fbpixel

Search icon
Search
Περιηγηθήκαμε πρώτοι στην 6η Art-Thessaloniki International Fair
CITY VIBES

Περιηγηθήκαμε πρώτοι στην 6η Art-Thessaloniki International Fair

Σημαντικοί καλλιτέχνες που συμμετέχουν μοιράστηκαν μαζί μας τα μυστικά της αισθητικής τους κουλτούρας


Μια εικαστική διαδρομή μας ταξιδεύει στα ξεχωριστά μονοπάτια κάθε καλλιτέχνη. Ο αγαπημένος δημιουργικός θεσμός, Art-Thessaloniki International Fair, άνοιξε τις πύλες του σήμερα για 6η χρονιά και εμείς είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε πρώτοι στις γεμάτα χρώματα, μοτίβα, αλλά και συναισθήματα, αίθουσές του. Ένα πλούσιο και αξιόλογο καλλιτεχνικά πρόγραμμα είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό στα περίπτερα 10,9,8 στη ΔΕΘ-HELEXPO, από σήμερα μέχρι και την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, με τη διάθεση να σας συνεπάρει στην αισθητική φιλοσοφία των δημιουργών που συμμετέχουν.

f6294527-9139-43b7-a026-66f6a3721156.jpeg

Εκτός από τις αίθουσες τέχνης, στις οποίες εκτίθενται έργα από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και τον καθιερωμένο θεσμό του «τιμώμενου καλλιτέχνη», οι παράλληλες δράσεις  της Art Fair φέτος περιλαμβάνουν εκθέσεις σημαντικών συλλογών από συλλέκτες, projects, ομιλίες και καλλιτεχνικά δρώμενα. Ειδικό αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί με την τέλεση των 3ων Βραβείων MATAROA για νέους καλλιτέχνες, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ).

b04d4c07-18a6-4666-b3e4-7e8049b51aa4.jpeg

Οι σπουδαίες καλλιτεχνικές υπογραφές

c5f4850e-6300-4c49-a775-c6ede94a6573.jpeg

Τιμώμενος καλλιτέχνης είναι ο Έλληνας δημιουργός, Γιώργος Ζογγολόπουλος, εκπρόσωπος της γενιάς του ’30, με σημαντικό και αναγνωρισμένο έργο, γνωστός με το προσωνύμιο «ο αιώνιος έφηβος». Η παρουσίαση του έργου του γίνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γ. Ζογγολόπουλος και την επιμέλεια έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Κοσκινά. Για πρώτη φορά, το κοινό θα έρθει σε επαφή με μια σειρά ζωγραφικών έργων του καλλιτέχνη, τα οποία θα παρουσιαστούν μαζί με τα πιο αξιόλογα γλυπτά έργα του. Ακόμη μια εξαιρετική κίνηση είναι η παρουσία του OSTEN MUSEUM of Drawing στην 6η Art Thessaloniki Fair 2022, καθώς θα παρουσιάσει το multimedia project DREAMS & REALITY των Ilya & Emilia KABAKOV.

29b239af-796f-4a8b-93ba-684e52bce457.jpeg

Εμείς είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με την κ. Εύα Αποστολίδου, διοργανώτρια του θεσμού, η οποία μοιράστηκε μαζί μας: «Είναι μια διοργάνωση με πολλά δρώμενα. Και μόνο που μας κάνουν την τιμή ο Kabakov και το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς. Οι συμμετοχές είναι σπουδαίες φέτος, αναδεικνύουμε πολύ ωραία έργα και προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους να παρευρεθούν στην έκθεση. Παίζει καθοριστικό ρόλο και για εμάς που την διοργανώνουμε, και για τους γκαλερίστες, οι οποίοι κάνουν τόσο αγώνα να αναδείξουν τα έργα τους, αλλά και για τον κόσμο, που θα έρθει σε επαφή με όμορφες δουλειές.»

Οι σημαντικές συμμετοχές

Επιπλέον, ήμασταν στην ευχάριστη θέση να γνωρίσουμε από κοντά μερικούς από τους καταξιωμένους καλλιτέχνες του θεσμού, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας κεντρικά ορόσημα της προετοιμασίας του έργου τους και μας ξενάγησαν στην κουλτούρα τους.

f6353c98-74ce-478d-a4de-9bc30d232ffa.jpeg
Μαρίτσα Τραυλός

Η Μαρίτσα Τραυλός μας μίλησε για την ιδιαίτερη σχέση της με τη θάλασσα, δείχνοντας τον σεβασμό της προς τη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά τα έργα που θα παρουσιάσει στην έκθεση, μας είπε: «Τα πράγματα σήμερα στη Θεσσαλονίκη είναι θαυμάσια. Είναι μια πόλη ανθρώπινη και ονειρεμένη. Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε μια αναδρομική δουλειά, αλλά παράλληλα να δείξουμε και διαφορετικά πράγματα. Ένα εγχείρημα, που πιστεύω ότι το πετύχαμε. Όλη η διαδικασία της προετοιμασίας διαρκεί περίπου τρεις με τέσσερις μήνες. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι ύλες, τις οποίες φέρνω από την Αγγλία, τα χρώματα έρχονται από την Κίνα. Χρωματίζω το σώμα της πορσελάνης. Χτίζοντας, αφού ολοκληρώσω, μπαίνουν σε γύψινα καλούπια. Υπάρχουν ειδικά δωμάτια, πλήρως εξοπλισμένα με τις κατάλληλες θερμοκρασίες. Το έργο αυτό είναι η θάλασσα, η φύση, δεν έχει όνομα».

Η Λόλα Νικολάου, ιδιοκτήτρια της ομώνυμης gallery μας παρέπεμψε στη Μυρσίνη Κοντού, η οποία ξεχωρίζει για τα συλλεκτικά χαλιά, αλλά και στον Απόστολο Παλαβράκη, διακεκριμένο καλλιτέχνη με έδρα τη Γερμανία. Η κ. Κοντού δήλωσε: «Παρουσιάζουμε μια συλλογή από παλιά κομμάτια, από όλη την Ανατολή και από όπου υπήρχε πανάρχαια η τέχνη της υφαντουργίας. Είναι αυθεντικά κομμάτια, με τίποτα το επιτηδευμένο, οι άνθρωποι τα έκαναν για τις δικές τους χρηστικές ανάγκες, αλλά και να διακοσμήσουν τους χώρους, ενώ παράλληλα  παρατηρούμε με θαυμασμό το πόσο σύγχρονα μπορούν να είναι!»

Ο Απόστολος Παλαβράκης ανέφερε για τα έργα του: «Εκτός από τις μακέτες των γλυπτών, τα έργα που παρουσιάζω αποτελούν μια επανεξέταση και αποτελούν επαναπροσδιορισμό του αρχειακού υλικού, το οποίο ξαφνικά γίνεται ένα καινούργιο context. Μια γνωστή τεχνική του κολάζ που σε συνδυασμό με τις φωτογραφίες, αναπτύσσεται μια καινούρια θεματική, η οποία, όμως βασίζεται στην ιστορία του έργου μου.»

f46c6ce7-cfea-4eb9-891e-82f19853d38d.jpeg
Χριστίνα Λάππα

Η Χριστίνα Λάππα, αρχιτέκτονας εσωτερικού χώρου και εικαστικός, μας εκμυστηρεύτηκε: «Είναι μια πολύ ωραία οργάνωση και εμπειρία, εξαιρετικοί επαγγελματίες, ενδιαφέρουσες gallery από όλο τον κόσμο. Το θέμα που θα παρουσιάσω φέτος, είναι "πορτρέτα συναισθημάτων", με θέμα τη φιγούρα του παπαγάλου, που είναι σε όλα τα έργα. Έγιναν στην εποχή του lockdown και δημιούργησα 120 εξπρεσιονιστικά έργα, είναι "snapshots of feelings". Έχουν όλα το ίδιο μέγεθος, τελείως διαφορετικά το ένα με το άλλο. Ο παπαγάλος μου αρέσει και με εμπνέει, επειδή γεννήθηκα στη Βενεζουέλα, μπορώ να εκφραστώ με άπειρους συνδυασμούς χρωμάτων. Ένα ελεύθερο πουλί, που εκφράζεται μόνο με ένα κοίταγμα».

Info: ΔΕΘ, Εγνατίας 154, Πέμπτη από τις 16:00 έως τις 22:00. Η διοργάνωση θα διαρκέσει έως την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου. Ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Φωτογραφίες: Χριστίνα Δημητριάδου