fbpixel

Search icon
Search
Ό,τι νέο «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα και κεντρίζει το ενδιαφέρον μας
ARTS & CULTURE

Ό,τι νέο «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα και κεντρίζει το ενδιαφέρον μας

Και ανυπομονούμε να απολαύσουμε


Η Αθήνα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για μια μίνι απόδραση, καθώς οι πρώτες ημέρες του φθινοπώρου εκεί γεμίζουν με τις πιο updated προτάσεις για κάθε στιγμή και για όλα τα γούστα. Από νέα ανοίγματα μέχρι συναυλίες και πολιτιστικά δρώμενα, η αθηναϊκή σκηνή εμπλουτίζεται με γεγονότα κι εμπειρίες που δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής σας, είτε είστε κάτοικοι είτε απλώς επισκέπτες στην πρωτεύουσα.

Κρατήστε σημειώσεις...

For Theater Lovers


«Βάκχες» του Ευριπίδη στο Θέατρο Βράχων

b-39334-or-giounanli-0775.jpg

Οι Βάκχες του Ευριπίδη −η τραγωδία των Ελλήνων, των αρχόντων και των λαών, κατά τον Γιαν Κοτ− γράφτηκαν την τρίτη δεκαετία του Πελοποννησιακού Πολέμου, όταν πια η Ιστορία είχε αποχαλινωθεί, και εξιστορεί την έλευση του Διονύσου στη Θήβα. Ο Ευριπίδης τη συνέθεσε κατά τα χρόνια της παραμονής του στη Μακεδονία, όπου ήρθε σε επαφή με τη διονυσιακή λατρεία. Το έργο χαρακτηρίζεται από αυστηρή συνοχή στη μορφή αλλά και από τεράστια εσωτερική δύναμη, και ταυτόχρονα φανερώνει το ενδιαφέρον του ποιητή για τον μυστικισμό και την έκσταση. Βασικά δραματικά θέματα της τραγωδίας είναι οι δυνατότητες της ψυχής, η ανθρώπινη αρετή, η αυτοσυνείδηση, η σύνεση και η πλάνη, το λογικό και το άλογο στοιχείο, που εμφανίζονται μέσα από την αντίθεση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον θεό, την ίδια αντίθεση από την οποία προκύπτει η τραγική σύγκρουση του δράματος. Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου. Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Μαριάννα Δημητρίου, Αλεξία Καλτσίκη κ.ά.

Info: Θέατρο Βράχων (Οδός Ταταούλων), 20 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

''Scarmface'' στο Θέατρο Olvio

scarmface-02-at-eleftheria-ike-photography-1536x1026-1-1024x684.jpg

Νέα Υόρκη, 1932. Ποτοαπαγόρευση... εποχή που το οργανωμένο έγκλημα και η δράση της Μαφίας είναι παγκοσμίως ξακουστή. Ο Toni Cazzo, ένας νεαρός Σικελός, με τις ευλογίες της μητέρας του θα μπλεχτεί στα πλοκάμια της Μαφίας, με μόνο σκοπό να γίνει αρχηγός της. Η αλαζονεία του και ένα. σημάδι αρκεί να φέρει την καταστροφή. Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών αρχίζει... Σκηνοθεσία – Σενάριο: Johnny O. Παίζουν: Johnny O, Γιώργος Ντούσης, Αλέξης Βιδαλάκης κ.ά.

Info: Θέατρο Olvio (Φαλαισίας 7), 21 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

«Οι Παίχτες» του Ν.Β. Γκόγκολ στο Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη

786573.jpg

Σ' ένα απομακρυσμένο πανδοχείο της Ρωσίας, καταφτάνει ένας δεινός χαρτοπαίχτης, απατεώνας, και πλαστογράφος. Στόχος του, να βρει τα επόμενα θύματά του, και να τα "γδάρει". Αλλά δε θα είναι τόσο απλή υπόθεση. Στο ίδιο πανδοχείο διαμένουν δύο εξίσου δεινοί κομπιναδόροι, που γυρεύουν το ίδιο ακριβώς πράγμα με τον πρώτο: ένα λαχταριστό, αθώο και, φυσικά, κεφαλαιούχο θύμα. Οι δύο συναντούν τον ένα και σύντομα ενώνουν τις δυνάμεις τους, οδηγώντας την παράσταση σε ένα πανδαιμόνιο γεμάτο μπλόφες, ρίσκο, ανταγωνισμούς, συμμαχίες, εκπλήξεις κι ανατροπές, καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν σιγά-σιγά όλοι οι παράξενοι ένοικοι που τριγυρνούν σ' αυτό το μικρό και ήσυχο πανδοχείο. Σκηνοθεσία - μετάφραση - διασκευή: Γιώργος Κουτλής. Παίζουν: Γιάννης Νιάρρος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Ηλίας Μουλάς κ.ά.

Info: Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη (Μεταμορφώσεως Σωτήρος και Υψηλάντου), 23 Σεπτεμβρίου στις 21:00.


Music Nights


Emma Shapplin στο Ηρώδειο

site-for-button-1020-1122-px-34-550x605.jpg

Η Γαλλίδα ντίβα της pop όπερας, Emma Shapplin, έρχεται στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενη από τη γαλλική μπάντα της και μια μεγάλη κλασική χορωδία, στις παρυφές του ιερού βράχου της Ακρόπολης. Γνωστή για τον μοναδικό τρόπο ερμηνείας της που αποτυπώνει την έννοια της ελευθερίας της μουσικής, την άρνησή της να περιοριστεί σε ετικέτες και κανόνες, τα εκατομμύρια πωλήσεων δίσκων αλλά και τις αμέτρητες sold-out εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο, η Emma Shapplin, δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πλέον επιδραστικές καλλιτέχνιδες της εποχής μας.

Info: Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Ηρώδειο, Διονυσίου Αρεοπαγίτου), 20 Σεπτεμβρίου στις 21:15.

Jack Savoretti στο Θέατρο Λυκαβηττού

867028.jpg

Ο Jack Savoretti έρχεται ξανά στην Ελλάδα για δυο μοναδικές συναυλίες τον Σεπτέμβριο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στα πλαίσια της περιοδείας του για το νέο του άλμπουμ "Miss Italia", ο αγαπημένος καλλιτέχνης του ελληνικού κοινού, θα εμφανιστεί με το συγκρότημά του την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού. Το 2019, ο Jack Savorreti κυκλοφόρησε το άλμπουμ του "Singing To Strangers" που έμελλε να γίνει η πρώτη τεράστια επιτυχία του σε πολλές χώρες αλλά και να ξεκινήσει η σχέση του με το ελληνικό κοινό. Έκτοτε, παραπάνω από 16 τραγούδια του παίζονται στο ραδιόφωνο ως και σήμερα ενώ μας έχει χαρίσει ξεχωριστές συναυλίες (Sani Festival, Γήπεδο Tae Kwon Do) με αποκορύφωμα την εμφάνισή του στο κατάμεστο Ωδείο του Ηρώδου Αττικού τον Σεπτέμβριο του 2021 όπου το κοινό δε σταμάτησε να τον χειροκροτεί και να τραγουδάει μαζί του όλες τις μεγάλες επιτυχίες του.

Info: Θέατρο Λυκαβηττού (Λυκαβηττός), 20 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

''The music of Hans Zimmer'' στο Ηρώδειο

hans-zimmer-mario-beauregard-beaustock-alamy-stock-photo.jpg

Η αξεπέραστη μουσική του βραβευμένου με Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και Γκράμυ συνθέτη Hans Zimmer έρχεται και στην Αθήνα για μία συναυλία εμπειρία ζωής για όποιον βρεθεί στο Ηρώδειο. Με 80 μουσικούς και συνεργάτες κάθε συναυλία της ορχήστρας Lords of the Sound αποτυπώνεται αξέχαστα στο μυαλό και στην καρδιά των χιλιάδων θαυμαστών του Hans Zimmer ανά των κόσμο αλλά και ανθρώπων που παρακινημένοι από τις μουσικές που έχουν επενδύσει αγαπημένες τους ταινίες τις παρακολουθούν ζωντανά. Τα έργα του διακρίνονται για την ενσωμάτωση ήχων ηλεκτρονικής μουσικής με παραδοσιακές ορχηστρικές ενορχηστρώσεις. Από τη δεκαετία του 1980, ο Zimmer έχει συνθέσει μουσική για περισσότερες από 150 ταινίες.

Info: Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Ηρώδειο, Διονυσίου Αρεοπαγίτου), 21 Σεπτεμβρίου στις 21:00.


E is for Exhibitions


Όλγα Δέικου - Έκθεση Φωτογραφιών «Ακάλυπτοι»

olgadeikou-25.jpg

Από τις 21 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του SNFCC Green Weekend | Ιδέες για μια Πράσινη Πόλη, στο Μεσογειακό Κήπο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζεται η έκθεση «Ακάλυπτοι» της φωτογράφου, Όλγας Δέικου, σε αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Γιώργου Ρυμενίδη (Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). Στην έκθεση παρουσιάζονται 21 φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν τις χρονιές 2018 - 2022. Στο πλαίσιο του SNFCC Green Weekend.

Info: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Ευριπίδου και Λ. Συγγρού), καθημερινά 06:00 - 21:00.

Ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης "Sleep with angels"

892914.jpg

Η γκαλερί Thalatta.art με μεγάλη χαρά παρουσιάζει την Ομαδική Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης: Sleep with angels. Η έκθεση αντλεί τον τίτλο της από την κινηματογραφική "Βαβέλ", σε έναν από τους, ούτως ή άλλως, λίγους διαλόγους της ταινίας όπου αισθάνεσαι ότι οι πρωταγωνιστές επικοινωνούν ουσιαστικά. 16 εικαστικοί καλλιτέχνες σχολιάζουν εφευρετικά την υβριδική εποχή της υπερπληροφόρησης στην οποία βαδίζουμε υπνωτισμένοι, αναζητώντας δημιουργικά να βρουν τι είναι αυτό που ζούμε εάν αποδεχθούμε ότι η μεταμοντέρνα εποχή έχει παρέλθει.

Info: Τhalatta.art (Χρήστου Λαδά 5-7), Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12:00 - 20:00, Τετάρτη, Σάββατο 10:00 - 18:00.

Art Athina 2024

artathina2024-600x347.jpg

Μεγαλύτερη κατά μία ημέρα, με συμμετοχή 71 αιθουσών τέχνης από την Ελλάδα και 10 ακόμη χώρες και διευρυμένο παράλληλο πρόγραμμα η Art Athina 2024 ετοιμάζεται να υποδεχτεί το φιλότεχνο κοινό στον ιστορικό εκθεσιακό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου από τις 19 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2024. Το μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα και μία από τις παλαιότερες φουάρ στην Ευρώπη, που διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, έχει τεθεί, για ακόμη μία χρονιά, υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Για περισσότερες πληροφορίες και για το αναλυτικό πρόγραμμα δείτε εδώ.

Info: Ζάππειον Μέγαρο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο (Λεωφόρος Βασ. Όλγας), Παρασκευή - Δευτέρα 12:00 - 21:00.


New in Town


801 Rooftop Bar

801-rooftop-bar.jpg

Το 801 Rooftop Bar άνοιξε πριν από λίγο καιρό στον 8ο όροφο του Mitsis N’U Piraeus Port, στον Πειραιά. Σ' ένα περιβάλλον με όμορφη ατμόσφαιρα και υπέροχη θέα σε ολόκληρο το λιμάνι, πρόκειται για την ταράτσα που ξεχωρίζει αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, εκεί όπου μπορείτε να απολαύσετε μοναδικά cocktails και νόστιμα snacks που συμπληρώνουν την όλη εμπειρία.

Info: Αριστείδου 16-20, Πειραιάς.