fbpixel

Search icon
Search
Ozempic diet: Πόσο ασφαλής είναι η «μυστική» δίαιτα του Hollywood που υπόσχεται θαύματα;
HEALTH

Ozempic diet: Πόσο ασφαλής είναι η «μυστική» δίαιτα του Hollywood που υπόσχεται θαύματα;

Μία ακόμη ακραία «ακραία» διατροφή που εγκυμονεί κινδύνους


Τα τελευταία χρόνια, πολλοί celebrities έχουν στράφει σε ακραίες δίαιτες, προκειμένου να χάσουν τα περιττά κιλά που θέλουν κι αρκετοί από αυτούς, έχουν μοιραστεί δημόσια τις εμπειρίες τους, είτε μέσα από συνεντεύξεις που παραχώρησαν, είτε μέσα από τα social media τους. Πόσο ασφαλές -ωστόσο- είναι όλο αυτό; Πόσο ασφαλές είναι το γεγονός ότι το TikTok κατακλύζεται ξανά το τελευταίο διάστημα από μία

SlimFast δίαιτα που έχει σαν βάση της ενέσεις κατά του διαβήτη και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες.

Η Kim Kardashian και ο Elon Musk είναι δύο hot πρόσωπα, που ακολούθησαν τη συγκεκριμένη δίαιτα και μεταμόρφωσαν το σώμα τους, ωστόσο, πριν να τους ακολουθήσει κανείς «τυφλά», πραγματικά πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς θα κάνει στον οργανισμό του. Συνεχίστε να διαβάζετε, για να μάθετε τα πάντα για το μεγάλο «μυστικό» του Hollywood.

Πόσο ασφαλής είναι;

Τhe Diet

ala-lhzukiwm74-unsplash.jpg

300 εκατομμύρια views στο TikTok, εκατοντάδες αναζητήσεις, η απόλυτη τρέλα! Celebrities και πασίγνωστες influencers λένε «ναι» στην Ozempic diet κι όπως πάντα, ο κόσμος τους ακολουθεί. Τι σημαίνει πραγματικά -ωστόσο- όλο αυτό; Πώς τα φάρμακα για τον διαβήτη αποτελούν βασικό συστατικό της νέας πανάκριβης SlimFast δίαιτας του Hollywood; Παίρνοντας τα πράγματα από την πρώτη, η πρώτη φορά -ουσιαστικά- που εμφανίστηκε στο προσκήνιο, ήταν όταν η Kim Kardashian βρέθηκε στο Met Gala μερικούς μήνες πριν, ως άλλη Marilyn Monroe, φορώντας ένα από τα iconic φορέματά της. Η εμφάνισή της εκείνη, αποτέλεσε θέμα συζήτησης και όλοι προσπαθούσαν να μάθουν πιο ήταν το μεγάλο μυστικό, γύρω από το φανερά αδυνατισμένο κορμί της. Η διάσημη influencer, που και στο παρελθόν έχει μιλήσει πολλές φορές δημόσια για τις ακραίες επιλογές της, έδωσε την απάντησή της κι εξήγησε το πώς κατάφερε να χάσει 8 κιλά μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. «Ήταν μια τεράστια πρόκληση. Ήταν σαν ρόλος. Ήμουν αποφασισμένη να το ταιριάξω. Έκανα σάουνα δύο φορές την ημέρα, έτρεχα στον διάδρομο, έκοψα εντελώς τη ζάχαρη και όλους τους υδατάνθρακες και έτρωγα απλώς τα πιο καθαρά λαχανικά και πρωτεΐνες», ανέφερε μεταξύ άλλων η γνωστή influencer.

Ωστόσο, το πραγματικό της μυστικό, ήταν ένα συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο είναι αρκετά ακριβό και κοστίζει πάνω από 1.300 δολάρια το μήνα. Το Ozempic εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) στη χαμηλότερη δόση του 1 χιλιοστογραμμαρίου, ωστόσο η δόση των 2.4 χιλιοστογραμμαρίων έδειξε πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, έδειξε ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι συμμετέχοντες που έκαναν ένεση με Ozempic εβδομαδιαίως, έχασαν περίπου 17 κιλά και κάπως έτσι, η... τρέλα αυτή, έφτασε και στο Hollywood. Η Kim, αλλά και η αδερφή της, Khloe, ήταν από τις πρώτες που ακολούθησαν τη συγκεκριμένη «μέθοδο», ενώ πρόσφατα και ο Elon Musk αποκάλυψε πως είπε το «ναι», προκειμένου να χάσει άμεσα αρκετά κιλά.

Yay or nay?

diana-polekhina-r6u-fhltche-unsplash.jpg

First things first, είναι ξεκάθαρο πως επειδή συγκεκριμένοι celebrities καταφεύγουν σε ορισμένες περιπτώσεις σε ακραίες επιλογές, δεν είναι απαραίτητο να τους ακολουθήσουμε κι εμείς οι ίδιοι. Οι ειδικοί κρούουν εδώ και αρκετό καιρό τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας με κάθε τρόπο πως όλες αυτές οι super-fast διατροφικές τάσεις μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό κι αυτό σίγουρα, δεν είναι τυχαίο. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποκύπτουν σε πολύ αυστηρές δίαιτες, που υπόσχονται πραγματικά θαύματα, χωρίς πάντως να γνωρίζουν τους κινδύνους που εγκυμονούν αυτές. Το Ozempic, είναι ένα ενέσιμο φάρμακο που προορίζεται για άτομα με διαβήτη τύπου 2 κι είναι εγκεκριμένο μόνο για τη θεραπεία του διαβήτη και όχι για την απώλεια βάρους.

Η σεμαγλουτίδη (semaglutide) ανήκει στην οικογένεια των φαρμάκων που λέγονται αγωνιστές του υποδοχέα GLP1 και δρα κατά τον ίδιο τρόπο με το πεπτίδιο GLP-1 (μια φυσική ορμόνη που παράγεται στο έντερο) αυξάνοντας την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται από το πάγκρεας μετά την λήψη τροφής. Αυτό συντελεί στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, το hashtag #OzempicWeightLoss έχει πάνω από 86 εκατομμύρια views στο TikTok, με την Kim Kardashian να αποτελεί κεντρικό πρόσωπο, ωστόσο, σύμφωνα με τον γνωστό καθηγητή, Steven Heymsfield και την έρευνά του, που επικεντρώνεται στη θεραπεία της παχυσαρκίας και της απώλειας βάρους Κέντρο Βιοϊατρικών Ερευνών του Pennington, όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα πολύ σκοτεινό μονοπάτι. «Το γεγονός ότι κάποιοι διάσημοι άνθρωποι εμπλέκονται στο θέμα είναι απολύτως συνεπές με τη συμπεριφορά που έχουμε δει με άλλα φάρμακα στο παρελθόν. Τα φάρμακα για το αδυνάτισμα γίνονται μόδα. Η πιο πρόσφατη και μεγαλύτερη τέτοια μόδα είναι η σεμαγλουτίδη», σημείωσε μεταξύ άλλων και η αλήθεια είναι πως πράγματι, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο φάρμακο έρχεται στο προσκήνιο, με αυτόν τον τρόπο. Το κακό στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι ο μέσος όρος ηλικίας των χρηστών των social media είναι αρκετά χαμηλός πλέον κι έτσι, όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται στα trends, αγνοώντας τους κινδύνους. Το συγκεκριμένο φάρμακο συστήνεται ως μία «γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους» όμως τα αποτελέσματα, ακόμη και μακροπρόθεσμα, μπορεί να είναι πραγματικά πολύ άσχημα για τον οργανισμό.

Ο ανθρώπινος οργανισμός, μπορεί να φτάσει στην απώλεια βάρους, αρκεί να μην καταναλώνονται περισσότερες θερμίδες από όσες καίει. Συμβουλευτείτε τους ειδικούς και πείτε ένα μεγάλο «όχι» στα trends και τις viral diets, που εγκυμονούν πολλούς κινδύνους...