fbpixel

Search icon
Search
DESIGN NEWS

Over the rainbow

HOME

Over the rainbow

Μια οικογένεια Γάλλων απολαμβάνει από ψηλά το κυκλαδίτικο τοπίο της Πάρου, από μια υπέροχη κατοικία που συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά της νησιωτικής αρχιτεκτονικής, στην πιο ευτυχή της εκδοχή.

Η κατοικία, που ολοκληρώθηκε σχεδόν έναν χρόνο πριν, βρίσκεται στην τοποθεσία Βουνό - Άγιος Αρσένιος της Πάρου και ο αρχιτέκτονάς της, Γιάννης Θαλασσινός, βάλθηκε να χρησιμοποιήσει όλο του το ταλέντο και την πολύχρονη εμπειρία του για να πραγματοποιήσει το ιδανικό. Φτάνοντας στο άνετο οικόπεδο, η θέα κόβει την ανάσα, καθώς η πανοραμική εικόνα στο Αιγαίο είναι κάτι παραπάνω από συγκλονιστική.

Πρωταρχικό μέλημα του αρχιτέκτονα ήταν ο σεβασμός του περιβάλλοντα χώρου, γι' αυτό και το σπίτι ακολούθησε όσο το δυνατόν τις φυσικές κλίσεις του εδάφους, ενώ κομμάτια βράχων, μεγάλα δέντρα και θάμνοι, που προϋπήρχαν, δεν απομακρύνθηκαν, αλλά εντάχθηκαν στην ανάπτυξη του κτιρίου. Οι κήποι που κατασκευάστηκαν περιλαμβάνουν φυτά κυρίως τοπικής χλωρίδας, ώστε να συνδέονται και ναποτελούν συνέχεια του τοπίου. Δεν ασφαλτοστρώθηκαν δρόμοι ή μονοπάτια, παρά επικαλύφθηκαν με κοκκινωπό γαρμπίλι, ώστε να μη διαταραχθεί η αρμονία στο φυσικό περιβάλλον.

Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της κατοικίας είναι η άνεση. Όλα είναι κατασκευασμένα και απλωμένα σε υπερθετικό βαθμό, ενώ πολύ σημαντική είναι η αίσθηση της άνετης κυκλοφορίας σε όλους τους χώρους του σπιτιού και ειδικά, στο ισόγειο, πράγμα που επιτυγχάνεται με τις μεγάλες καμάρες που διαχωρίζουν νοητά τα επιμέρους δωμάτια. Εδώ, βρίσκεται το άνετο καθιστικό, το γραφείο του ιδιοκτήτη, το master bedroom με το δικό του μπάνιο και dressing room και μια λειτουργική κουζίνα. Όλα, με ανεξάντλητη θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου κι εκτεθειμένα στο υπέρλαμπρο ελληνικό φως που εισβάλλει σε κάθε χώρο.

Οι οροφές είναι διακοσμημένες με κορμούς καστανιάς, χωρίς επεξεργασία, στο φυσικό τους χρώμα, και η διακόσμηση είναι βασισμένη στο λευκό και σε αντικείμενα από ξύλο, επίσης, στο φυσικό τους χρώμα, ώστε συνολικά στο εσωτερικό του σπιτιού να δημιουργείται η αίσθηση της ανάτασης. Τα δάπεδα είναι κατασκευασμένα από beton-cire ή από πλάκες Πηλίου σε βυζαντινή στρώση. Η έξυπνη εσωτερική διαρρύθμιση, καθώς και τα μεγάλα ανοίγματα βοηθούν ώστε ναποφευχθούν δαιδαλώδεις διάδρομοι, ενώ η εσωτερική σκάλα οδηγεί στο κάτω επίπεδο, που φιλοξενεί τα παιδικά δωμάτια, ένα κοινόχρηστο καθιστικό χώρο και γυμναστήριο, playrooms και βοηθητικούς χώρους.

Στον εξωτερικό χώρο, την παράσταση κλέβει η υπέροχη πισίνα που διαθέτει «παραλία» και υπερχείλιση, ώστε η αίσθηση του νερού να συνεχίζεται στον ορίζοντα με τη θάλασσα που απλώνεται τριγύρω και να δημιουργείται η εντύπωση ότι βρίσκεται κανείς δίπλα της. Για τον ίδιο λόγο έχει επικαλυφθεί με «βαφή», η οποία περιέχει χαλαζιακή άμμο, σε φυσική απόχρωση, ώστε να μοιάζει με τον βυθό της θάλασσας.

Δίπλα στο σπίτι, η στεγασμένη και πλήρως εξοπλισμένη εξωτερική κουζίνα με την τραπεζαρία αποτελούν την προέκταση της κατοικίας και φιλοξενούν τις υπαίθριες καλοκαιρινές συγκεντρώσεις της οικογένειας. Η κατασκευή αυτή ενώνεται με το υπόλοιπο οίκημα με πέργκολες και πέτρινο τοίχο, δίνοντας έντονα την αίσθηση της συνέχειας.

Η κατοικία είναι κατασκευασμένη από Παριανή πέτρα, η οποία σε κάποια επιλεγμένα σημεία, εσωτερικά κι εξωτερικά, είναι εμφανής για να δημιουργήσει ενδιαφέρον στο λευκό του σοβά, και να μειώσει τον όγκο του κτιρίου. Τέλος, η κατοικία διαθέτει σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης και δροσισμού, μέσω αντλιών θερμότητας και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων smart home, ενώ η χρήση παθητικών συστημάτων μέσω ηλιακής ενέργειας για θέρμανση και ψύξη την κάνει λειτουργική κι εύκολα βιώσιμη, τόσο ως καλοκαιρινή όσο και ως χειμωνιάτικη κατοικία.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΛΕΙΔΑΡΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΡΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ

GLOW LOVES

Πως θα ρυθμίσετε τις ορμόνες της πείνας για να χάσετε εύκολα βάρος
HEALTH

Πως θα ρυθμίσετε τις ορμόνες της πείνας για να χάσετε εύκολα βάρος