fbpixel

Search icon
Search
Παιδικό δωμάτιο: 10+1 προτάσεις για να το ανανεώσετε εύκολα και οικονομικά
INTERIORS

Παιδικό δωμάτιο: 10+1 προτάσεις για να το ανανεώσετε εύκολα και οικονομικά

Δημιουργήστε ένα cozy χώρο για τους μικρούς σας φίλους


Τα παιδιά συχνά έχουν πολύ συγκεκριμένη άποψη για το πώς θέλουν να διακοσμήσουν το υπνοδωμάτιο τους. Αυτές οι ιδέες εμπνέονται πολλές φορές από σκηνές ταινιών και από περίτεχνα σκηνικά παραμυθιών. Με γνώμονα τη φαντασία τους και με μερικές δικές σας πινελιές θα μπορέσετε να δημιουργήσετε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που δε θα έχει τίποτα να ζηλέψει ακόμη και από τους πιο ενημερωμένους deco καταλόγους. Ορισμένες συμβουλές σχεδιαστών εσωτερικών χώρων δεν βλάπτουν ποτέ, λοιπόν!

kids-room-decoration-1.jpg

Ανακαλύψτε πως θα το πετύχετε.

1. Αφήστε χώρο για παιχνίδι

Το να διατηρείτε το μεγαλύτερο μέρος της διακόσμησης στους τοίχους αφήνει περισσότερο χρήσιμο χώρο στο δάπεδο, ώστε να υπάρχει χώρος για παιχνίδι. Για τα παιδιά, άλλωστε, είναι πολύ πιο ουσιώδες να μπορούν να κάνουν όλα όσα θέλουν στο δωμάτιο τους χωρίς να υπάρχει περιορισμός.

2. Διαλέξτε μια ξεχωριστή κεφαλή

Το κρεβάτι είναι ένα βασικό κομμάτι του δωματίου και για αυτό πέρα από στρωμένο καθημερινά, οφείλει να είναι και όμορφο. Επιλέξτε την κεφαλή που θα ακουμπάει στο τοίχο με γνώμονα την προσωπικότητα του παιδιού και φυσικά φροντίστε ώστε να μπορείτε να της αλλάξετε το ύφασμα όποια στιγμή χρειαστεί. Μην ξεχνάτε πως οι ανάγκες του μικρού σας φίλου, μπορεί κάθε χρόνο να αλλάζουν.

kids-room-decoration-2.jpg

3. Χωρίστε το σε τμήματα

Μια διαχωριστική ζώνη παιχνιδιού μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην ψυχολογία ενός παιδιού καθώς με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δε θα χρειάζεται να συμμαζεύετε -πάντα μαζί- ολόκληρο το χώρο συνεχώς αλλά και θα κατανοήσει πως υπάρχουν διαφορετικοί χώροι για κάθε δραστηριότητα. Μια σκέψη που στη μετέπειτα ζωή του θα του φανεί πολύ χρήσιμη.

4. Πείτε "ναι" σε διαχρονικά έπιπλα

Μπορεί σήμερα το παιδί σας να είναι μικρό αλλά σε μερικά χρόνια από τώρα τα έπιπλα του δωματίου του θα είναι ζωντανό μέρος στα εφηβικά του όνειρα. Έτσι, αν δε θέλετε να χρειαστεί να κάνετε αλλαγές είναι σημαντικό να επιλέξετε έπιπλα που όχι μόνο θα διαρκέσουν στο χρόνο αλλά θα είναι και διαχρονικά από άποψη αισθητικής. 

paidiko-domatio.jpg

5. Ενισχύστε τη φαντασία τους

Όλοι γνωρίζουν ότι τα παιδιά αγαπούν τους χώρους όπου οι φαντασίες τους μπορούν να απελευθερωθούν. Για αυτό το λόγο μια τοιχογραφία ή μια ταπετσαρία με τους αγαπημένους του ήρωες θα δώσει στο χώρο μια νότα που σίγουρα θα τους ταξιδεύει κάθε στιγμή. 

6. Κρεμάστε μια καρέκλα από το ταβάνι

Αν η φαντασία είχε όνειρα, ίσως και να σταματούσαν σε μια υπέροχη κρεμαστή καρέκλα. Η fairy αίσθηση που θα δώσει στο παιδικό δωμάτιο αυτή η προσθήκη θα κάνει σίγουρα το παιδί σας αλλά και τους φίλους του να μη θέλουν να σταματήσουν να παίζουν και να "χτίζουν" νέους κόσμους γύρω από αυτήν. Τολμήστε το και θα δείτε πως τελικά θα την αγαπήσετε και εσείς. 

kids-room-decoration-3.jpg

7. Αποκτήστε δημιουργικότητα με τους χώρους αποθήκευσης

Όλοι όσοι έχουν παιδιά γνωρίζουν πως το πιο σημαντικό στοιχείο στα δωμάτια τους είναι οι χώροι αποθήκευσης. Γίνετε δημιουργικοί και επιλέξτε τα κατάλληλα κουτιά με μεγάλη χωρητικότητα, πείτε "ναι" σε ένα κρεβάτι με συρτάρια στο κάτω μέρος και φυσικά συμβουλευτείτε τη guru της οργάνωσης Marie Kondo για αποτελεσματικούς τρόπους διπλώματος των ρούχων τους. 

8. Κάντε μια γκαλερί

Ένας gallery wall αποτελεί την τέλεια ιδέα για δημιουργικότητα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάρετε τα κάδρα και να αφήσετε τα παιδιά σας να χρωματίσουν τα δικά τους "έργα". Αυτή η γκαλερί μπορεί να γίνει το τέλειο παιχνίδι.

kids-room-decoration-4.jpg

9. Εντάξτε μια βιβλιοθήκη

Η αίσθηση που δίνουν τα βιβλία σε ένα χώρο και η μυρωδιά τους θα είναι πάντα αξεπέραστη για κάθε ηλικία. Μην υποτιμήσετε, λοιπόν, τη σημαντικότητά τους και δημιουργήστε μια μικρή -ή και μεγάλη- βιβλιοθηκη που θα χωράει όλα όσα θέλουν να ανακαλύψουν. Επενδύστε σε εγκυκλοπαίδειες με ζώα, σε άλλες που αφορούν τον πλανήτη και φυσικά μην ξεχάσετε να αγοράσετε κάποια για το διάστημα. Θα τις λατρέψουν!

10. Επιλέξτε την ουδετερότητα

Οι εποχές όπου το ροζ και το γαλάζιο ήταν τα απόλυτα must χρώματα για το παιδικό δωμάτιο έχουν πλέον παρέλθει. Και είναι βέβαιο πως για αυτό το λόγο οι interior designers είναι κάτι παραπάνω από χαρούμενοι. Ακολουθήστε αυτή τη νοοτροπία και εντάξτε την ουδετερότητα στο δωμάτιο του παιδιού σας. Αυτή η νοοτροπία θα το βοηθήσει να αναπτυχθεί πιο ομαλά και να αναπτύξει τις δικές του πεποιθήσεις κάνοντας στη συνέχεια επιλογές μέσα από τις πινελίες που θα δώσει το ίδιο. Go neutral!

paidiko-domatio-2.jpg

11. Αφήστε τα να συμμετάσχουν 

Αντί να βλέπετε τη διαδικασία διακόσμησης ως ένα αγχωτικό πράγμα, θεωρείστε ως μια ευκαιρία να συνδεθείτε με τα παιδιά σας και να τα ενθαρρύνετε να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή τη διαδικασία. Εντάξτε μέσα σε κάθε επιλογή σας την προσωπικότητά τους, τα χόμπι τους, τις ιδέες τους και δείξτε τους πως εκτιμάτε αμέριστα την άποψή τους. Έτσι θα γίνει το δωμάτιό τους ένα μέρος που ενθαρρύνει την εξερεύνηση και την ανάπτυξη. Ίσως και αυτό να είναι το σημαντικότερο κομμάτι όλης της διαδικασίας.