock-1681282726.jpg

Αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 από τον τότε φοιτητή Francesco Cirillo. Ο Cirillo δυσκολευόταν να συγκεντρωθεί στις σπουδές του και να ολοκληρώσει τις εργασίες του. Νιώθοντας καταβεβλημένος, ζήτησε από τον εαυτό του να δεσμευτεί για μόλις 10 λεπτά συγκεντρωμένου χρόνου μελέτης. Ενθαρρυμένος από την πρόκληση, βρήκε ένα χρονόμετρο κουζίνας σε σχήμα ντομάτας (pomodoro στα ιταλικά) και έτσι, η τεχνική Pomodoro γεννήθηκε.

Ο Cirillo έγραψε ένα βιβλίο 130 σελίδων για τη μέθοδο, και η μεγαλύτερη δύναμή της είναι η απλότητά της:

  • Πάρτε μια λίστα με τις εργασίες σας και ένα χρονόμετρο.
  • Ρυθμίστε το χρονόμετρό σας για 25 λεπτά και επικεντρωθείτε σε μία μόνο εργασία μέχρι να χτυπήσει το χρονόμετρο.
  • Όταν τελειώσει η συνεδρία σας, καταγράψτε τι ολοκληρώσατε.
  • Στη συνέχεια απολαύστε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα.
  • Μετά από τέσσερα stops, κάντε ένα μεγαλύτερο, πιο αναζωογονητικό διάλειμμα 15-30 λεπτών.

Τα 25λεπτα sprints εργασίας αποτελούν τον πυρήνα της μεθόδου, αλλά η πρακτική Pomodoro περιλαμβάνει επίσης τρεις κανόνες για να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε διάστημα:

1. Διαχωρίστε τα πολύπλοκα έργα. Εάν ένα έργο απαιτεί περισσότερα από τέσσερα "pomodoro" πρέπει να χωριστεί σε μικρότερα, εφαρμόσιμα βήματα. Η τήρηση αυτού του κανόνα θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε σαφή πρόοδο στα έργα σας. 

2. Οι μικρές εργασίες πάνε μαζί. Κάθε εργασία που θα χρειαστεί λιγότερο από ένα "pomodoro" θα πρέπει να συνδυάζεται με άλλες απλές εργασίες. 

3. Μόλις οριστεί ένα "pomodoro", πρέπει να χτυπάει το ξυπνητήρι. Πρόκειται για μια αδιαίρετη μονάδα χρόνου και δεν μπορεί να σπάσει, ειδικά όχι για να ελέγξετε εισερχόμενα μηνύματα στα e-mails σας, ομαδικές συνομιλίες ή texts. Οποιεσδήποτε ιδέες, εργασίες ή αιτήματα προκύψουν πρέπει να σημειώνονται κάπου, ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτά αργότερα.

Σε περίπτωση αναπόφευκτης διακοπής, κάντε το 5λεπτο διάλειμμά σας και ξεκινήστε πάλι από την αρχή. Ο Cirillo συνιστά να παρακολουθείτε τις διακοπές (εσωτερικές ή εξωτερικές) καθώς συμβαίνουν και να σκέφτεστε το πώς να τις αποφύγετε στην επόμενη συνεδρίασή σας.

Τι κάνει τη μέθοδο Pomodoro τόσο αποτελεσματική;

shutterstock-2332143217.jpg

Η ανατρεπτική χρήση μιας «ντομάτας» ως υποκατάστατο για τις μονάδες του χρόνου υποκρύπτει τη σοβαρή αποτελεσματικότητα της τεχνικής pomodoro στο να βοηθά τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα. Ακολουθούν τα στοιχεία που καθιστούν τη μέθοδο μοναδικά κατάλληλη για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, αφού είναι εύκολη και απλοϊκή για να την ξεκινήσετε, αντιμετωπίζει τους περισπασμούς και σας κάνει να ελέγχετε που ξοδεύετε τον χρόνο σας.

Εσείς θα την δοκιμάσετε;