fbpixel

Search icon
Search
Ορθοπρωκτικές παθήσεις: Πώς αντιμετωπίζονται με τις πιο σύγχρονες προσεγγίσεις
MAGAZINE

Ορθοπρωκτικές παθήσεις: Πώς αντιμετωπίζονται με τις πιο σύγχρονες προσεγγίσεις

Τι οποίες μας συστήνει ο Δρ Αναστάσιος Κ. Παπαδόπουλος, Υπεύθυνος του Κέντρου Ορθοπρωκτικών Παθήσεων Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης


Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στη σύγχρονη Ιατρική, όλο και περισσότερες νέες μέθοδοι είναι πλέον διαθέσιμες για την ανώδυνη, αναίμακτη και γρήγορη θεραπεία των ορθοπρωκτικών παθήσεων. Αυτές μας συστήνει ο Δρ Αναστάσιος Κ. Παπαδόπουλος, Υπεύθυνος του Κέντρου Ορθοπρωκτικών Παθήσεων Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης.

Νέοι ορίζοντες ανοίγουν στη θεραπευτική προσέγγιση των ορθοπρωκτικών παθήσεων. Το laser και οι υπέρηχοι, οι ραδιοσυχνότητες (RF), καθώς και οι καινοτόμες τεχνικές Rafaelo® και Fistura®, που εφαρμόζονται στο Κέντρο Ορθοπρωκτικών Παθήσεων της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, δίνουν άμεσο και ανώδυνο τέλος στον πόνο και την ταλαιπωρία, ενώ έρχονται να αντικαταστήσουν παρελθοντικές τραυματικές χειρουργικές εμπειρίες πολλών ασθενών. Μάλιστα, στην πλειονότητα των επεμβάσεων, η ανακούφιση είναι πλέον άμεση και η επάνοδος του ασθενούς στην καθημερινότητά του ταχύτατη. Πιο σημαντικό από όλα, όμως, είναι το ότι οι νέες τεχνικές προσφέρουν μόνιμη απάντηση στα προβλήματα αυτά και μάλιστα χωρίς υποτροπές.

Rafaelo®: Επαναστατική μέθοδος για τις αιμορροΐδες

shutterstock-2037073526.jpg

H διόγκωση των αιμορροΐδων, αγγειακών δομών στον πρωκτό, είναι ένα ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα. Αιμορραγία, φαγούρα, πόνος, πρήξιμο, είναι τα βασικά συμπτώματα, που, αν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, «κλέβουν» καθημερινά λίγη έως πολλή από την ποιότητα της ζωής μας και ενίοτε μπορούν να γίνουν επικίνδυνες για την ίδια μας τη ζωή.

Η πρωτοποριακή μέθοδος Rafaelo® μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε όλους τους βαθμούς αιμορροΐδων. Μάλιστα, περισσότερες από 2.500 επεμβάσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ανά τον κόσμο με ποσοστά επιτυχίας άνω του 95% και στο Κέντρο έχουν διενεργηθεί πλήθος τέτοιων επεμβάσεων με εξαιρετικά επιτυχή αποτελέσματα.

Στο Κέντρο Ορθοπρωκτικών Παθήσεων της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, δεν αφαιρούμε ούτε ακρωτηριάζουμε τους ιστούς. Αντίθετα, θεραπεύουμε ανώδυνα και αναίμακτα την αιμορροϊδοπάθεια, αποφεύγοντας τις επιπλοκές, όπως η ακράτεια και η επανεμφάνιση αυτών. Συχνά αυτό διαρκεί μόνο 15΄-20΄ και απαιτεί ελάχιστη μετέπειτα φροντίδα.

Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν σχεδόν αμέσως, ο ασθενής ανακουφίζεται και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα επανεμφάνισης των αιμορροΐδων. Η μέθοδος έχει πολλά πλεονεκτήματα: δεν απαιτεί γενική αναισθησία, ο ασθενής παίρνει άμεσα εξιτήριο, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία όλων των βαθμών αιμορροΐδων, αλλά είναι προφανές ότι τα παραμελημένα και χρόνια περιστατικά πιθανόν να χρήζουν και άλλων θεραπευτικών προσεγγίσεων. Επίσης, είναι άμεση η επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητες από την ίδια κιόλας ημέρα της επέμβασης. Το Κέντρο, επίσης, εξειδικεύεται και στην αντιμετώπιση περιπτώσεων που έχουν αποτύχει χειρουργικά σε άλλες δομές. Η μεγάλη εμπειρία σε συνδυασμό με καινοτόμες μεθόδους και τεχνολογίες αιχμής αποτελούν βασικά εχέγγυα επιτυχίας.

Μέθοδος Fistura®: Ανώδυνη θεραπεία για το συρίγγιο και την κύστη κόκκυγος

shutterstock-2179950001.jpg

H τεχνική αυτή έρχεται να δώσει οριστική λύση στο συρίγγιο πρωκτού, καθώς και στην κύστη κόκκυγος. Είναι μια νέα ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, που εφαρμόζει θερμοπηξία ραδιοσυχνοτήτων, κάνοντας χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων πολύ υψηλής συχνότητας (4MHz). Η διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, με ελάχιστη ενόχληση για τον ασθενή, επιτρέποντας την άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. 

Πρόκειται για μια θεραπεία που πραγματοποιείται σε εξωτερικούς ασθενείς και σε επεμβάσεις μίας ημέρας, χωρίς διανυκτέρευση. Μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου Fistura® είναι το γεγονός ότι αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, δεν απαιτεί νοσηλεία και επιτρέπει στον ασθενή να πάρει άμεσα εξιτήριο.Ο πόνος είναι συγκριτικά ελάχιστος -ή και μηδενικός-, όπως και η μετεγχειρητική φροντίδα που απαιτείται, ενώ ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες και την εργασία του, ξεχνώντας την ταλαιπωρία και τον πόνο.

Τέλος, αναφορικά με τη ραγάδα δακτυλίου, η ιδανικότερη χειρουργική θεραπεία είναι η εξάχνωσή της με τη χρήση laser. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, με άμεση ανακούφιση από τον πόνο και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Οι επεμβάσεις διενεργούνται με τοπική αναισθησία ή και καταστολή (μέθη) και ο ασθενής εξέρχεται εντός ολίγων ωρών.

Ευχαριστούμε τον Δρα Αναστάσιο Κ. Παπαδόπουλο, MD, PhD, Γενικό Χειρουργό με εξειδίκευση στη θεραπεία ορθοπρωκτικών παθήσεων, Υπεύθυνο Κέντρου Ορθοπρωκτικών Παθήσεων Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης. 

Info: Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, Μαρίας Κάλλας 11, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 895100, 2310 895366, www.genikikliniki.gr, proctology-center.gr