fbpixel

Search icon
Search
Pierre Cardin: Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας
LIFE & CAREER

Pierre Cardin: Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας

Σε ηλικία 98 ετών στο αγαπημένο του Παρίσι


Ο πρωτοπόρος του prêt-à-porter και μεγάλος σχεδιαστής μόδας, Pierre Cardin, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του και της Ακαδημίας Καλών Τεχνών. Σύμφωνα με τα ξένα media, ο θρυλικός μόδιστρος άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο του Neuilly, κοντά στο Παρίσι, όπου και μεγαλούργησε, περνώντας το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του.

1-jJiiP.jpg

Γεννημένος το 1922 στην Ιταλία, ο Cardin μετανάστευσε σε μικρή ηλικία στην Γαλλία όπου έμελλε να κάνει το μεγαλύτερο όνειρό του πραγματικότητα, σπούδασε αρχιτεκτονική και στη συνέχεια εργάστηκε δίπλα σε μεγάλα ονόματα της μόδας όπως οι Schiaparelli και Dior. Το 1950 ίδρυσε τον δικό του οίκο μόδας -σε μια σοφίτα στο νούμερο 10 της οδού Richepanse- που φέρει ακόμη το όνομά του και μέσα στα επόμενα χρόνια έγινε συνώνυμο της κομψότητας και της σύγχρονης μόδας, δημιουργώντας μια επιχειρηματική αυτοκρατορία.

Η καριέρα του ξεκίνησε όταν δημιούργησε τις φορεσιές για το «πάρτι του αιώνα»,  στο Palazzo Labia της Βενετίας στις 3 Σεπτεμβρίου 1951! 
pierre-cardin-eyewear-collection.jpg
Pierre Cardin Eyewear Collection

Γνωστός για τα «περίεργα», εμπνευσμένα σχέδια του, ο μετρ της μόδας κατάφερε να ξεχωρίσει από την αρχή, δημιουργώντας μια νέα εποχή στη βιομηχανία του τότε και συστήνοντας στο κοινό avant-garde προτάσεις. Προσθέτοντας ιδιαίτερες πινελιές σε σχέδια που πρωταγωνιστήσουν τις δεκαετίες του '60 και του '70, ο Pierre Cardin έμεινε στην ιστορία για την ικανότητά του να σχεδιάζει ρούχα που απευθύνοντας σε ένα μαζικό κοινό, χωρίς ωστόσο να χάνουν την αίγλη των high fashion κομματιών και της haute couture mode. Κανείς δεν ξεχνάει τα iconic bubble dress που σχεδίασε το 1954 και την Space Age collection του το 1964, που ήρθε να «ταράξει» τα νερά στις μέχρι τότε ready-to-wear πασαρέλες.

Δημιουργώντας λοιπόν, μια μόδα προσβάσιμη σε όλους, ο ταλαντούχος designer έφτιαξε τη δική του επιχείρηση-κολοσσό, η οποία στη συνέχεια εδραιώθηκε σε διάφορους τομείς από fine goods επιλογές, όπως έπιπλα, αρώματα, γυαλιά και άλλα. Κάνοντας όλους τους άνδρες να φορούν πουλόβερ, αλλά και τις γυναίκες να «ορκίζονται» σε θαυμάσια κορμάκια, ο Cardin δεν εφησυχάστηκε ποτέ στο αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, διαγράφοντας το δικό του δρόμο στον χώρο της μόδας εκείνης της εποχής -ένας «δρόμος», ο οποίος είναι ακόμη και σήμερα επίκαιρος...

pierre-cardin.jpg

Οι συλλογές του συχνά φάνταζαν πρωτοποριακές, ωστόσο είναι αλήθεια ότι πραγματικά κοιτούσαν προς το μέλλον και προς ένα διαφορετικό, χρωματιστό σύμπαν. Μοναδικά heapieces, αλλά και φουτουριστικά χρώματα και μοτίβα τον ξεχώρισαν και καθιέρωσαν το όνομά του στα πηγαδάκια της fashion σκηνής.

Ήταν ο εμπνευστής της απόλυτης "mod chic" του 1970. Υπήρξε ο πρώτος που συνδύασε κομμάτια με διαφορετικά μήκη, δημιουργώντας σχισμές, μανίκια με διαστάσεις και υπέροχες κινήσεις στα ρούχα του!
titlo-X4PXZ.jpg

Ο ίδιος οραματιστής σχεδιαστής και στιλίστας, έντυσε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο του θεάματος, ενώ δημιουργίες του φιγούραραν στις σελίδες ίσως των γνωστότερων περιοδικών μόδας. Αντισυμβατικός και ανοικτός σε νέες προκλήσεις ο Cardin ήταν από τους πρώτους σχεδιαστές που δημιούργησαν unisex μόδα, κάνοντάς διεθνώς γνωστό το είδος. 

Το ταλέντο του θα ζει για πάντα μέσα από τον οίκο που άφησε κληρονομιά στην ανήσυχη βιομηχανία...