fbpixel

Search icon
Search
Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να αντιμετωπίσετε την «ασθένεια» του γραφείου
WELLNESS

Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να αντιμετωπίσετε την «ασθένεια» του γραφείου

Yγιή και δυναμική στάση σώματος: Πώς να την αποκτήσετε


"Μια καλή στάση αντικατοπτρίζει έναν ορθό τρόπο σκέψης" έχει πει ο Ιάπωνας πολεμικός καλλιτέχνης και ιδρυτής της πολεμικής τέχνης του aikidou, Morihei Ueshiba. Η καλή στάση σώματος αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα ενός υγιούς τρόπου ζωής, αλλά αν θέλουμε να το δούμε και πιο ουσιαστικά, πολλές φορές αντανακλά και την συναισθηματική και ψυχική διάθεση κάποιου. Θεωρείται ως μια από τις  κύριες "ασθένεια του γραφείου" και αποτελείται από δύο βασικές κατηγορίες: Την δυναμική, που αφορά στον τρόπο που στήνεται το σώμα μας όταν είμαστε ενεργητικοί, για παράδειγμα τρέχουμε ή σκύβουμε να πιάσουμε κάτι που έπεσε. Η δεύτερη κατηγορία έχει να κάνει με τον τρόπο που καθόμαστε ή κοιμόμαστε, γι΄αυτό και ονομάζεται στατική. Το κλειδί για την καλή στάση είναι η θέση της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλική στήλη έχει τρεις φυσικές καμπύλες: Μία στον αυχένα, μια στο κεντρικό σημείο της πλάτης και μια χαμηλά στην πλάτη. Η σωστή στάση πρέπει να διατηρεί αυτές τις καμπύλες, αλλά όχι να τις αυξάνει. Το κεφάλι είναι απαραίτητο να βρίσκεται πάνω από τους ώμους και η κορυφή του ώμου να είναι στημένη ακριβώς πάνω από τους γοφούς.

Όταν η στάση σώματος επηρεάζει την υγεία 

shutterstock-653444065.jpg

Πολλές ώρες στο γραφείο, χρήση υπολογιστή και κινητού, άγχος και πίεση σε συνδυασμό με βαριά φορτία και τσάντες που μπορεί να κουβαλάμε δημιουργούν όλα αυτά που εμποδίζουν την ορθή στάση του σώματός μας. Και τότε, δυστυχώς, σταδιακά παρατηρούμε κάποιες δυσκολίες ή ενοχλήσεις στον τρόπο που στεκόμαστε ή καθόμαστε. Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε προσοχή στα σημάδια που μας δίνει το σώμα μας, είτε είναι πιο ελαφριά είτε πιο βαριάς φύσεως. Είναι γεγονός ότι όταν καμπουριάζουμε, η σπονδυλική μας στήλη φθείρεται και γίνεται πιο εύθραυστη, καθώς και επιρρεπής σε πιθανούς τραυματισμούς. Ο αυχένας, οι ώμοι και οι πλάτη πονούν συχνά, κάτι που εμποδίζει και δυσκολεύει αρκετά την καθημερινότητα, αλλά και τις δραστηριότητές μας, με αποτέλεσμα να μειώνεται σιγά-σιγά η η ευελιξία του σώματος. Ο τρόπος που κινούνται οι αρθρώσεις όπως και η ισορροπία μας, επηρεάζεται άμεσα από την λάθος στάση σώματος. Βασική συνέπεια αυτών είναι η τάση που μπορεί να αποκτήσουμε να πέφτουμε εύκολα. Η καλή στάση έχει "αποδέκτες" την αναπνοή, αλλά και την πέψη, καθώς "μπλοκάρει" την ισορροπία των συγκεκριμένων λειτουργιών. 

shutterstock-1864222903.jpg

Τι να κάνουμε για να βελτιώσουμε την στάση σώματος

Είναι απαραίτητο να έχουμε ως προτεραιότητα την καλή στάση σώματος και στον τρόπο που στεκόμαστε όρθιοι, όπως και στον τρόπο που καθόμαστε. Γι' αυτό, λοιπόν, παρατηρούμε το σώμα μας και αλλάζουμε άμεσα "πλεύση"! Είναι χρήσιμο  να αλλάζουμε συχνά καθιστικές θέσεις και να κάνουμε  σύντομες βόλτες στο γραφείο ή στο σπίτι μας. Δεν ξεχνάμε να τεντώνουμε απαλά τους μύες μας κάθε τόσο για να ανακουφίσουμε την μυϊκή ένταση. Προσέχουμε, ώστε να μην σταυρώνετε τα πόδια σας, κρατώντας  τα σταθερά στο πάτωμα, με τους αστραγάλους μπροστά από τα γόνατα. Βεβαιωνόμαστε ότι τα πόδια μας ακουμπούν στο πάτωμα ή εάν αυτό δεν είναι δυνατό, χρησιμοποιούμε ένα υποπόδιο. Χαλαρώνουμε τους ώμους μας και δίνουμε προσοχή ώστε να μην  στρογγυλεύονται ή να τραβούν προς τα πίσω. Κρατούμε τους αγκώνες  κοντά στο σώμα μας ώστε να κάμπτονται μεταξύ 90 και 120 μοιρών. Βεβαιωνόμαστε ότι η πλάτη μας υποστηρίζεται πλήρως, γι' αυτό και Χρησιμοποιούμε ένα μαξιλάρι πλάτης ή κάποιο στήριγμα πλάτης, γενικότερα. Είναι πολύ σημαντικό οι μηροί και οι γοφοί να υποστηρίζονται. Θα πρέπει να έχουμε ένα καλά γεμισμένο κάθισμα και οι μηροί και οι γοφοί μας να είναι παράλληλα με το πάτωμα. Για μια υγιή στάση όταν είμαστε όρθιοι, κρατάμε τους ώμους σας πίσω και τραβάμε το στομάχι μέσα. 

Take care!