fbpixel

Search icon
Search
Paris Fashion Week: Το παριζιάνικο sexual chic επαναπροσδιορίστηκε
TRENDS & CATWALKS

Paris Fashion Week: Το παριζιάνικο sexual chic επαναπροσδιορίστηκε

Balmail, Dries Van Noten και Courrèges είχαν εχθές την τιμητική τους


H Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι συνεχίζει να μας εκπλήσσει, δημιουργώντας τάσεις και συστήνοντάς μας τη μόδα του επόμενου χειμώνα. Οι designers που αγαπούν τη γαλλική πρωτεύουσα καταφέρνουν πάντα και «κλέβουν» στοιχεία της, ενσωματώνοντάς τα στο runway και στα looks που υπογράφουν. Balmail, Dries Van Noten και Courrèges είχαν εχθές την τιμητική τους. 

Balmain Fall 2024

paris-fashion-week.jpg

Αυτή ήταν η πρώτη φορά στα 13 χρόνια του στον Balmain, που ο Olivier Rousteing αφιέρωσε μια ολόκληρη συλλογή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Bordeaux. Ήταν επίσης από πολλές απόψεις μια αφιέρωση αγάπης προς τη Lydia Rousteing, τη θετή του μητέρα, η οποία μαζί με τον σύζυγό της Bruno-Jean μεγάλωσαν εκεί τον νεαρό σχεδιαστή μέχρι να φύγει από την πόλη για να σπουδάσει μόδα στο Παρίσι. Τα σταφύλια, χαρακτηριστικό της πόλης του Rousteing, ξεπρόβαλαν σχεδόν παντού: ως trendy charms στις τσάντες των μοντέλων, στα χέρια τους ως αξεσουάρ αλλά και ως εντυπωσιακά σκουλαρίκια. Ακόμα ένα παραδοσιακό γαλλικό στοιχείο που αποτέλεσε έμπνευση για τον ανατρεπτικό σχεδιαστή, ήταν το κέλυφος των σαλιγκαριών. Η ελικοειδής μορφή τους πήρε σάρκα και οστά και τοποθετήθηκε σε κουμπώματα παλτών, σε βάτες, bustier, μανικετόκουμπα, ζώνες, τσάντες αλλά και ως σκουλαρίκια.

Οι καμπαρντίνες της συλλογής ξεχώρισαν με statement ώμους, και εντυπωσίασαν σε διάφορες παραλλαγές τόσο στα κλασικά χρώματα της άμμου όσο και σε μαύρο δέρμα. Εντυπωσιακά κοψίματα, θηλυκές σιλουέτες και τα στοιχεία της Γαλλίας σε πρώτο πλάνο. Ο Rousteing δημιούργησε μια collection ωδή στη γαλλική εξοχή, συμπεριλαμβάνοντας μοναδικά καρό prints, αλλά και το αγαπημένο βελούδο. Τέλος, ο creative designer εξέπληξε με την ηλικιακή ποικιλομορφία στο casting των μοντέλων, εισάγοντας στο παιχνίδι της μόδας νέα δεδομένα. 


Dries Van Noten Fall 2024

paris-fashion-week-1.jpg

Ο Dries Van Noten έδωσε στο show του ένα όνομα: "The Woman Who Dares to Cut Her Own Fringe" (H γυναίκα που τολμάει να κόψει μόνη της την φράντζα της). Αυτό σημαίνει τόλμη, αλλά και βαθύ σκεπτικισμό... Είναι κατά έναν τρόπο πραγματικά τρυφερή αλλά και πολύ δυνατή! Οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι η συλλογή έχει να κάνει με το στιλ και όχι τόσο με τη μόδα. Εδώ και σχεδόν 40 χρόνια η Van Noten ασχολείται περισσότερο με το στιλ παρά με τη μόδα. Οι συλλογές του είναι αναγνωρίσιμες από σεζόν σε σεζόν, παρά το γεγονός ότι το στοιχείο του ήταν πάντα να συνδυάζει απίθανα πράγματα: λουλούδια με στρατιωτικές φόρμες, ας πούμε, ή, στην περίπτωση του φθινοπώρου 2024: premium γκρι ύφασμα σε φούτερ με ιριδίζουσες παγιέτες, και μεταξωτό χνούδι σε χρώμα λεβάντας με ξεθωριασμένο τζιν.

Τονίζοντας αυτή την αίσθηση αυθορμητισμού, τα φούτερ με φερμουάρ φοριόνταν με το ένα μανίκι ανοιχτό και τυλιγμένο γύρω από το λαιμό σαν κασκόλ και τα πουκάμισα με κουμπιά ήταν ανάποδα -από την πλάτη προς τα εμπρός-, με τους γιακάδες να ξεπροβάλλουν κάτω από ελαστικά νάιλον πουκάμισα. Παρόλα αυτά, ο σχεδιαστής τόνισε ότι «κάθε κομμάτι πρέπει να στέκεται από μόνο του. Είναι σημαντικό να μην είναι απλώς ωραίο το outfit συνολικά, θα πρέπει κάθε κομμάτι να έχει τη δική του μοναδική αξία». 


Courrèges Fall 2024

paris-fashion-week-2.jpg

Ο Nicholas di Felice μίλησε τόσο ξεκάθαρα για τις απολαύσεις του σεξ και της μόδας στην επίδειξη Courrèges για το Φθινόπωρο 2024 που το κοινό του έμεινε με το στόμα ανοιχτό. «Ήθελα να δουλέψω γύρω από την οικειότητα», δήλωσε ο σχεδιαστής. «Κάτι αισθησιακό και ευαίσθητο. Προσπαθώντας να επανασυνδεθώ με το συναίσθημα, κατά κάποιον τρόπο». Προκάλεσε μεγάλη ευθυμία μεταξύ των γυναικών παρατηρητριών στη συνέχεια για το πώς να ονομάσουν την αυνανιστική δράση τσέπης. Ο Di Felice μετέδωσε στα ρούχα του τον ερωτισμό, χωρίς να χρησιμοποιήσει κάποιο ρετρό τέχνασμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Είναι απλό: Ξεκίνησα με ένα φουλάρι, το τύλιξα και μετά το τύλιξα ξανά γύρω από το σώμα». Η collection άντλησε έμπνευση από τα «διαστημικά» balaclavas του Courrèges, το underground latex fetish club "Atomage" του Λονδίνου της δεκαετίας του 1980. Ένα μαύρο διαφανές μπλουζάκι με δέσιμο από PVC, με δύο μικρές τσέπες για την κάλυψη των θηλών ανασύρθηκε από το αρχείο του 1966. Φαινόταν τόσο φρέσκο όσο και σήμερα. «Τι θέλετε να εκθέσετε ή να κρύψετε;» ρώτησε ρητορικά ο Di Felice... Έτσι καταλάβαμε ότι αυτό που ανήκει στον Courrèges είναι η πονηρά κωδικοποιημένη κλίση του στο παριζιάνικο sexual chic!