Είναι το αγαπημένο φαγητό πολλών και όχι άδικα... Τα αυγά αποτελούν μεγάλη λατρεία όχι μόνο για την παγκόσμια γαστρονομική σκηνή, αλλά και για την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Είτε για πρωινό, μεσημεριανό ή και βραδινό, είτε ποσέ, benedict και scrummble καταφέρνουν να εξιτάρουν τους γευστικούς μας κάλυκες σε οποιαδήποτε μορφή. Εάν λοιπόν, αναζητάτε νέους τρόπους για να τα μαγειρέψετε, παρακάτω συγκεντρώσαμε για εσάς μερικές από τις πιο απολαυστικές και νόστιμες πρωτότυπες συνταγές με αυγά που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους!
Bon Appetit!
Egg Salad with Yogurt
Υλικά:
- 8 αυγά
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 100 γρ. πίκλες
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα αυγά σε μια κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με νερό βρύσης και προσθέτουμε 2 κ.σ. ξίδι. Τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση το νερό, μετράμε ακριβώς 7 λεπτά και βγάζουμε τα μισά αυγά με μία κουτάλα. Τα βάζουμε κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό μέχρι να κρυώσουν τελείως. Αφήνουμε τα υπόλοιπα αυγά για άλλα 3 λεπτά και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Καθαρίζουμε τα αυγά και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Τα σπάμε ελαφρώς με ένα πηρούνι, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε το γιαούρτι και τη μουστάρδα. Στραγγίζουμε τις πίκλες και τις πιέζουμε με το χέρι να φύγουν όλα τα υγρά. Τις ψιλοκόβουμε και τις ανακατεύουμε μέσα στην αυγοσαλάτα. Μπορούμε να απλώσουμε την αυγοασαλάτα σε 8-10 φέτες brioche και απολαμβάνουμε παρέα με ζεστό, αχνιστό καφέ. Extra Tip: Οι πίκλες έχουν αρκετό αλάτι οπότε δεν χρειάζεται να βάλουμε επιπλέον.
Ζεστή Σαλάτα με Αυγά & Φασολάκια
Υλικά:
- 600 γρ. πράσινα φασολάκια (φρέσκα ή κατ/να)
- αλάτι
- 2-4 αυγά
- λίγο ξύδι
- 80 γρ. σκληρό τυρί, σε flakes
Υλικά για το dressing:
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- ½ κ.σ. μουστάρδα καυτερή
- ξύσμα λεμονιού
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό, το αλατίζουμε καλά και το βάζουμε να βράσει. Παράλληλα βάζουμε τα αυγά σε μικρή κατσαρόλα ή μπρίκι (αναλόγως πόσα είναι) και τα καλύπτουμε με κρύο νερό και λίγο ξύδι. Τα βάζουμε στη φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει το νερό, τα καλύπτουμε με καπάκι, τα αποσύρουμε και τα αφήνουμε για 4 λεπτά. Όταν βράσει το νερό στη μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε μέσα τα φασολάκια και τα αφήνουμε να βράσουν για 5-6 λεπτά. Εάν τα θέλουμε πιο μαλακά, τα αφήνουμε μέχρι 10 λεπτά. Όσο βράζουν τα φασολάκια, ετοιμάζουμε το dressing. Σε μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού. Βγάζουμε τα φασολάκια με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στο μπολ με το dressing. Ξεπλένουμε τα βρασμένα αυγά με άφθονο κρύο νερό, βγάζουμε προσεκτικά τα τσόφλια και τα βάζουμε μέσα στη σαλάτα. Προσθέτουμε εάν θέλουμε παξιμάδια σπασμένα και τα flakes τυριού, ανακατεύουμε να πάει το dressing παντού και να δέσουν τα υλικά και σερβίρουμε.
Αυγά Shakshuka με σάλτσα ντομάτας & φέτα
Υλικά:
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 800 γρ. τριμμένες, αποφλοιωμένες ντομάτες
- 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- ½ ματσάκι κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 6 αυγά
Υλικά για το σερβίρισμα:
- 100 γρ. φέτα ΔΩΔΩΝΗ, θρυμματισμένη
- ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. γιαούρτι κλασικό
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 7-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε την πιπεριά και σοτάρουμε για 3-5 λεπτά ακόμα. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο, την πάπρικα και το πιπέρι καγιέν και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν πάρουν μια βράση, δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας συχνά, για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα φέτας και το μαϊντανό, ανακατεύοντας απαλά. Με κουτάλι, σχηματίζουμε 6 λακκούβες στη σάλτσα και ρίχνουμε στην καθεμία από ένα αυγό, προσέχοντας να μη σπάσει ο κρόκος. Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά και μαγειρεύουμε τα αυγά για 8-10 λεπτά, καλυμμένα με καπάκι. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε με την υπόλοιπη φέτα, λίγο ακόμα μαϊντανό ψιλοκομμένο, μια μεγάλη κουταλιά γιαούρτι κλασικό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί.
Muffins με ολόκληρο αυγό
Υλικά:
- 200 γρ. Aλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ½ κ.γ. Αλάτι
- 1 κ.σ. Ζάχαρη
- 300 γρ. Τριμμένη γραβιέρα
- 1 αυγό
- 240 γρ. Φρέσκο γάλα
- 20 γρ. Λιωμένο βούτυρο
- 150 γρ. Bacon
- 4 αυγά
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC. Κόβουμε το baon σε μικρά κομματάκια και το βάζουμε σε καυτό τηγάνι μέχρι να ψηθεί Μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε να στραγγίξει.Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα τριμμένα τυριά. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε με ένα πιρούνι το 1 αυγό με το γάλα και το λιωμένο βούτυρο. Ρίχνουμε το υγρό μείγμα και το bacon στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 6 μεσαίες θήκες για muffins. Βάζουμε από 1 κ.σ. μείγμα. Με ένα κουτάλι, ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση και απλώνουμε το μείγμα στα τοιχώματα. Σπάμε ένα αυγό και χωρίζουμε το απράδι από τον κρόκο, μέχρι να φύγει το μεγαλύτερο μέρος από το ασπράδι, αλλά όχι όλο. Βάζουμε το αυγό σε ένα μάφιν και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Κλείνουμε το μάφιν με 2 κουταλιές από το μείγμα μας. Αλείφουμε τα muffins με βούτυρο και ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.