fbpixel

Search icon
Search
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Η ανακωχή Ισραήλ-Χαμάς γεννά αισιοδοξία για τους ομήρους
PEOPLE & MOMENTS

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Η ανακωχή Ισραήλ-Χαμάς γεννά αισιοδοξία για τους ομήρους

Τέσσερις πολύ-πολύ σημαντικές ημέρες


Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να είναι πολύ-πολύ δύσκολη, με το Ισραήλ και την Χαμάς να συνεχίζουν τις επιθέσεις εκατέρωθεν και τον υπόλοιπο κόσμο να παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα και τεράστια αγωνία. Δεκάδες ψυχές έχουν χάσει τη ζωή τους, οι τραυματίες δίνουν μάχη για να κρατηθούν ζωντανοί και άνθρωποι κάθε ηλικίας βιώνουν μία πολύ σκληρή πραγματικότητα, βλέποντας τις ζωές τους να αλλάζουν ριζικά από τη μία στιγμή στην άλλη.

Μετά από μία σειρά από συγκρούσεις και επιθέσεις, οι δύο πλευρές έφτασαν -ωστόσο- τώρα σε συμφωνία για τετραήμερη ανακωχή, που τέθηκε σε ισχύ στις 07:00 σήμερα το πρωί. Μία σημαντική εξέλιξη για όλη την περιοχή, μία σημαντική εξέλιξη για όλους αυτούς τους ομήρους, που πέρασαν -και περνούν- φρικιαστικές στιγμές. Τι περιμένουμε να συμβεί;

Μία μικρή ελπίδα!

Η επιστροφή των ομήρων

Από το ξεκίνημα των φονικών συγκρούσεων, από τις πρώτες κιόλας επιθέσεις, υπήρξαν πολύ μεγάλα ερωτηματικά για τους ομήρους. Για τους ανθρώπους που είχαν απαχθεί χωρίς τη θέλησή τους και όλο αυτό το διάστημα, κανείς δε γνώριζε τίποτα γι' αυτούς. Δε γνώριζε αν είναι ζωντανοί ή νεκροί, σε τι κατάσταση βρίσκονται. Τώρα -λοιπόν- έφτασε η στιγμή μερικοί από αυτούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους -αν υπάρχουν ακόμη- ή τέλος πάντων εκεί που ανήκουν. Η ανακωχή διάρκειας τεσσάρων ημερών ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χαμάς, αναμένεται να οδηγήσει στην απελευθέρωση ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα στην αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, ενώ τέθηκε σε ισχύ στις 07:00 σήμερα το πρωί.

Μετά από μία σειρά διαβουλεύσεων, οι δύο πλευρές έφτασαν σε συμφωνία και στις 16:00, η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει τους πρώτους Ισραηλινούς ομήρους και πιο συγκεκριμένα, 13 γυναίκες και παιδιά και το Ισραήλ -από τη δική του μεριά- θα προχωρήσει στην απελευθέρωση Παλαιστινίων που παραμένουν κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές. Συνολικά, προβλέπεται να αφεθούν ελεύθεροι 50 όμηροι και 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι -γυναίκες και παιδιά- κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, με τις οικογένειές τους να περιμένουν με τεράστια αγωνία τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Την ίδια στιγμή, φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθουν στη Γάζα μέσω του περάσματος στη Ράφα, προκειμένου να βοηθήσουν τους περίπου 2.3 εκατ. αμάχους που βρίσκονται στην περιοχή και είναι ουσιαστικά εγκλωβισμένοι εκεί, εν μέσω των βομβαρδισμών. Μία σημαντική ημέρα, μία σημαντική εξέλιξη για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές...

Φρίκη δίχως τέλος

shutterstock-2372188039.jpg

Η ανακωχή ξεκίνησε, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως και οι δύο πλευρές είναι επί ποδός και προφανώς, κανείς δεν εφησυχάζει. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο ισραηλινός στρατός έθεσε σε λειτουργία σειρήνες προειδοποίησης των κατοίκων σε δυο χωριά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, λίγα μόλις λεπτά αφότου τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή, παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής καμιά εκτόξευση ρουκετών από την πλευρά της Χαμάς. Η «ανθρωπιστική παύση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων, που συμφωνήθηκε σε διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, αντιμετωπίζεται σαν μία πηγή ελπίδας, όμως, την ίδια στιγμή τόσο από τη μεριά του Ισραήλ, όσο κι από αυτή των μαχητών τονίζεται πως ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Όλοι το ξεκαθαρίζουν, όλοι κρατούν τους τόνους ψηλά και δε δείχνουν διάθεση για οριστική παύση του πυρός. Ο χρόνος κυλά -λοιπόν- και άπαντες εύχονται ότι τουλάχιστον στη διάρκεια αυτής της ανακωχής δε θα συμβεί κάτι διαφορετικό, από ό,τι έχει συμφωνηθεί.

Η λίστα με τα ονόματα των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς έχει παραδοθεί ήδη, ωστόσο, ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν για λόγους ασφαλείας. Το μόνο που γνωρίζουμε, είναι πως στην πρώτη ομάδα που θα απελευθερωθεί θα βρίσκονται μέλη από τις ίδιες οικογένειες, ενώ οι όμηροι θα εισέλθουν στο Ισραήλ σε δύο τοποθεσίες και μόλις επιστρέψουν στο ισραηλινό έδαφος, θα μεταφερθούν με ελικόπτερο σε δύο νοσοκομεία κοντά στο Τελ Αβίβ. «Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι παρέλαβε μια πρώτη λίστα ονομάτων. Οι υπεύθυνοι επαληθεύουν τις λεπτομέρειες του καταλόγου και βρίσκονται σε επαφή με όλες τις οικογένειες», αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, αν και δε διευκρινίζεται εάν πρόκειται για όλους τους ομήρους ή για τους πρώτους που θα απελευθερωθούν σήμερα. 

Η ισραηλινή κυβέρνηση είπε επίσης ότι έχουν ενημερωθεί και οι οικογένειες των ομήρων που δε θα απελευθερωθούν, ενώ την ίδια ώρα, αναμένεται να απελευθερωθούν και συνολικά 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ως μέρος της συμφωνίας. Οι κρατούμενοι θα οδηγηθούν από δύο φυλακές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για τελικούς ελέγχους από τον Ερυθρό Σταυρό. Πρόκειται για γυναίκες και έφηβους έως 18 ετών, ενώ Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν έχει λάβει ακόμη λίστα με τα ονόματα όσων αναμένεται να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη μεριά του Ισραήλ, οι κρατούμενοι δε θα απελευθερωθούν μέχρι να επιστρέψουν οι όμηροι από τη Γάζα στα δικά τους χέρια και πλέον, άπαντες περιμένουν τις επόμενες εξελίξεις, ευελπιστώντας ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί.