fbpixel

Search icon
Search
Πόλη Γένους Θηλυκού: Η Λίλα Τζίμα διερευνά την παρουσία της γυναίκας στη Θεσσαλονίκη
MAGAZINE

Πόλη Γένους Θηλυκού: Η Λίλα Τζίμα διερευνά την παρουσία της γυναίκας στη Θεσσαλονίκη

Η γνωστή επιχειρηματίας μιλά για το νέο λεύκωμα της Tzimas Cosmetics


Η επιχειρηματίας Λίλα Τζίμα μιλάει για την έκδοση του επετειακού, καλαίσθητου φωτογραφικού λευκώματος της Tzimas Cosmetics, με πηγή έμπνευσης την ομορφιά και τις γυναίκες της Θεσσαλονίκης.

Κα Τζίμα ας πάμε λίγο πίσω, στο παρασκήνιο της γέννησης του φωτογραφικού λευκώματος «Πόλη Γένους Θηλυκού». Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα; 

Το 2017, όταν κλείναμε τα 60 χρόνια της εταιρίας μας, θελήσαμε να σηματοδοτήσουμε αυτήν την επέτειο με κάτι που θα ήταν αντάξιο της πόλης στην οποία γεννηθήκαμε, εργαζόμαστε και ζούμε, αλλά και των γυναικών που μας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια με την επιλογή τους. Μετά από διάφορες σκέψεις και συζητήσεις με τους συνεργάτες μας, καταλήξαμε στην ιδέα της έκδοσης ενός φωτογραφικού λευκώματος που θα ήταν αφιερωμένο στη γυναικεία παρουσία στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Αρχικά, η αφήγηση ήταν πιο αφηρημένη. Ποιο ρόλο θα έπαιζε η ομορφιά στο λεύκωμα; Πώς θα απεικονίζονταν οι γυναίκες μέσα από αυτό; Ποια θα ήταν τα κριτήρια για την επιλογή των φωτογραφιών; Όσο, όμως, προχωρούσε η υλοποίηση, τόσο πιο ξεκάθαρο γινόταν ότι η ομορφιά είναι κάτι που πηγάζει από μέσα μας και η κάθε γυναίκα είναι όμορφη με τον δικό της μοναδικό τρόπο.

Στο εσωτερικό της προσεγμένης έκδοσης μπορεί κανείς να βρει κάδρα που διερευνούν την παρουσία της γυναίκας στην πόλη κατά το διάστημα 60 ετών. Ποια ήταν τα κριτήρια για την επιλογή των φωτογραφιών και πόσο δύσκολο ήταν να τις βρείτε; 

Η επιλογή των φωτογραφιών ανήκει εξολοκλήρου στον Ηρακλή Παπαϊωάννου του MOMus / Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και την Ευδοξία Ράδη, επιμελητές της έκδοσης. Το ένα κριτήριο ήταν να εξιστορείται μέσα από τις φωτογραφίες η πορεία της γυναίκας στη Θεσσαλονίκη και των ρόλων της μέσα από το διάβα των έξι αυτών δεκαετιών. Το δεύτερο ήταν η φωτογραφική και καλλιτεχνική «αξία» της εκάστοτε εικόνας. Είτε επειδή είχε μία ιδιαίτερη «ματιά», είτε γιατί ήταν πολύτιμη η στιγμή που απαθανάτιζε. Το να επιλεγούν, να συγκεντρωθούν και να μπουν σε μία συγκεκριμένη σειρά οι φωτογραφίες, ήταν σίγουρα ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια του έργου. Σκεφθείτε ότι περιέχονται εικόνες από προσωπικά αρχεία, από στούντιο, από συλλογές, από το Μουσείο Φωτογραφίας, από αρχεία φωτογράφων, καθώς και ιδιωτικά άλμπουμ. Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να εκφραστούν μέσα από αυτό το λεύκωμα πολλοί φωτογραφικοί «φακοί».

tzimas-book-body-f-10.jpg

Υπάρχει κάποιο σημείο του λευκώματος, κάποια συγκεκριμένη φωτογραφία, που να σας αγγίζει ιδιαίτερα;

Το σημείο που με συγκινεί είναι η αφιέρωση στον πατέρα μας. Κάθε φορά που ξεφυλλίζω το λεύκωμα, μένω σε αυτήν τη σελίδα και αναπολώ… Πιστεύω, ότι θα χαιρόταν με την επιλογή που κάναμε με αυτήν την έκδοση για την επέτειο των 60 χρόνων της εταιρίας. 

Όσον αφορά στις φωτογραφίες, πραγματικά δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω μία. Είναι τόσο αυθεντικές όλες και σου γεννούν έντονα συναισθήματα. Κοιτώντας τες μία-μία νιώθω σαν να είμαι κι εγώ μέσα σε αυτές, σαν να ζω τη στιγμή και την εποχή που έγινε το «κλικ» από τον φωτογράφο. Παρόμοια νιώθω πολλές φορές κι όταν περπατάω στην πόλη μας. Παρατηρώ γύρω μου τους ανθρώπους, προσπαθώ να μπω στον παλμό τους. Έχω, βέβαια, μια μικρή αδυναμία στις φωτογραφίες του '60 - '70. Τότε που οι γυναίκες διεκδικούσαν πολλά από αυτά που εμείς σήμερα θεωρούμε αυτονόητα και δεδομένα. Τις θαυμάζω για το αγωνιστικό τους πνεύμα, για το θάρρος τους να πάνε κόντρα στην κοινωνία της εποχής. Αν έπρεπε, όμως, τελικά να ξεχωρίσω μία, τότε θα αναφερόμουν στη φωτογραφία του Σωκράτη Ιορδανίδη με τη γυναίκα που διαβάζει εφημερίδα και καπνίζει. Κάθε φορά φαντάζομαι έναν διαφορετικό τύπο γυναίκας να κρύβεται πίσω από την εφημερίδα. Άλλοτε βλέπω μία αινιγματική φιγούρα, άλλοτε μία δυναμική γυναίκα, κάποιες άλλες μία femme fatale. Αυτό το «μυστήριο» που κρύβει αυτή η φωτογραφία με συναρπάζει.

Ως μία σύγχρονη γυναίκα και μία επιτυχημένη επιχειρηματίας, ποια συμβουλή θα δίνατε σε μία νεαρή κοπέλα στα πρώτα της επαγγελματικά βήματα; 

Να κάνει αυτό που αγαπάει. Και να το κάνει όσο πιο καλά μπορεί.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 150 ΙΟΥΛΙΟΣ 2019