fbpixel

Search icon
Search
Over 40s: Oι 7 κορυφαίες αντιγηραντικές τροφές που πρέπει να καταναλώνετε
MAGAZINE

Over 40s: Oι 7 κορυφαίες αντιγηραντικές τροφές που πρέπει να καταναλώνετε

Γνωρίστε τες και κρατηθείτε λαμπερή μέσα κι έξω


Γνωρίστε τις top αντιγηραντικές τροφές, που όλοι όσοι είναι άνω των 40 πρέπει να καταναλώνουν. Χαρίστε στον εαυτό σας τη λάμψη που του αξίζει! 

Σταφίδες

Θεωρούνται μια από τις καλύτερες τροφές, καθώς είναι «διαθρεπτικές», δηλαδή παρέχουν επαρκείς ποσότητες συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα, πολυφαινόλες κ.λπ., αναλογικά με τις θερμίδες που αποδίδουν. Έχουν αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχουν φυτικές ίνες που δρουν ενάντια στη δυσκοιλιότητα, ενώ μειώνουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρκίνου του ορθού. Καταπολεμούν, επίσης, την αναιμία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο, αλλά και την κατακράτηση και την αρτηριακή πίεση, επειδή έχουν κάλιο.

2-amw2q.jpg

Σπανάκι

Μια από τις βιταμίνες που σπάνια ακούμε είναι η Κ, η οποία βελτιώνει την οστική πυκνότητα και την αντοχή. Τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, αποτελούν πρωταρχικές πηγές της, ενώ μία και μόνο μερίδα αυτών καλύπτει 1,5 φορά περισσότερο την απαιτούμενη ποσότητα ημερήσιας πρόσληψής της. Εκτός από την ενίσχυση του σκελετού, το σπανάκι παρέχει, επίσης, θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση της υγιούς όρασης.

Πρωτεΐνη

Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται με την ηλικία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνουμε πηγές πλούσιες σε πρωτεΐνες για την προστασία της μυϊκής μάζας και την αποφυγή περιττής αύξησης του βάρους. Τα αβγά, το κοτόπουλο χωρίς πέτσα και το στήθος γαλοπούλας αποτελούν εξαιρετικές πρωτεϊνικές πηγές.

Αμύγδαλα

Αν και όλοι οι ξηροί καρποί θεωρούνται υγιεινοί, τα αμύγδαλα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις αντιγηραντικές τροφές. Αρκετές ιατρικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι μία και μόνο μερίδα καθημερινά μειώνει την LDL χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επειδή, όμως, ή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και θερμίδες είναι δυσανάλογα υψηλή, σας προτείνουμε να καταναλώνετε 10-12 αμύγδαλα την ημέρα.

Μπρόκολο

Πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, είναι μια εξαιρετική τροφή χαμηλών θερμίδων που περιέχει φυτοχημικά. Διατηρεί, μάλιστα, την υγεία των κυττάρων του οργανισμού σας και αποτρέπει τη μετατροπή τους σε καρκινικά. Διαθέτει, επίσης, λουτεΐνη, και ζεαξανθίνη, ισχυρά αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην πρόληψη εμφάνισης καταρράκτη στα μάτια.

Μπαχαρικά

Αν ανοίξετε τα ντουλάπια της κουζίνας σας, ίσως βρείτε πιπερόριζα, πάπρικα και πιπέρι καγιέν. Τα μπαχαρικά προσθέτουν υπέροχη γεύση στα φαγητά μας, γνωρίζατε, όμως, ότι αποφέρουν και οφέλη κατά της γήρανσης; Κι αυτό γιατί μειώνουν τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα, ενώ με την καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης βελτιώνουν την κυκλοφορία σε όλο το σώμα.

1-RCCSr.jpg

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο περιέχει ολεοκανθάλη, ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες συστατικό, που διατηρεί την καρδιά και τα αγγεία υγιή. Ακριβώς όπως και κάθε έλαιο, θα πρέπει, βέβαια, να καταναλώνεται με μέτρο.

Το μυστικό

Καταναλώνετε οκτώ ποτήρια νερό κάθε μέρα; Θα έπρεπε, καθώς είναι σημαντικό όχι μόνο για την ενυδάτωση, αλλά και για την αποβολή, με φυσικό τρόπο, των τοξινών από το σώμα σας. Επιπλέον, αναζωογονεί το δέρμα και συμβάλλει αποτελεσματικά στην πραγματοποίηση των εσωτερικών λειτουργιών του οργανισμού.





Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα Μυστικά» και «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», καθώς και δημιουργός του site www.omorfamystika.gr και του application omorfamystika.

Instagram: @vikyhatzivasiliou

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021