fbpixel

Search icon
Search
Περιηγηθείτε σε μια οικογενειακή κατοικία του  Chicago που μεταμορφώθηκε μέσω της κλασικής αρχιτεκτονικής
INTERIORS

Περιηγηθείτε σε μια οικογενειακή κατοικία του Chicago που μεταμορφώθηκε μέσω της κλασικής αρχιτεκτονικής

Η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Sasha Adler χάρισε στο design την αίσθηση ιστορίας που επιδίωκαν οι ιδιοκτήτες της


Βγαίνοντας από το ασανσέρ και μπαίνοντας στο ευρύχωρο διαμέρισμα στο Chicago των μακροχρόνιων πελατών της σχεδιάστριας εσωτερικών χώρων Sasha Adler, οι επισκέπτες μεταφέρονται σε έναν χώρο που μοιάζει με γκαλερί, όπου αναμειγνύονται σύγχρονη τέχνη και εξαιρετικές αντίκες. Στο φουαγιέ, τολμηρές επιλογές από τη μεγάλη συλλογή των ιδιοκτητών του σπιτιού -σύγχρονα έργα των Sean Scully, Rose Wiley και Richard Prince- βρίσκονται ανάμεσα σε επίχρυσα φωτιστικά και eclectic έπιπλα. Τα ξύλινα δάπεδα, τα ασπρόμαυρα καρό πλακάκια και τα περίτεχνα καλούπια υποδηλώνουν μια προπολεμική κληρονομιά, στοιχείο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό της.

"Είναι ένα ολοκαίνουργιο κτίριο", αποκαλύπτει η Adler για το έργο, το οποίο λειτούργησε ως ένας κενός καμβάς για τους ίδιους. "Αγόρασαν ακατέργαστο χώρο, οπότε θέλαμε να δημιουργήσουμε μια αίσθηση ιστορίας στο σπίτι". Η σχεδιάστρια συνεργάστηκε με τη σύζυγο, η οποία ήθελε να μοιραστεί μαζί της τη σχέση των γονέων της με τις αντίκες. "Έχει πραγματική εκτίμηση και κατανόηση για τη συλλογή επίπλων και έργων τέχνης", παραδέχεται. 

adler-shalitchicago-0273.webp

Το υπερμεγέθες σαλόνι προσφέρει εκπληκτική θέα στην πόλη. Ένας τόσο μεγάλος χώρος θα μπορούσε να φανεί ψυχρός σε λάθος χέρια, αλλά η Adler έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια "ζεστή¨και άκρως φιλόξενη ατμόσφαιρα. "Τα δωμάτια είναι μεγάλα, αλλά θέλαμε πραγματικά να δομήσουμε ένα οικείο περιβάλλον, για να ζήσει αυτή η οικογένεια", εξηγεί. Η ίδια το έχει πετύχει, χάρη στα vintage και customade έπιπλα - μια κονσόλα του 17ου αιώνα δίπλα σε ένα τραπέζι του 1970, για παράδειγμα. "Η ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε ένα formal concept στο σαλόνι, εμπλουτισμένο με μια σύγχρονη ευαισθησία". Μια σειρά από καθιστικά παρέχουν την ευελιξία και τη λειτουργικότητα που χρειάζεται η οικογένεια των πελατών -συμπεριλαμβανομένων έξι παιδιών κάτω των 10 ετών-. "Δεν είναι απομονωμένο. Το σχεδιάσαμε έτσι ώστε να μπορούν πραγματικά να το χρησιμοποιούν". Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς το ζευγάρι να πίνει cocktail στο διπλής όψης κρεβάτι μπροστά από το τζάκι αντίκα ή τα παιδιά να παίζουν Monopoly στο τραπέζι. 

Η κουζίνα και η παρακείμενη αίθουσα πρωινού αποτελούν, εξίσου, σημαντικά σημεία για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Για την κατασκευή τους, η Adler συνεργάστηκε με την Northworks και την O'Brien Harris με έδρα το Chicago, ενώ η ομάδα της τοποθέτησε πινελιές που μοιάζουν με κοσμήματα. "Όλες αυτές είναι ιδέες που κρατούσα στο βιβλίο της έμπνευσής μου για πολύ καιρό", αποκαλύπτει. "Το να έχω πελάτες εξίσου ενθουσιασμένους με αυτούς είναι ένα όνειρο". Μια καμάρα από δρυ και γυαλί οριοθετεί τους δύο αυτούς χώρους, η οποία φιλοξενεί 12 άτομα. "Μετά το σχολείο, τα παιδιά μαζεύονται γύρω από το τραπέζι για να κάνουν τις εργασίες τους ή κάθονται χαλαρά στο αντίστοιχο κάθισμα του παραθύρου για να διαβάσουν". Ο μαλακός πάγκος είναι το κατάλληλο μέρος για να βυθιστεί κανείς σε ένα βιβλίο, αλλά είναι επίσης το σημείο όπου ο σχεδιαστής πρόσθεσε μυστική αποθήκευση - απαραίτητη για την αποφυγή της ακαταστασίας στη συγκεκριμένη γωνία.  

adler-shalitchicago-0128.webp

Αλλά το πιο θαυμάσιο παράδειγμα κρυφής αποθήκευσης βρίσκεται πίσω από τους τοίχους της formal τραπεζαρίας. Τα πάνελ ανοίγουν για να αποκαλύψουν συρτάρια με ασημικά και ράφια για πορσελάνες, για αυτό που κάποιοι θα μπορούσαν να θεωρήσουν το απόλυτο κόλπο για πάρτι. Η κεντρική έμπνευση του σχεδιαστή ήταν το αποτέλεσμα ενός αυτοσχέδιου ταξιδιού στο Λούβρο. "Ο διευθυντής σχεδιασμού μου και εγώ καταλήξαμε να χαθούμε όχι κοιτάζοντας την τέχνη, αλλά κοιτάζοντας την αρχιτεκτονική και τα υλικά", θυμάται. "Και έτσι αυτή η τραπεζαρία εμπνεύστηκε από την επένδυση που είδαμε εκείνη την ημέρα -πολύ απαλό μπλε με ένα μικρό επίχρυσο τελείωμα". Και έτσι ακόμη μια δημιουργική επιρροή από το παρελθόν εφαρμόστηκε στο σπίτι.

Μέσα στους πιο ιδιωτικούς χώρους, το ίδιο εφευρετικό πνεύμα και η προσοχή στην αρχιτεκτονική βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Για τους μεγάλους, υπάρχει ένα ιδιαίτερο μπάνιο που είναι επενδυμένο με παραδοσιακά καλούπια. Η αισθητική του απογειώνεται, χάρη στο γλυπτό μάρμαρο. Τα βεστιάριά τους μοιάζουν περισσότερο με μπουτίκ ρούχων παρά με ντουλάπες.

adler-shalitchicago-0318.webp

Είναι σαν η ίδια να έχει απορροφήσει τα όνειρα της οικογένειας, κάνοντάς τα πράξη με την επιλογή εξεζητημένων υλικών, με πρωταγωνιστές το μετάξι, το χρυσό και το κρύσταλλο. Αλλά η σχεδιάστρια μοιράζεται τα εύσημα με τους πελάτες της. "Υπάρχει μια στεντόρεια συνεργασία μαζί τους για τόσο πολύ καιρό". Παρόλα αυτά, η μεταμόρφωση του σπιτιού μοιάζει λίγο με μια ιστορία Σταχτοπούτας, όπου η Adler είναι η νεράιδα νονά του υψηλού σχεδιασμού.

Μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας στη gallery! 

Source: Architectural Digest 

Photo credits: Douglas Friedman