fbpixel

Search icon
Search
Πανέμορφες λίμνες στην Ελλάδα που μετατρέπονται στο απόλυτο fall καταφύγιο
TRAVEL

Πανέμορφες λίμνες στην Ελλάδα που μετατρέπονται στο απόλυτο fall καταφύγιο

Αποτελούν τους ιδανικούς προορισμούς για αξέχαστα getaways αυτό το φθινόπωρο


Η Ελλάδα είναι αναμφίβολα μια από τις ωραιότερες χώρες παγκοσμίως, ενώ είναι σύνηθες συνδέεται -και δικαιολογημένα- με την ασυναγώνιστη γοητεία των νησιών της. Ωστόσο, τώρα που βρισκόμαστε στο κατώφλι του φθινοπώρου, αξίζει να εξερευνήσετε και τις λίμνες που υπάρχουν στη χώρα μας, τις οποίες είμαστε σίγουροι θα λατρέψετε εξίσου, μιας και θα σας κλέψουν την καρδιά χάρη στην ομορφιά του! Ο συνδυασμός του πράσινου με το μπλε, αλλά οι φθινοπωρινές αποχρώσεις που σε λίγο θα κατακλύσουν το σκηνικό, μετατρέπεται στο απόλυτο όνειρο, προσφέροντάς σας αξέχαστες εμπειρίες, καθώς και ανάσες αναψυχής από την αστική καθημερινότητα. Συγκεντρώσαμε τις top 5 λίμνες που βρίσκονται δίπλα στη Θεσσαλονίκη, τις οποίες αξίζει να επισκεφθείτε τη φετινή fall season.

Κρατήστε σημειώσεις!

Πλαστήρα

shutterstock-1167400192.jpg

Μια από τις πιο γοητευτικές λίμνες που αξίζει να επισκεφθείτε είναι η Πλαστήρα, που βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, στον Νομό Καρδίτσας. Κατασκευάστηκε το 1960 και αποτελεί ένα πραγματικό διαμάντι της περιοχής, καθώς η πυκνή βλάστηση γύρω από τη λίμνη, αλλά και οι δραστηριότητες που ενδείκνυνται προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες όλο το χρόνο. Έχετε την ευχέρεια να δοκιμάσετε ποδηλασία ή πεζοπορία, ενώ οι πιο τολμηροί μπορείτε να κάνετε τοξοβολία ή κανό στα γαλάζια νερά της λίμνης. Στην περιοχή θα βρείτε πληθώρα επιλογών όσον αφορά στο φαγητό. Τα παραδοσιακά ταβερνάκια με τη συγκλονιστική θέα γίνονται το ιδανικό spot για να δοκιμάσετε αξέχαστες γεύσεις που υμνούν την ελληνική γαστρονομία.

Bonus: Για τη βραδινή σας περιπλάνηση, υπάρχουν διάφορα bars για να χαλαρώσετε με την παρέα σας. Ο καθαρός αέρας της Θεσσαλίας, τα στενά και τα μικροπράγματα γύρω από την περιοχή σκιαγραφούν έναν ειδυλλιακό προορισμό για μια φθινοπωρινή εξόρμηση. 

Κερκίνη

shutterstock-316131851.jpg

Ένας από τους πιο μαγευτικούς προορισμούς σε απόσταση «αναπνοής» από τη Θεσσαλονίκη, η λίμνη Κερκίνη σάς περιμένει με άπειρες ομορφιές προς εξερεύνηση. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Σερρών, μόλις 40 χλμ. από την πόλη των Σερρών και περίπου 100 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Δημιουργήθηκε με ανθρώπινη παρέμβαση, όταν το 1932 κατασκευάστηκε το πρώτο φράγμα στα νερά του ποταμού Στρυμόνα και σταδιακά σχηματίστηκε η λίμνη Κερκίνη. Η λίμνη τροφοδοτείται με νερό κυρίως από το Στρυμόνα και λιγότερο από τους Κερκινίτη και Κρούσια. Η παρόχθια βλάστηση με παραποτάμια δάση από άγριες ιτιές, τα νούφαρα που επιπλέουν σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, η μεγάλη ποικιλία ψαριών, τα βουβάλια που κολυμπούν στα ήσυχα νερά της λίμνης, αλλά και ο υπέροχος ορίζοντας από τα ορεινά συγκροτήματα του όρους Μπέλλες και των Κρουσίων, χαρίζουν στο τόπο μια μοναδική γοητεία.

Bonus: Αξίζει να αναφέρουμε πως πρόκειται για τον μοναδικός υγροβιότοπος που έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο, το οποίο μάλιστα ανήκει στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Natura 2000”, ενώ σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar, η λίμνη αποτελεί έναν από τους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας.

Βόλβη

shutterstock-1265470363.jpg

Άλλη μια εξαιρετικά εντυπωσιακή λίμνη πολύ κοντά στην πόλη, που αξίζει να βρίσκεται στη φθινοπωρινή travel list σας. Η λίμνη Βόλβη βρίσκεται ανατολικά από την πόλη της Θεσσαλονίκης σε απόσταση 35 χλμ και 8 χλμ δυτικά από τη θάλασσα του Στρυμονικού κόλπου, στη λεκάνη της Μυγδονίας, στον Δήμο Βόλβης. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας (μαζί με τη λίμνη Κορώνεια), ενώ σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ αποτελεί υγρότοπο διεθνούς σημασίας. Στη γύρω περιοχή θα βρείτε και το κατώτερο τμήμα του Οθωμανικού Λουτρού που έχει πλέον ανακηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Επιπροσθέτως, αν είστε λάτρεις του ψαρέματος, η περιοχή ενδείκνυται και γι’ αυτή τη δραστηριότητα. Πάρτε, λοιπόν, το χρόνο σας και περιφερθείτε στα γύρω χωριά. Οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα μεζεδάκια και οι ιστορίες του παρελθόντος γεμίζουν τον αέρα και τις καρδιές των επισκεπτών με όμορφες αναμνήσεις.

Bonus: Γνωρίζατε ότι η λίμνη χωρίζεται σε Μικρή και Μεγάλη Βόλβη; Ξεκινώντας το ταξίδι σας με κατεύθυνση τη Μικρή Βόλβη μη παραλείψετε να σταματήσετε στην ακτή και να δοκιμάσετε εκπληκτικά πιάτα που θα σας χαρίσουν απίστευτα γαστρονομικά ταξίδια. Έπειτα, πηγαίνετε προς τη Μεγάλη Βόλβη, όπου μπορείτε να διακρίνετε απομεινάρια κάποιου βυζαντινού κτίσματος να αιωρούνται καταμεσής του νερού, δημιουργώντας ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία μυστηρίου.

Δοϊράνη

shutterstock-716720419.jpg

Μια τις ομορφότερες λίμνες του Βορρά, στους πρόποδες του όρους Μπέλες, είναι η Δοϊράνη. Η λίμνη βρίσκεται στα σύνορα της χώρας με τη ΠΓΔΜ, σε απόσταση 26 χλμ από την πόλη του Κιλκίς και 70 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Η Δοϊράνη είναι ιχθυοτρόφος λίμνη, στην οποία αναπτύσσεται ένας πολύ σημαντικός υγροβιότοπος που έχει περιληφθεί στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, καθώς δίνει προσωρινό καταφύγιο σε 36 σπάνια είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων η λαγγόνα και ο αργυροπελεκάνος. Ένας από τους υπέροχους σταθμούς της περιοχής είναι το δάσος στα «Χίλια Δέντρα» που καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 600 στρεμμάτων και έχει χαρακτηριστεί «Μνημείο της Φύσης», καθώς απαρτίζεται από υπεραιωνόβιες δρυς και φράξους, σκλήθρα και υπέργηρα πλατάνια, ενώ μαζί με την παραλίμνια ζώνη έχει ενταχθεί στο Δίκτυο «Natura 2000».

Bonus: Μεταξύ άλλων, επισκεφθείτε και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Δοϊράνης που στήθηκε σαν ένα σημαντικό βήμα ενημέρωσης τόσο επισκεπτών αλλά και νεώτερων γενεών της περιοχής για τη λίμνη.

Παμβώτιδα

shutterstock-1524066848.jpg

Από τη λίστα αυτή δε θα μπορούσε να λείπει η Παμβώτιδα, η λίμνη των Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα κόσμημα της πόλης, καθώς την αγκαλιάζει περιμετρικά και της προσδίδει άρωμα ελβετικού τοπίου. Μπορείτε να περπατήσετε στο πλακόστρωτο μονοπάτι, στις όχθες της λίμνης για να κάνετε τη βόλτα σας, ή να νοικιάσετε κάποιο ποδήλατο και να περιφερθείτε στη γύρω περιοχή. Εάν επιθυμείτε να εξερευνήσετε ενδελεχώς τη ζωή της λίμνης, υπάρχουν ειδικά καραβάκια που σας μεταφέρουν στη νησίδα που βρίσκεται στο κέντρο της. Μάλιστα, μια ωραία ιδέα είναι να κατευθυνθείτε με το καραβάκι στο νησάκι της Κυρά Φροσύνης και να το εξερευνήσετε ενδελεχώς. Θα μαγευτείτε με το πόσο γραφικό είναι το σκηνικό, απευθείας βγαλμένο από άλλη εποχή, αλλά τέλεια προσαρμοσμένο στο σήμερα.

Bonus: Στον μικρό αυτό οικισμό βρίσκετε το γραφικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, όπου το 1822 δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς, συνεπώς από ιστορικής άποψης αξίζει να το επισκεφθείτε. Γύρω από τη λίμνη, θα βρείτε εξαιρετική πληθώρα καφετεριών κι εστιατορίων για να διαλέξετε.

Enjoy!