fbpixel

Search icon
Search
Ό,τι νέο «τρέχει» στην Αθήνα και κεντρίζει το ενδιαφέρον μας
ARTS & CULTURE

Ό,τι νέο «τρέχει» στην Αθήνα και κεντρίζει το ενδιαφέρον μας

Οι πιο updated προτάσεις είναι εδώ


Η Αθήνα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για μια μίνι απόδραση, καθώς οι πρώτες ημέρες του φθινοπώρου εκεί γεμίζουν με τις πιο updated προτάσεις για κάθε στιγμή και για όλα τα γούστα. Από νέα ανοίγματα μέχρι συναυλίες και πολιτιστικά δρώμενα, η αθηναϊκή σκηνή εμπλουτίζεται με γεγονότα κι εμπειρίες που δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής σας, είτε είστε κάτοικοι είτε απλώς επισκέπτες στην πρωτεύουσα.

Κρατήστε σημειώσεις...

For Theater Lovers


«Η Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη στο Θέατρο Σταθμός - 2ος Χρόνος

i-kaseta-elina-giounanli-3-scaled.jpg

Η Λούλα Αναγνωστάκη, μια από τις πιο σημαντικές και δυναμικές μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας, γράφει στα 1982 την σπαρακτική και σπαρταριστή "Κασέτα". 40 περίπου χρόνια μετά τη θρυλική παράσταση του Κάρολου Κουν και 20 χρόνια μετά το τελευταίο ανέβασμα του στην Αθήνα, «Η Κασέτα», το ανατρεπτικό και αναρχικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη, επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός. Σκηνοθετεί - στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής στο πανεπιστήμιο του Ηull με τίτλο «Η πνευματική παρακαταθήκη της Λούλας Αναγνωστάκη» - ο Μάνος Καρατζογιάννης, έχοντας στο ενεργητικό του τη μακρόχρονη εργασία του πάνω στη δραματουργία της Αναγνωστάκη (Η Κασέτα, Η Παρέλαση, Ο ήχος του όπλου, Ο Ουρανός κατακόκκινος, Σ’ εσάς που με ακούτε, Δωμάτια Μνήμης, Ενέδρες της Ζωής – Λούλα Αναγνωστάκη mixage, Στην Πόλη της Λούλας Αναγνωστάκη, Εντευκτήριο: Αφιέρωμα Λούλα Αναγνωστάκη). Την εξαιρετική διανομή απαρτίζουν ηθοποιοί της παλαιότερης αλλά και της νεότερης γενιάς. Ερμηνεύουν: Γιώργος Δεπάστας, Βάσω Καμαράτου, Μάνος Καρατζογιάννης κ.ά.

Info: Σταθμός Θέατρο (Βίκτωρος Ουγκώ 55), Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 18:15.

«Έγκλημα και Τιμωρία» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι στο Θέατρο Πορεία - 2ος Χρόνος

811563.jpg

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του δυτικού κανόνα και κορυφαίο ψυχογράφημα της ανθρώπινης ύπαρξης και ηθικής θα αποτελέσει αφορμή για την κεντρική παραγωγή του θεάτρου Πορεία τη σεζόν 2023-2024. Πρόκειται για τη διασκευή του ογκώδους μυθιστορήματος του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι Έγκλημα και Τιμωρία, που ακολουθεί την ιστορία του Ρασκόλνικοφ, ενός φοιτητή που πιστεύει πως η διανοητική και ψυχική ανωτερότητα νομιμοποιεί το άτομο να διαπράττει εγκλήματα για το καλό της ανθρωπότητας. Έτσι, προβαίνει στον φόνο μιας γριάς τοκογλύφου, σε μια πράξη "αλτρουισμού", που θα απαλλάξει την κοινωνία από ένα άπληστο και κακόβουλο άτομο. Παρά την πεποίθησή του ότι τέτοια κίνητρα βρίσκονται υπεράνω του νόμου, ο ήρωας χάνεται σε έναν λαβύρινθο τύψεων, εσωτερικών συγκρούσεων και ψυχικών οδυνών, που συνιστούν την πραγματική τιμωρία του. Η μεταμέλεια έρχεται έπειτα από μια δαιδαλώδη διαδρομή και η λύτρωση μέσα από τη μορφή μιας νεαρής πόρνης, της Σόνια. Πλάι σε κείνον, τη δική τους πορεία διαγράφουν και τα υπόλοιπα πρόσωπα του έργου, ο αστυνομικός ανακριτής Πορφύριος Πετρόβιτς, η μητέρα και η αδερφή του Ρασκόλνικοφ, ο Σβιντριγκάιλοφ, ο Ραζουμίχιν. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου. Παίζουν: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Στέλλα Βογιατζάκη, Δημήτρης Ήμελλος.

Info: Θέατρο Πορεία (Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69), Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο και Κυριακή στις 21:15.

''I Am Falling In Love'' του Γιώργου Βαλαή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

890626.jpg

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει στη Σκηνή Ωμέγα και μόνο για 15 παραστάσεις, τη νέα περφόρμανς του τολμηρού δημιουργού Γιώργου Βαλαή "I Am Falling In Love - Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα". Μια δομική αποσυναρμολόγηση του έργου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ιδωμένη μέσα από τις σχέσεις των βασικών ηρώων. Σχέσεις που φανερώνουν την ίδια τη φύση της επιθυμίας, η οποία παραμένει αιωνίως και ασταμάτητα ρευστή. Παίζουν: Ρωμανός Καλοκύρης, Μαρία Κοραχάη, Στράτος Νταλαμάγκος, Χριστιάνα Ματέλσκα Τόκα.

Info: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 32), Τετάρτη - Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη - Σάββατο στις 21:00.


Music Nights


Οι Gadjo Dilo στο Roof Stage του Gazarte

790828.jpg

Οι αγαπημένοι Gadjo Dilo, πιστοί στο ραντεβού τους με το αθηναϊκό κοινό, επιστρέφουν για μία μοναδική εμφανίση στο Roof Stage του Gazarte και όπως φαίνεται από την αγάπη που εισπράττουν από το κοινό, θα διασκεδάζουμε μαζί τους για πολύ ακόμα. O ιδιαίτερος ήχος των Dadjo Dilo, ο "Manouche De Grec" όπως τον αποκαλούν και οι ίδιοι, είναι ένα πάντρεμα της μουσικής παράδοσης της gypsy jazz με τα χρώματα της ελληνικής μουσικής. Το πάθος των Gadjo Dilo παρασύρει κάθε φορά το κοινό να χορέψει και να τραγουδήσει μαζί τους. Αυτοσχεδιάζουν, πειραματίζονται, και με τραγούδια μιας άλλης εποχής μας μεταφέρουν μηνύματα σύγχρονα και ελπιδοφόρα.

Info: Gazarte - Roof Stage (Βουτάδων 32-34), 27 Σεπτεμβρίου στις 22:00.

Μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο: «Τραγουδάμε για την Ιμβρο. Για τα παιδιά και τα σχολεία μας»

f.png

Μια ξεχωριστή συναυλία, αφιερωμένη στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία της Ίμβρου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 20:30, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Ross Daly, ο Νίκος Ξυδάκης και ο Μανώλης Μητσιάς που είχαν στηρίξει την Ίμβρο, στα πιο δύσκολα χρόνια, τραγουδώντας εκεί ή γράφοντας τραγούδια για το πολύπαθο νησί, θα βρεθούν μαζί επί σκηνής, για να στηρίξουν αυτή τη φορά τα ελληνικά σχολεία του νησιού. Τα ελληνικά σχολεία τα οποία επαναλειτούργησαν, μετά από 50 χρόνια απαγόρευσης της ελληνικής εκπαίδευσης και σήμερα, κάτω από δύσκολες συνθήκες, επιτελούν το σπουδαίο έργο της διατήρησης της γλώσσας και του πολιτισμού μας, στην Ίμβρο. Μαζί με τους σπουδαίους καλλιτέχνες, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη. Υπεύθυνη χορωδίας είναι η Σωτηρία Σβώλη. Η καλλιτεχνική διεύθυνση και οι ενορχηστρώσεις είναι του Γιώργου Παπαχριστούδη, ενώ η σκηνοθεσία του Νίκου Σούλη. Αφηγήτρια θα είναι η Κατερίνα Διδασκάλου. Η συναυλία διοργανώνεται από τον Σύλλογο Ιμβρίων, υπό την αιγίδα και με την παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Όλα τα έσοδά θα διατεθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση των ελληνικών μειονοτικών σχολείων της Ίμβρου, ενώ για το σκοπό αυτό έχει ανοιχθεί Τραπεζικός Λογαριασμός Ειδικού Σκοπού του Συλλόγου Ιμβρίων.

Info: Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Ακρόπολη, 117), 29 Σεπτεμβρίου στις 20:30.

Η Γλυκερία στο Θέατρο Αλέξης Μινωτής

glykeria-1.webp

Η χαρισματική ερμηνεύτρια Γλυκερία, που διακρίνεται για τη γνησιότητα, τη ζεστασιά και την αυθεντική ψυχαγωγία που χαρίζει στο κοινό της, έρχεται στο Αιγάλεω για μια μοναδική συναυλία. Στο Θέατρο «Αλέξης Μινωτής» του Δήμου Αιγάλεω, η Γλυκερία, πλαισιωμένη από τον τραγουδιστή Χάρη Μακρή και μια πολυμελή ορχήστρα, θα παρουσιάσει ένα ξεχωριστό, αυθεντικό και ιδιαίτερα ψυχαγωγικό πρόγραμμα, με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, αλλά και αγαπημένα τραγούδια - σταθμούς σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών.

Info: Δημοτικό Θέατρο Αλ. Μινωτή (Ιερά Οδός και Δαρδανελλίων), 30 Σεπτεμβρίου στις 20:30.

Mario Frangoulis with guest Larisa Marinez "Sympfony of Life"

artistfrangoulis.webp

Στις 3 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 21:00, ο αγαπημένος του κοινού διεθνής καλλιτέχνης Μάριος Φραγκούλης θα εμφανιστεί στο Ηρώδειο για μια μοναδική συναυλία μαζί με την διακεκριμένη σοπράνο Larisa Martinez και με τη συνοδεία της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Στάθη Σούλη. Το πρόγραμμα "Sympony of Life" παραλληλίζει την ζωή με ένα συμφωνικό έργο.

Info: Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Ηρώδειο, Διονυσίου Αρεοπαγίτου), 3 Οκτωβρίου στις 21:00.

Σταύρος Ξαρχάκος Live στο Θέατρο Άλσος

201013120721-untitled-2.jpg

Το διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτη θα πλαισιώνουν δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες, ο Δημήτρης Μπάσης και η Ηρώ Σαΐα, ενώ στην ορχήστρα συμμετέχουν εννέα μουσικοί, οι οποίοι παίζουν πιάνο, μπουζούκι, κιθάρα, ακορντεόν, σαντούρι, φλάουτο, μπάσο, λαούτο. Η συναυλία θα αποτελέσει μία διαδρομή στις εμβληματικές του μουσικές συνθέσεις, ένα ταξίδι σε τραγούδια ορόσημο της ελληνικής δισκογραφίας με τον κορυφαίο Έλληνα Σ. Ξαρχάκο να δίνει με τη δυναμική του παρουσία το πρόσταγμα στην ορχήστρα και να μας χαρίζει μοναδικές στιγμές ψυχικής, πνευματικής ανάτασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Info: «Το Άλσος» Κυψέλης (Ευελπίδων 4), 3 Οκτωβρίου στις 20:30.

Ελευθερία Αρβανιτάκη - Ελεονώρα Ζουγανέλη «Ξανά Μαζί» στο Θέατρο Λυκαβηττού

eleytheria-arvanitaki-amp-eleonora-zoyganeli-rok-mpalanta-dyo-yperoches-fones-s-ena-diachroniko-tragoydi-1024x573.jpg

Η συνάντηση της Ελευθερίας Αρβανιτάκη με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη συνιστά μία συνεργασία που απολαμβάνουν τόσο οι ίδιες όσο και το κοινό, που δεν χορταίνει να βλέπει τις δύο χαρισματικές γυναίκες να αλληλοσυμπληρώνονται και να ξεσηκώνουν η μία την άλλη, αλλά και τους θεατές. Η Ελευθερία ανασύρει από την πλούσια δισκογραφία της μουσικούς θησαυρούς, ενώ στο πρόγραμμά τους το έντεχνο συναντά το λαϊκό τραγούδι και η συγκίνηση συναγωνίζεται τη διάθεση για χορό και ξεφάντωμα. Η χημεία που μοιράζονται οι δύο ερμηνεύτριες φτιάχνει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που ο κόσμος δεν χορταίνει να το συνδυάζει με τα καλοκαίρια του. Το πάντρεμα των δύο χαρισματικών καλλιτεχνών σε ένα πρόγραμμα γεμάτο ένταση, συγκίνηση, συναίσθημα και αγαπημένα τραγούδια κέρδισε τις καρδιές όλων μας. Όσοι το είδαν ξέρουν για τι πράγμα μιλάμε – και σίγουρα πολλοί θα θέλουν να το ξαναζήσουν. Όσοι δεν τα κατάφεραν, σίγουρα θα θέλουν να το δουν.

Info: Θέατρο Λυκαβηττού (Λυκαβηττός), 28 Σεπτεμβρίου στις 21:00.


E is for Exhibitions


Pino Pandolfini έκθεση "Flora Effimera"

892583.jpg

Το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών - PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ Α.Μ.Κ.Ε. παρουσιάζει την ατομική έκθεση Flora effimera τoυ Pino Pandolfini, στο χώρο τέχνης ETCH INK. Η έκθεση περιλαμβάνει πρόσφατα χαρακτικά έργα που συνδιαλέγονται με χαρακτικές και ζωγραφικές δημιουργίες που φιλοτεχνήθηκαν στο τέλος της δεκαετίας του 1970, γεφυρώνοντας διαφορετικές χρονικές περιόδους της εικαστικής δουλειάς καλλιτέχνη. Τα έργα και οι θεματικές τους βασίζονται σε ένα βιωματικό αρχείο περιπάτων και μια εφήμερη συλλογή φυτικού υλικού της ελληνικής χλωρίδας που συνέλεξε κατά τη διάρκεια εξορμήσεων σε παράκτιες περιοχές της ελληνικής υπαίθρου. Η έκθεση ξεδιπλώνεται σαν ένα ιδιόχειρο χειροποίητο φυτολόγιο που στοιχειοθετείται μέσα από τις βιωματικές διαδρομές, την παρατήρηση της φύσης και την εικαστική χειρονομία, αναδεικνύοντας τους κεντρικούς προβληματισμούς, τις μετατοπίσεις του βλέμματος, της οπτικής, και τον μετασχηματισμό της εικαστικής γλώσσας στην απόδοση των θεμάτων μέσα στα χρόνια.

Info: Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών - PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ Α.Μ.Κ.Ε.(Αργυρουπόλεως 16, Λυκαβηττός), Τετάρτη - Παρασκευή 17:00 - 21:00, Σάββατο 11:00 - 15:00.

Βασιλική Κούκου έκθεση "Leafscapes of the Unseen"

895407.jpg

Από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου, παρουσιάζεται στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας η ατομική έκθεση της Βασιλικής Κούκου με τίτλο "Leafscapes of the Unseen" σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα. Στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Γαία» του Μουσείου θα φιλοξενηθεί ένας εικαστικός κήπος γεμάτος μυστικά, μαγικά σύμβολα και υβρίδια. Η Βασιλική Κούκου μέσα από την έκθεση "Leafscapes of the Unseen" παρουσιάζει μια διαλεκτική ανάμεσα στις αναμνήσεις, τα όνειρα και τις προσωπικές της σκέψεις για το πέρασμα του χρόνου και την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τη φύση, αναδεικνύοντας αόρατες συνδέσεις ανάμεσα στη φθορά και την αναγέννηση μέσα από ένα ευρύ φάσμα τεχνικών και υλικών. Τα έργα της Κούκου χαρακτηρίζονται από την αστείρευτη ικανότητα της έκφρασης της φαντασίας, της λυρικής ποιότητας και της ανεξάντλητης δραματικής δύναμης που συγγενεύει με τους ρυθμούς της φύσης. Η καλλιτέχνης δίνει νέα μορφή στα βαθύτερα στρώματα της ψυχής – τη παιδικότητα, το ενστικτώδες και το ασυνείδητο. Κάθε πινελιά, κάθε καμπύλη και κάθε απόχρωση λειτουργούν ως εκφάνσεις μιας βαθύτερης συνομιλίας με τη ζωντανή ύλη, προσπαθώντας να συλλάβουν το αόρατο και το ανεξερεύνητο. Με οδηγό την φαντασία, η καλλιτέχνης μας καλεί να συνυπάρξουμε σε έναν κοινό τόπο, όπου οι φανταστικές μορφές και οι ονειρικές αφηγήσεις γίνονται ένα με την πραγματικότητα.

Info: Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (Λεβίδου 13), Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:30, Σάββατο και Κυριακή 10:00 - 15:00.

Ομαδική έκθεση «Η Αποκατάσταση της Αισιοδοξίας»

894774.jpg

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση «Η Αποκατάσταση της Αισιοδοξίας», σε επιμέλεια Βικτώριας Ζυγούρου, Κώστα Νικάκη και Στέιση Βεντούρα στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων με έργα από τις μόνιμες συλλογές της. Η έκθεση, που υλοποιείται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων "1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την Ελευθερία της", που τιμά παράλληλα δύο σημαντικές επετείους για την Αθήνα, την συμπλήρωση 80 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τη γερμανική κατοχή και 50 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Info: Πινακοθήκη Δ. Αθηναίων Κτήριο Μεταξουργείου (Λεωνίδου και Μυλλέρου), Τρίτη - Σάββατο 11:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 - 16:00.