fbpixel

Search icon
Search
Περιπλανηθείτε στο Dreamhouse της Barbie - ωδή στην ultra pink φιλοσοφία
INTERIORS

Περιπλανηθείτε στο Dreamhouse της Barbie - ωδή στην ultra pink φιλοσοφία

Η ομώνυμη ταινία κάνει πρεμιέρα στις 21 Ιουλίου και μας συστήνει τον εμβληματικό εσωτερικό σχεδιασμό της


Χρυσόσκονη, αθώες σκέψεις και ροζ φανταχτερά ημερολόγια, στα οποία καταγράφονται όνειρα για το μέλλον, αλλά και σκέψεις για τον μεγάλο έρωτα. Με αυτές τις εικόνες θυμόμαστε αρκετά κινηματογραφικά σκηνικά εφηβικών κοριτσίστικων δωματίων, τα οποία μας ταξιδεύουν σε μια ανέμελη εποχή. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές girly φιγούρες συνεχίζει να αποτελεί η Barbie. Για δεκαετίες, το όνομα της κούκλας αυτής ήταν ταυτισμένο μια παιδική και εφηβική μορφή, η οποία παραμένει κάθε στιγμή επιμελημένη και άκρως εντυπωσιακή. Η πολυαναμενόμενη ομώνυμη ταινία της με πρωταγωνιστές τη Margot Robbie και τον Ryan Gosling θα κυκλοφορήσει και επίσημα στις 21 Ιουλίου, με το παγκόσμιο κοινό να ανυπομονεί για την πρεμιέρα του.

ad0623-barbie-5-copy.webp

Κάθε στοιχείο του φιλμ έχει ήδη μονοπωλήσει το διεθνές ενδιαφέρον, κάνοντας τους θερμούς λάτρεις του να ανυπομονούν να γνωρίσουν ακόμη περισσότερα για την καθημερινότητα των κεντρικών χαρακτήρων του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Dreamhouse της Barbie, μια ultra pink κατοικία, η οποία διακρίνεται για την έντονα girly κουλτούρα της, αλλά και τον ενδιαφέρον σχεδιασμό της, στον οποίο επικρατεί η απουσία πορτών και τοίχων. H Greta Gerwig, η οποία έχει επιμεληθεί τη σκηνοθεσία της ταινίας, έχει αναφέρει: «Δεν υπάρχουν τοίχοι και πόρτες καθώς στα dreamhouses απουσιάζει η αίσθηση της ιδιωτικότητας. Ας πούμε ότι δεν υπάρχει μέρος για να κρυφτείς.» 

Be real through this unreal world

ad0623-barbie-3-copy.webp

Για να καταφέρει η Gerwig να κάνει πραγματικότητα το όραμά της για τη συγκεκριμένη κατασκευή αποφάσισε να συνεργαστεί με τη designer Sarah Greenwood και τη σκηνογράφο Katie Spencer, μια ισχυρή ομάδα που εδρεύει στο Λονδίνο, η οποία έχει αναλάβει την παραγωγή ταινιών εποχής, όπως το "Pride & Prejudice" και το "Anna Karenina". Κεντρική πηγή έμπνευσης για τον σχεδιασμό της κατοικίας της Barbie στάθηκε η μοντέρνα αισθητική φιλοσοφία του διαχρονικού θερέτρου Palm Springs στην Καλιφόρνια και των iconic διαμερισμάτων του. Στόχος της Greenwood ήταν να κάνει την εμβληματική κούκλα πιο «πραγματική» μέσα από αυτόν τον εξωπραγματικό κόσμο, όπως η ίδια έχει αναφέρει.

An aesthetic game

ad0623-barbie-6-copy.webp
ad0623-barbie-4-copy.webp

Σε πρώτη φάση είχαν παραγγείλει ένα κλασικό Dreamhouse από το Amazon, ώστε να μπορέσουν να μελετήσουν σε βάθος τη δομή του. «Η κλίμακα ήταν αρκετά περίεργη», θυμάται η Spencer, εξηγώντας τους τρόπους, με τους οποίους προσάρμοσαν τις ιδιόμορφες αναλογίες των δωματίων της σε 23% μικρότερες από το ανθρώπινο μέγεθος για το σετ. Λέει η Gerwig: «Το ταβάνι είναι στην πραγματικότητα αρκετά κοντά στο κεφάλι κάποιου και χρειάζονται μόνο μερικά βήματα για να διασχίσει κανείς το δωμάτιο. Αυτό έχει το περίεργο αποτέλεσμα να κάνει τους ηθοποιούς να φαίνονται μεγάλοι στο χώρο αλλά συνολικά πιο μικρούς.»

The ultimate feminist icon

ad0623-barbie-1-copy.webp

Η Spencer, κάνοντας την ανάλυσή της σχετικά με τον χαρακτήρα του Dreamhouse, καταλήγει στο ότι αποτελεί το απόλυτο φεμινιστικό είδωλο από την πρώτη του κιόλας κυκλοφορία το 1962, καθώς για τα δεδομένα της τότε εποχής ήταν σπάνιο για μια γυναίκα να έχει το δικό της σπίτι. 

barbie-house-r8fdM.jpg

Κάθε χώρος του, από το υπνοδωμάτιο μέχρι και την εξωτερική πισίνα στοχεύει στο να διευκολύνει την καθημερινότητα της Barbie, χαρίζοντάς της άνεση, λειτουργικότητα, στιλ και ανεξαρτησία. Όπως έχει αναφέρει η Greenwood «Είναι σίγουρα ένα σπίτι, φτιαγμένο για μια εργένισσα.»

Source: Architectural Digest

Photo credits: Jaap Buitendijk/ Courtesy of Warner Bros. Pictures