fbpixel

Search icon
Search
Overthinking: Οι σημαντικές τεχνικές για να το αντιμετωπίσουμε
PSYCHOLOGY

Overthinking: Οι σημαντικές τεχνικές για να το αντιμετωπίσουμε

Που θα προστατεύσουν την ψυχική μας υγεία


Στην καθημερινότητά μας, είναι πολλές οι στιγμές, στις οποίες καλούμαστε να επιλύσουμε βασικά ζητήματα. Σκεφτόμαστε, αναλύουμε ποικίλες επιλογές και καταλήγουμε σε εκείνες που θα καλύψουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις ανάγκες μας. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργούμε τον προσωπικό ποιοτικό μας χρόνο, τον οποίο θα αφιερώνουμε σε έναν εποικοδομητικό προβληματισμό και στις στρατηγικές διαχείρισης των ζητημάτων που μας απασχολούν. Όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι συνειδητά ή μη οδηγούνται στην υπερανάλυση, τον γνωστό σε όλους μας όρο, "overthinking". Η υπερβολή, αποτελεί πάντα έναν "κακό" σύμμαχο και σίγουρα στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί να βλάψει την ψυχική μας ισορροπία. 

Ένας άνθρωπος που σκέφτεται υπερβολικά, μπορεί εύκολα να επιβεβαιώσει πως η εξέλιξη της υπερβολικής σκέψης σε κάνει να ασφυκτιάς, να εξαντλείσαι και πως όλη αυτή η διαδικασία απεδείχθη ως η απόλυτη σπατάλη στο τέλος της ημέρας, χωρίς να έχει δομηθεί κάτι παραγωγικό. Είναι ένας αρνητικός παράγοντας που δεν μας αφήνει εύκολα να απολαύσουμε με ηρεμία τις καθημερινές δραστηριότητές μας και προξενεί αναταραχή ακόμη και στον ύπνο μας. 

Υποστηρίζεται επιστημονικά ότι οι δύο κεντρικοί λόγοι, στους οποίους οφείλεται η υπερανάλυση, είναι το στρες και το άγχος. Ακολουθούν κύρια ζητήματα που αφορούν την σχέση μας με τον εαυτό μας, με πρωταγωνιστές την έλλειψη αυτοεκτίμησης και την αυτοαμφισβήτηση. Ακόμη, παράγοντες, όπως τα παιδικά τραύματα και οι ιδεοληπτικές τάσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση μιας υπερβολικής σκέψης. Οι άνθρωποι, κουβαλώντας εικόνες και συναισθήματα του παρελθόντος, που τους έχουν στιγματίσει, διακρίνονται από μια συνεχή ετοιμότητα και εκγρήγορση. 

Υπάρχουν, όμως, "έξυπνοι" τρόποι και τεχνικές, με τη βοήθεια των οποίων, το overthinking μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μειωθεί αποτελεσματικά. Οφείλουμε να θέσουμε ως προτεραιότητά μας την προστασία της ψυχικής μας υγείας, γι' αυτό είναι σημαντικό να προχωρήσουμε στις διαδικασίες που θα συμβάλλουν ενεργά στη συγκεκριμένη πορεία αυτοβελτίωσης. 

Εμείς συγκεντρώσαμε τις 5 ασφαλείς τεχνικές, μέσα από τις οποίες, θα καταφέρουμε να ελαττώσουμε την υπερανάλυση και να έρθουμε πιο κοντά στην επιθυμητή γείωση.

Παρατηρούμε και καταγράφουμε τις αντιδράσεις μας

shutterstock-231366088.jpg

Είναι απαραίτητο να παρατηρούμε με προσοχή το πως οι σκέψεις και το σώμα μας λειτουργούν. Μόνο τότε, θα ξεκινήσουμε μια υγιή διαδρομή προς την αυτογνωσία, χωρίς να επαναλαμβάνουμε συμπεριφορές που δεν επιθυμούμε. Κάνουμε ένα βήμα πίσω και με ψυχραιμία αντιλαμβανόμαστε τους αμυντικούς μας μηχανισμούς. Πώς ξεσπάμε; Με τις σκέψεις και συναισθήματα συνοδεύεται η δράση αυτή; Κρίσιμο βήμα που ακολουθεί είναι η καταγραφή. Το να μεταφέρουμε στο χαρτί όλα όσα αναφέραμε δηλώνει οργάνωση και αποφασιστικότητα. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην επίλυση. 

Ασκήσεις αναπνοής

shutterstock-1175121685.jpg

Όταν εστιάζουμε στην επιβράδυνση της αναπνοής μας, οι ρυθμοί της μας πέφτουν και αρχίζουμε να χαλαρώνουμε. Είναι η κατάλληλη στιγμή να επαναφέρουμε το μοτίβο σκέψης μας σε μια ήρεμη φάση και να ξεκινήσουμε  από την αρχή με ένα υγιές στιλ διαχείρισης και προβληματισμού. Ξεκινάμε, γεμίζοντας τους πνεύμονές μας με αέρα και τον κρατάμε για αρκετά δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, εκπνέουμε αργά και μόλις μας έρθει η ανάγκη να εισπνεύσουμε, παίρνουμε ακόμη μια βαθιά ανάσα. Συνεχίζουμε να το επαναλαμβάνουμε μέχρι να φτάσουμε στην απόλυτη nirvana. 

Αλλαγή πρόσημου σκέψης

shutterstock-1667439832.jpg

Η υπερβολική σκέψη έχει την δυναμική να ανακυκλώνει μια σειρά από αρνητικά συναισθήματα και φόβο. Γι' αυτό, είναι απαραίτητο να αλλάξουμε "πλεύση" και να αντικαθιστούμε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές. Λέξη - "κλειδί" στη συγκεκριμένη συνθήκη είναι η βαθιά πίστη μας στο να συμβούν τα καλά στη ζωή μας. Συνοδεύουμε, λοιπόν, τις ήρεμες και γαλήνιες σκέψεις μας με όμορφα συναισθήματα. 

Θυμόμαστε όσα έχουμε καταφέρει 

shutterstock-1606120414.jpg

Είναι ευλογία να επιβραβεύουμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Να του θυμίζουμε τι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής και πως άγγιξε την επιτυχία, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες. Νιώθουμε ευγνώμονες και δεν μετανιώνουμε για καμία από τις παρελθοντικές μας πράξεις. Ο εαυτός μας δεν είναι εχθρός και δεν πρέπει να τον τιμωρούμε. Μαθαίνουμε να βλέπουμε τα όμορφα πράγματα στη ζωή και τα μαθήματα που έχουμε λάβει από τις δυσάρεστες στιγμές. 

Προσφέρουμε βοήθεια στον διπλανό μας

50-quotes-about-helping-others-and-getting-nothing-in-return-2019.jpeg

Η προσφορά και η ενσυναίσθηση μπορούν να μας χαρίσουν όμορφα συναισθήματα φροντίδας. Ας σκεφτούμε με την καρδιά μας και ας αφήσουμε πίσω τις αρνητικές σκέψεις και τις τοξικές καταστάσεις. Το να μπούμε στη θέση του άλλου είναι ένα δώρο που θα μας κάνει να δραπετεύσουμε από τον μικρόκοσμό μας.