fbpixel

Search icon
Search
"Pause Fika": Η απρόσμενη συνήθεια των Σουηδών που θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους & παραγωγικούς
WELLNESS

"Pause Fika": Η απρόσμενη συνήθεια των Σουηδών που θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους & παραγωγικούς

Υιοθετήστε την άμεσα και δείτε αποτελέσματα


Το «νόστιμο» έθιμο της fika, που συνίσταται στο να μοιράζεστε έναν καφέ και ένα γλυκό με φίλους - και πιστέψτε μας είναι τόσο σουηδικό όσο και οι ABBA! Οι Σουηδοί δεν προτιμούν να μεταφράζουν τη λέξη "fika" από φόβο μήπως αδειάσει το νόημά της και γίνει απλώς ένα διάλειμμα για καφέ (το λεγόμενο coffee break)... Είναι μία από τις πρώτες λέξεις που θα μάθετε εάν ποτέ επισκεφθείτε τη χώρα του Βορρά, αμέσως μετά το ευχαριστώ ("tack") και το γεια ("hej").

Οι Σουηδοί όλων των ηλικιών και των φύλων είναι οπαδοί αυτού του εθίμου. Το εφαρμόζουν με ευκολία στη δουλειά με τους συναδέλφους τους ή μερικές φορές επιλέγουν μια πιο «περίτεχνη εκδοχή» με τους φίλους τους τα Σαββατοκύριακα.

Η φράση «ας πάρουμε μια fika» είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο ανακουφιστικά μηνύματα που μπορείτε να λάβετε από κάποιον. Η κοινωνική πτυχή του είναι εξίσου σημαντική με την πραγματική προετοιμασία του καφέ και των γλυκών εδεσμάτων - και τα περίφημα cinnamon buns να αποτελούν αναμφίβολα ένα από τα μεγάλα αγαπημένα αυτού του νόστιμου εθίμου.

shutterstock-1390166750.jpg

Fika Breaks

Η fika είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στη σουηδική κοινωνία, ώστε ορισμένες εταιρείες προσθέτουν ακόμη και ρήτρα στις συμβάσεις των εργαζομένων τους που αναφέρει ότι επιτρέπεται να κάνουν «διαλείμματα fika». Μάλιστα, πρόκειται για μια άκρως θεραπευτική συνήθεια καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι ικανή να προάγει την ευεξία και την παραγωγικότητα. Παράλληλα, είναι τόσο διαδεδομένο habit που χρησιμοποιείται στα σουηδικά τόσο ως ουσιαστικό όσο και ως ρήμα, μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Και χάρη στο δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στη φύση, "Allemansrätten", μπορείτε να κάνετε fika σχεδόν παντού.

Fika's History 

Αλλά πότε χρονολογείται η προέλευση αυτής της «τελετουργίας»; Ο όρος αυτός καθαυτός θα ήταν μια αντιστροφή των συλλαβών της λέξης "kaffi", της παλιάς προφοράς της λέξης «καφές». Αρχικά, λοιπόν, ήταν ο ίδιος ο καφές, που εισήχθη στη Σουηδία τον 18ο αιώνα, ο οποίος θεωρούνταν η πραγματική fika. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, τα διάσημα γλυκά που τον συνοδεύουν, το "'fikabröd", έγιναν επίσης μια δημοφιλή συνήθεια, όπως και η κοινωνική του διάσταση. Η άφιξη τους τον 19ο αιώνα στη χώρα εδραίωσε οριστικά αυτήν την παράδοση ως έθιμο που επικεντρώνεται γύρω από τον καφέ/το κέικ με φίλους.

daniel-korpai-yb7qdpcvzb4-unsplash.jpg

Το σουηδικό μυστικό για να είστε πιο ευτυχισμένοι στη δουλειά σας

Είναι γνωστό ότι στη συγκεκριμένη χώρα, η υγεία αποτελεί προτεραιότητα τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο και η ψυχική ευεξία είναι αναπόσπαστο μέρος των γραφειοκρατικών δραστηριοτήτων. 

Κάνουμε λόγο λοιπόν, για ένα πρωτοποριακό όραμα well-being που έχει αποδώσει καρπούς, αφού γνωρίζουμε ότι οι Σουηδοί εργαζόμενοι ήταν οι λιγότερο αγχωμένοι σε όλον τον κόσμο το 2018. Αν το καθημερινό τους πρόγραμμα συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής τους ισορροπίας (π.χ. διακοπή εργασίας στις 5 μ.μ.), το διάλειμμα "fika" παίζει επίσης ουσιαστικό ρόλο. 

shutterstock-1189166272.jpg

Έτσι θα το εφαρμόσετε

Η αρχή του είναι απλή: κάντε δύο διαλείμματα (στις 10 π.μ. και στη συνέχεια στις 3 μ.μ.), κάθε μέρα με τους συναδέλφους σας, προκειμένου να κοινωνικοποιηθείτε και να αποσυνδεθείτε πίνοντας έναν καφέ ή/και ένα σνακ. Ο κανόνας από τον οποίο δεν μπορεί να παρεκκλίνει κανείς; Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος "fika", απαγορεύεται να συζητάτε για τη δουλειά ή να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας. Εγγυημένη παρένθεση κατά του στρες!

Αρκετές σουηδικές επιστημονικές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι θα βελτιώσει την παραγωγικότητα και θα μειώσει το άγχος σας, επιτρέποντας στο μυαλό να κάνει νοητική «επαναφορά» κι έτσι να παρατείνει την αποτελεσματικότητά σας μέχρι το τέλος της ημέρας. Μια δοκιμή θα σας πείσει!