fbpixel

Search icon
Search
Περιβαλλοντικό στρες: Οι κεντρικές επιρροές του στην ψυχική και σωματική μας υγεία
ECO GLOW

Περιβαλλοντικό στρες: Οι κεντρικές επιρροές του στην ψυχική και σωματική μας υγεία

Ξεκινώντας μια eco - friendly καθημερινότητα με κύριο πυλώνα την αρμονία


Η ζωή μας αποτελείται από συνήθειες, στις οποίες κεντρικό χαρακτηριστικό είναι το στρες και η έντονη πίεση. Οι πηγές άγχους στην καθημερινότητά μας πολλές φορές είναι εμφανείς, όμως υπάρχουν και οι στιγμές, που είναι λιγότερο προφανείς. Ένα είδους άγχους, που δεν λαμβάνει μεγάλη προσοχή αλλά επηρεάζει στον μέγιστο βαθμό την υγεία μας είναι το στρες που σχετίζεται άμεσα με το περιβάλλον μας. Για παράδειγμα, η απόδρασή μας σε ένα δάσος σχετίζεται με ένα περιβάλλον χαμηλής έντασης, ενώ ένα θορυβώδες εργοστάσιο μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό μας την αίσθηση της καταπόνησης. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε προσεχτικά τις πηγές εισροών πίεσης, ειδικά στην περίπτωση που επιδιώκουμε να "αλλάξουμε πλεύση", δίνοντας έμφαση σε έναν eco - friendly τρόπο ζωής, στον οποίο πρωτεύοντα ρόλο θα παίζουν οι slow ρυθμοί. 

The stress factors 

shutterstock-1429244474.jpg

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τα στοιχεία του "Global Healing": "Οι περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες προκαλούν τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του σώματος και του νου. Το περιβαλλοντικό στρες αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ή τα ζώα αντιδρούν στα φυσικά, χημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντός τους. Αυτοί οι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν την έκθεση σε φυσικές καταστροφές, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ρύπανση, κλιματική αλλαγή ή θόρυβο. Μπορεί να είναι παθογόνα που εισβάλλουν στο σώμα, προκαλώντας αντίδραση στρες, ή χαρακτηριστικά του χώρου εργασίας σας, όπως μια άβολη καρέκλα. Είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα, οι περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες προκαλούν επιβάρυνση στο σώμα και το μυαλό. Η αντίδραση του οργανισμού κυμαίνεται από μια σύντομη αντίδραση μάχης ή φυγής έως μακροπρόθεσμες αλλαγές στην υγεία μας". 

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, υπάρχουν πολλά παραδείγματα περιβαλλοντικών παραγόντων στρες, από τις κλιματικές συνθήκες μέχρι την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων. Οι βιολόγοι μελετούν επίσης τους τρόπους, με τους οποίους οι περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες επηρεάζουν την εξέλιξη και την οικολογία των ζώων, των φυτών και των οικοσυστημάτων. 

Health issues 

b5795aaa5af01c1ece53521fc40711aa.jpg

Το δέρμα και τα μαλλιά μας εκτίθενται καθημερινά στις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, για παράδειγμα, αναγνωρίζεται ως μείζον πρόβλημα σε πολλά μέρη του κόσμου. Σωματίδια με μέγεθος 2,5 μm πιστεύεται ότι επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος. Αυτοί οι περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, των καρδιαγγειακών και αναπνευστικών ασθενειών. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται σε κακή ποιότητα αέρα και περίπου 7 εκατομμύρια θάνατοι αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση ετησίως.

The right solutions 

415116e7f3eacab1c6f51edd8ac4bcf8.jpg
Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, μπορεί να είναι αυτονόητο, αλλά ο πιο σημαντικός και εύκολος τρόπος για να μειώσετε το περιβαλλοντικό στρες περιλαμβάνει την ελαχιστοποίηση της έκθεσής μας. Αν ζούμε κοντά σε θορυβώδη αυτοκινητόδρομο ή σιδηροδρομική γραμμή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γεννήτριες λευκού θορύβου με τεχνολογία ακύρωσης θορύβου στο σπίτι μας ή να αξιοποιήσουμε εφαρμογές με ήχους της φύσης ενώ κοιμόμαστε Αν το πρόβλημα είναι ένα εργοστάσιο χημικών, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα φίλτρο αέρα καλής ποιότητας για να μειώσουμε τους ρύπους ή να φυτέψουμε δέντρα και θάμνους στην αυλή μας για να βοηθήσουμε στην απορρόφηση των χημικών ουσιών και του θορύβου. Ένα ακόμη σημαντικό βήμα όταν επιλέγουμε έναν πιο φυσικό τρόπο ζωής είναι να εξαλείψουμε τα προϊόντα που περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες - όπως τα παραδοσιακά προϊόντα καθαρισμού, ομορφιάς και περιποίησης σώματος - και να τα αντικαταστήσουμε με πιο υγιεινές, φιλικές προς το περιβάλλον ή βιολογικές options.