fbpixel

Search icon
Search
Paris Etiquette: Τι είναι το σύνδρομο του Παριζιάνου και πώς μπορείτε να πάρετε "pass" ως Parisian
LIFE & CAREER

Paris Etiquette: Τι είναι το σύνδρομο του Παριζιάνου και πώς μπορείτε να πάρετε "pass" ως Parisian

6 αδιαπραγμάτευτοι κανόνες ζωής για τους Παριζιάνους


Το ακούτε συνέχεια από φίλους, γνωστούς, το Instagram ή ακόμα το έχετε βιώσει κι εσείς οι ίδιοι. «Οι σερβιτόροι στο Παρίσι είναι αγενείς...». Αλλά, όπως σε κάθε περίπτωση, κάθε ιστορία έχει δύο όψεις. Είναι αυτοί που σας σερβίρουν το tartare de boeuf ή που αναδεικνύουν τα πιο πρόσφατα fashion items της γαλλικής μόδας οι αιώνιοι γκρινιάρηδες; Ή μήπως όλοι εμείς, είμαστε πραγματικά αντιπαθητικοί τουρίστες;

Ένα μεγάλο ερωτηματικό που βασανίζει εδώ και χρόνια τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες είναι ο σνομπισμός των Γάλλων. Οπότε με αφορμή και τους πολυαναμενόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το φετινό καλοκαίρι, αποφασίσαμε να ερευνήσουμε σε βάθος και να ανακαλύψουμε όσα εντόπισε το Town & Country σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, ρωτώντας τους ίδιους τους ντόπιους...

Τι είναι το «Σύνδρομο του Παριζιάνου»;

Υπάρχουν τόσα πολλά βίντεο στο διαδίκτυο σχετικά με το «πώς να ντύνεσαι σαν Γάλλος», λέει στο T&C ο Joost Van Der Ree, φωτογράφος μόδας με έδρα το Παρίσι. «Οι τουρίστες συχνά προσπαθούν υπερβολικά, κυνηγώντας λανθασμένα masterclasses για το πώς να ντυθούν σαν Παριζιάνοι. Το αληθινό parisian style είναι να είσαι πρωτότυπος και ο εαυτός σου. Ας αποκτήσετε λίγο χιούμορ μ' αυτό και αφήστε τον μπερέ κάτω - είναι περίεργο...»

Ce Quoi... Oat Milk? (Γάλα Βρώμης) 

Ο κωμικός Andy Haynes είπε κάποτε: «Παρήγγειλα γάλα βρώμης στο Παρίσι και ο σερβιτόρος είπε όχι». Ενώ τα μοντέρνα παριζιάνικα καφέ όπως το Coutume Cafe, το Bonjour Jacob και το Le Peleton Cafe διαθέτουν εναλλακτικές επιλογές γάλακτος, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να τις βρείτε στις παραδοσιακές brasseries. Το να το ζητάτε δεν είναι τόσο etiquette θέμα, όσο «μη Παριζιάνου»...

xoris-titlo-VltAs.jpg

Το athleisure είναι μόνο για το γυμναστήριο

«Δεν είναι σέξι, δεν είναι κομψό», λέει ο σχεδιαστής μόδας Steven Passaro στο T&C. «Τα ρούχα γυμναστικής πρέπει να φοριούνται μόνο στο γυμναστήριο». Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα ταιριάξετε με τους Παριζιάνους αν σας δουν έξω να φοράτε τα Lululemons σας. Αλλά, όσοι τα συνδυάζουν με το work out τους όντως δεν πρέπει να ανησυχούν. Λέει ότι το να τρέχεις πάνω-κάτω στον Σηκουάνα ή να φοράς athleisure στο sports club "La Montgolfiere" (φημολογείται ότι είναι το γυμναστήριο του Simon Porte Jacquemus) είναι φυσικά οκ!

Όχι, δεν χρειάζεται να ακούσουν όλοι τη συζήτησή σας

Ήταν ένα ήσυχο πρωινό στο lobby του Bulgari Hotel Paris κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Υψηλής Ραπτικής τον Ιανουάριο. Ο ήλιος ξεπρόβαλλε σιγά σιγά μέσα από τη συννεφιασμένη ομίχλη και η μυρωδιά του φρέσκου εσπρέσο πλανιόταν στον αέρα. Ξαφνικά: μια βροντερή φωνή με σαφώς ξενική προφορά ακούστηκε από την άλλη άκρη του δωματίου. «Οι Παριζιάνοι μιλούν πολύ χαμηλόφωνα», λέει στην T&C η Sofia Achaval de Montaigu, μια Γαλλιδο-αργεντίνα κοσμική κυρία και ιδρύτρια του fashion brand Acheval Pampa. «Είναι σαν μια πόλη χωρίς θόρυβο. Όταν είσαι έξω σε ένα εστιατόριο ή καφέ, πάντα παρατηρείς πότε υπάρχουν τουρίστες γύρω σου, γιατί μιλούν πολύ δυνατά!»

paris.jpg

Και, ας μη μιλήσουμε για τη δουλειά

Σε αντίθεση με τους Αμερικανούς, αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους οι Γάλλοι είναι πολύ σοβαροί με την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και δεν υπάρχει τίποτα πιο λάθος από το να μιλάς για δουλειές μετά τις 5 μ.μ. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ μεγάλο "faux pas" να ξεκινήσεις μια συζήτηση με το «Πώς πάει η δουλειά;». Δοκιμάστε αντί γι' αυτό: μια συζήτηση για μια νέα έκθεση τέχνης. Έξτρα πόντοι αν η έκθεση είναι σε ένα λιγότερο γνωστό μουσείο.

Ο καφές είναι ένα luxurious ritual, όχι μια βιαστική ανάγκη

Όταν ρωτάμε τι κάνει τους τουρίστες να ξεχωρίζουν, οι Παριζιάνοι απαντούν σίγουρα η ανάγκη τους να πιουν βιαστικά και on the go τον καφέ τους. Για τους Γάλλους - ιδιαίτερα στο Παρίσι - υπάρχει μια ολόκληρη τελετουργία γύρω από αυτό: το να έχεις μια στιγμή να σταματήσεις για τον εαυτό σου, να κάνεις μια παύση στη μέρα σου και να πιεις έναν καφέ, είναι πολύ σημαντική στιγμή για εκείνους.