fbpixel

Search icon
Search
Πολυτελή αρώματα που θα σας κάνουν να μυρίζετε σαν να βγήκατε μόλις από το ντους
EDITORS' CHOICE

Πολυτελή αρώματα που θα σας κάνουν να μυρίζετε σαν να βγήκατε μόλις από το ντους

6 expensive-smelling αρωματικές νότες που θυμίζουν ακριβό σαπούνι


Αν ψάχνετε για ένα νέο χαρακτηριστικό άρωμα, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Τα αρώματα είναι συνήθως ένα από τα πιο ακριβά προϊόντα της ρουτίνας ομορφιάς μας, ωστόσο δεν δικαιολογούν όλα τα αρώματα την υψηλή τιμή τους, οπότε το να αναγνωρίσετε ποια αρώματα αξίζουν να τα σπαταλήσετε δεν είναι πάντα εύκολη διαδικασία.

Ως συντάκτρια ομορφιάς, έχω την τύχη να δοκιμάζω τα τελευταία λανσαρίσματα αρωμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι έχω μυρίσει πολλά αρώματα! Αυτές τις μέρες, όταν ανοίγω ένα άρωμα και πραγματοποιώ τον πρώτο του ψεκασμό, η στιγμή που «make or break» έγκειται σε ένα πράγμα, στο αν το άρωμα μυρίζει ακριβά ή όχι. Τώρα, δεν το λέω αυτό ως κριτικός των αρωμάτων -στην πραγματικότητα, είναι κάτι που πρέπει να είμαι πολύ προσεκτική- είμαι πάσχουσα από ημικρανίες και έχω μάθει με τον καιρό ότι οι συνθετικές (και συνήθως φθηνότερες μυρωδιές) αρωματικές νότες τείνουν να μου προκαλούν πονοκεφάλους. Για το λόγο αυτό, τείνω να τα πηγαίνω καλύτερα με πιο ακριβά αρώματα, τα οποία συνήθως παρασκευάζονται με συστατικά υψηλότερης ποιότητας. Φυσικά, το πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι αυτά τα συστατικά είναι συνήθως πολύ πιο ισχυρά, μεγαλύτερης διάρκειας και πραγματικά μυρίζουν ακριβά.

snapinstaapp-451776400-1000268311405865-6602133981445672833-n-1080.jpg

Αν και τα συστατικά των αρωμάτων μπορεί να μην είναι κάτι που έχετε σκεφτεί ποτέ πέρα από μια απλή λίστα με νότες, αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποια αρώματα κοστίζουν τόσο πολύ περισσότερο από άλλα, αυτό συνήθως οφείλεται στα συστατικά. Στην πραγματικότητα, συστατικά όπως το oud, το σαφράν και ο μόσχος είναι μερικά από τα πιο ακριβά στον κόσμο - συχνά επειδή είναι δύσκολο να τα προμηθευτείτε ή επειδή η διαδικασία συγκομιδής των πρώτων υλών και η μετατροπή τους σε αρωματικά έλαια είναι τόσο δαπανηρή.

Χωρίς ποτέ να είμαι gatekeeper, μοιράστηκα παρακάτω τις έξι πιο ακριβές νότες αρωμάτων. Είναι αυτές που συνιστώ πάντα να αναζητάτε, αν ψάχνετε για ένα άρωμα που να φέρνει πραγματικά την αίσθηση της πολυτέλειας!

1. Oud

Το oud (που μερικές φορές χαρακτηρίζεται και ως agarwood) δίνει συνήθως στα αρώματα ένα πολύ αναγνωρίσιμο πλούσιο, βαθύ και ξυλώδες άρωμα. Χρησιμοποιείται συχνά σε αρώματα που σχετίζονται με χειμερινά ή βραδινά outfits, επειδή είναι μια αρκετά βαριά, και είναι επίσης μια από τις πιο ακριβές νότες αρωμάτων που υπάρχουν.

Γιατί; Επειδή η προμήθειά του απαιτεί μια απίστευτα μακρά και περίπλοκη διαδικασία. Το oud προέρχεται από δέντρα ακαλαρίας (που βρίσκονται στη νοτιοανατολική Ασία) τα οποία έχουν μολυνθεί από έναν συγκεκριμένο τύπο μύκητα. Αυτός ο μύκητας ωριμάζει τον πυρήνα του δέντρου προκειμένου να σχηματιστεί το agarwood, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε oud μέσω μιας πρόσθετης διαδικασίας που μετατρέπει το ξύλο σε έλαιο. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, πρόκειται για μια πολύ χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία.

Editor's pick

Initio Oud for Greatness Eau de Parfum

1-22.webp

Αυτό το πολυτελές άρωμα από oud έχει μια λατρεία στον κόσμο των εξειδικευμένων αρωμάτων, αλλά γίνεται γρήγορα μια πιο δημοφιλής επιλογή. Το oud συνδυάζεται με άλλες ακριβές αρωματικές νότες όπως ο μόσχος και ο κρόκος.

BUY HERE: Initio Oud for Greatness Eau de Parfum, Atticadps.gr


2. Saffron

Το σαφράν δεν είναι μια πολύ συνηθισμένη νότα αρώματος, και για αυτό είναι τόσο ακριβό. Συχνά χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες για να δώσει στα αρώματα ένα πικάντικο, γήινο βάθος ή για να κάνει το άρωμα πιο μακράς διάρκειας.

Αν ασχολείστε με τη μαγειρική, τότε ίσως γνωρίζετε ήδη ότι ο κρόκος είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο. Προέρχεται από τα αποξηραμένα στίγματα των λουλουδιών crocus sativus, τα οποία πρέπει να συλλέγονται και να αποξηραίνονται με το χέρι - μόνο για ένα κιλό αποξηραμένου σαφράν απαιτούνται 150.000 άνθη. Η μικρή ποσότητα μπαχαρικών ανά φυτό, καθώς και η απαιτητική σε εργασία διαδικασία συγκομιδής, είναι αυτά που το καθιστούν μία από τις πιο ακριβές αρωματικές νότες στον κόσμο.

Editor's pick

Byredo Black Saffron Eau De Parfum

01-33.webp

Το σαφράν σπάνια αποτελεί βασική νότα σε ένα μείγμα αρωμάτων, καθώς είναι τόσο ακριβό, οπότε το Black Saffron θα είναι εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχετε μυρίσει ποτέ πριν. Λατρεύω να φοράω αυτό το ζεστό, πικάντικο άρωμα τους καλοκαιρινούς μήνες - είναι ένα από τα πιο μακράς διάρκειας αρώματα που έχω δοκιμάσει ποτέ.

BUY HERE: Byredo Black Saffron Eau De Parfum, Atticadps.gr


3. Rose

Μπορεί να μην περιμένατε ότι το τριαντάφυλλο θα βρισκόταν σε αυτή τη λίστα, δεδομένου ότι είναι μια νότα που συναντάται σε τόσα πολλά λουλουδάτα αρώματα, ωστόσο δεν είναι όλες οι νότες τριαντάφυλλου ίδιες. Το βουλγαρικό τριαντάφυλλο είναι ένα από τα σπανιότερα και ακριβότερα είδη - κυρίως επειδή οι παραγωγοί ξοδεύουν έναν ολόκληρο χρόνο καλλιεργώντας χωράφια που ανθίζουν μόνο για λίγες εβδομάδες. Μόλις συλλεχθούν, τα πέταλα πρέπει στη συνέχεια να αποσταχθούν μέσα στην ίδια ώρα που συλλέγονται, προκειμένου να διατηρηθεί η φρεσκάδα τους-1.500.000 ροδοπέταλα απαιτούνται για να παραχθεί μόλις ένα κιλό από το παραγόμενο έλαιο.

Editor's pick

Tom Ford Private Blend Rose Prick Eau De Parfum

stighmiotipo-othonis-612.png

Το συνθετικό τριαντάφυλλο μπορεί να είναι μεγάλο αίτιο για τις ημικρανίες μου, οπότε μπορώ πραγματικά να μυρίσω τη διαφορά σε ένα άρωμα που χρησιμοποιεί φυσικά έλαια τριαντάφυλλου. Αυτό το άρωμα ήταν το πρώτο άρωμα τριαντάφυλλου που πραγματικά ερωτεύτηκα.

BUY HERE: Tom Ford Private Blend Rose Prick Eau De Parfum, Sephora.gr


4. Musk

Ο μόσχος είναι μια άλλη δημοφιλής νότα αρώματος, που συνήθως χρησιμοποιείται ως βασική νότα για να εξισορροπήσει τα ελαφρύτερα, λουλουδάτα αρώματα και να δώσει στα αρώματα ζεστασιά, βάθος και γήινη χροιά. Ιστορικά, ο φυσικός μόσχος προερχόταν από τον αδένα ενός σπάνιου είδους ελαφιού, ωστόσο στις μέρες μας η πλειονότητα του μόσχου που χρησιμοποιείται στα αρώματα είναι συνθετική. Αν και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι τόσο ακριβή η παραγωγή του, εξακολουθεί να έχει ως αποτέλεσμα να μυρίζει ακριβά.

Editor's pick

Matiere Premiere Parisian Musc Eau De Parfum

stighmiotipo-othonis-613-removebg-preview.png

Vegan και cruelty-free, αυτό το unisex άρωμα συνδυάζει συνθετικό μόσχο με κέδρο, φύλλα συκής και ambrette. Το άρωμα που προκύπτει μυρίζει πολύ ακριβά.

BUY HERE: Matiere Premiere Parisian Musc Eau De Parfum, Matiere-premiere.com


5. Σανταλόξυλο

Οι περισσότεροι άνθρωποι λατρεύουν τη μυρωδιά του σανταλόξυλου - αν και πρόκειται για μια ξυλώδη νότα, είναι πολύ ελαφριά, ζεστή, γλυκιά και κρεμώδης, γι' αυτό και βρίσκεται σε μερικά από τα πιο δημοφιλή αρώματα του κόσμου που αρέσουν στο κοινό.

Το σανταλόξυλο είναι ακριβό επειδή υπάρχει μόνο μια μικρή ποσότητα - τα δέντρα σανταλόξυλου αναπτύσσονται αργά και έχουν μόνο μια διάρκεια ζωής. Χάρη στις μη βιώσιμες πρακτικές συγκομιδής, τα άγρια δάση σανταλόξυλου απειλούνται στην πραγματικότητα με εξαφάνιση, αλλά καθώς το σανταλόξυλο είναι μια τόσο δημοφιλής νότα αρωμάτων, η ζήτηση είναι υψηλή, γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο ακριβό.

Editor's pick

Phlur Somebody Wood Eau De Parfum

stighmiotipo-othonis-614.png

Αυτό είναι αναμφίβολα το πιο expensive-smelling άρωμα της Phlur. Είναι ξυλώδες αλλά ελαφρύ και κρεμώδες, οπότε είναι εξαιρετικά φορέσιμο.

BUY HERE: Phlur Somebody Wood Eau De Parfum, Niche-beauty.com


6. Γιασεμί

Πλούσιο, γλυκό και μοσχομυριστό, το γιασεμί είναι μια άλλη αρωματική νότα που αρέσει στο πλήθος και δίνει μια κρεμώδη ένταση στα αρώματα - και όπως το τριαντάφυλλο, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς νότες λουλουδένιου αρώματος.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν πάνω από 200 είδη γιασεμιού, αλλά δύο θεωρούνται τα πιο πολύτιμα στη βιομηχανία αρωμάτων. Το πρώτο είναι το jasminun grandiflorum (η Chanel έχει τα δικά της χωράφια με αυτό το λουλούδι στη Grasse) και το δεύτερο είναι το γιασεμί sambac. Και στις δύο ποικιλίες, απαιτούνται περίπου 8.000 άνθη που συλλέγονται με το χέρι για την παραγωγή ενός χιλιοστόλιτρου αρωματικού ελαίου, γι' αυτό και το γιασεμί είναι τόσο ακριβό.

Editor's pick

Jo Malone Jasmine Sambac & Marigold Cologne Intense

1-23.webp

Μπορεί να μην είναι ένα από τα πιο προφανή και δημοφιλή αρώματα της Jo Malone, αλλά είναι σίγουρα ένα από τα πιο ακριβά - χάρη στο γιασεμί sambac που βρίσκεται στο επίκεντρο.

BUY HERE: Jo Malone Jasmine Sambac & Marigold Cologne Intense, Atticadps.gr