fbpixel

Search icon
Search
Ορέστης Ανδρεαδάκης: Θέσαμε 4+1 ερωτήσεις στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
MAGAZINE

Ορέστης Ανδρεαδάκης: Θέσαμε 4+1 ερωτήσεις στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Mε ανατρεπτική διάθεση και με πηγή έμπνευσης -τι άλλο;- το σινεμά!


Κ. Ανδρεαδάκη, ποιος κινηματογραφικός ήρωας θα θέλατε να είστε; 

Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι ενδιαφέροντες ήρωες, όχι μόνο στον κινηματογράφο, αλλά και στη λογοτεχνία και το θέατρο, είναι αρνητικοί ήρωες. Κανείς δε θα επέλεγε να είναι η Μήδεια, ο Ρασκόλνικωφ ή ο Ντον Κορλεόνε. Θα ήθελα, λοιπόν, να είμαι ένας από αυτούς τους αρνητικούς ήρωες, αλλά σε μία ταινία απρόβλεπτη και απρόσμενη που θα αντέστρεφε όλα τα αρνητικά τους στοιχεία σε θετικά κι ελπιδοφόρα. Ένας τέτοιος ήρωας που ξαφνικά στη μέση της ταινίας αλλάζει και γίνεται θετικός και γιατί όχι, με έντονο χιούμορ.

Ποια είναι η ταινία που δε θα βαρεθείτε ποτέ να βλέπετε; 

Ο Μάγος του Οζ. Είναι, νομίζω, μία από τις πιο μαγικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου και από τα πιο σημαντικά έργα σε όλη την ιστορία των τεχνών. Είναι μία ταινία που εμπεριέχει πολλά θέματα, τα οποία στη συνέχεια επηρέασαν δεκάδες καλλιτέχνες, αλλά και αρχετυπικούς χαρακτήρες και αρχέτυπα σχέσεων, καταστάσεων και συναισθημάτων, που μπορούν να ερμηνευτούν σήμερα με όλους τους δυνατούς τρόπους. Επιπλέον, είναι μία ταινία εντελώς «ανοιχτή», που κάθε φορά που τη βλέπεις σε κάνει να αισθάνεσαι ένα σοφό παιδί.
adreadakis.jpg

Ποια ταινία σας έκανε να αγαπήσετε το σινεμά με πάθος;

Η πρώτη σοβαρή ταινία που είδα στη ζωή μου, «Το μαχαίρι στο νερό» του Roman Polanski. Την είχα δει έφηβος, όταν είχαν βγει οι γονείς μου και με είχαν αφήσει να προσέχω τη μικρότερη αδερφή μου, δίνοντάς μου την αυστηρή εντολή να μην ανοίξω την τηλεόραση. Εγώ την άνοιξα, όμως, και είδα τον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο να προλογίζει με αυτό το χαρακτηριστικό του ύφος τη συγκεκριμένη ταινία. Μαγεύτηκα τόσο πολύ που, όταν τελείωσε η ταινία, είπα «αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου». Και, δόξα τω Θεώ, το κατάφερα.

Και ποια ταινία σας έκανε να κλάψετε;

Η ταινία «Μια υπέροχη ζωή» του Frank Capra (1946), με πρωταγωνιστή τον James Stewart. Είναι μία από τις πιο συγκινητικές ταινίες του κινηματογράφου που εγώ κι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο τη βλέπουμε κάθε Χριστούγεννα. Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που πνιγμένος από τα χρέη και πιστεύοντας ότι η ζωή του δεν έχει καμία σημασία για τους άλλους, αποφασίζει ν’ αυτοκτονήσει. Ένας άγγελος, όμως, έρχεται από τον ουρανό και τον βοηθά να συνειδητοποιήσει, ότι ακόμη και οι μικρές ζωές των ασήμαντων ανθρώπων μπορούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Ποιον διάσημο σκηνοθέτη θα θέλατε να προσκαλέσετε σε δείπνο; 

Τον Francis Ford Coppola. Eίχα την τύχη, όταν επισκέφθηκε στο παρελθόν την Ελλάδα, να φάω μαζί του και ήταν από τους πιο γοητευτικούς συνδαιτημόνες που είχα ποτέ. Είναι ένας άνθρωπος που έχει τεράστιες γνώσεις, μοναδικό ταλέντο και πλούσιες εμπειρίες. Eκτός δε από μεγάλος σκηνοθέτης, είναι και παραγωγός κρασιών. Θα ήθελα, λοιπόν, να του δείξω και να τον κεράσω τα υπέροχα κρασιά της Βόρειας Ελλάδας. Στην προηγούμενη επίσκεψή του εδώ είχε δοκιμάσει ρετσίνα και είχε ενθουσιαστεί. Θα του πρόσφερα κάποιες από τις προτάσεις των σύγχρονων οινοπαραγωγών, που έχουν βελτιώσει κι εμπλουτίσει τη συγκεκριμένη παράδοση μ’ εξαιρετικά κρασιά. Και επειδή αυτό το κρασί δεν μπορεί να το παράγει στους αμπελώνες του, στη Νάπα της Καλιφόρνια, θα του πρότεινα να το εισάγει, ώστε να το δοκιμάσουν και οι αμερικανοί συνάδελφοι και συνεργάτες του.
fest.jpg

Don't miss!

60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Μ’ ένα πλούσιο επετειακό πρόγραμμα ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία το φετινό Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική έδρα του θεσμού, το «Ολύμπιον», στις τέσσερις αίθουσες του Λιμανιού, καθώς και σ’ αίθουσες σε περιφερειακούς δήμους της πόλης. Στα highlights της διοργάνωσης σημειώστε, μεταξύ άλλων, την έκθεση αφιερωμένη στο εικαστικό έργο του Νίκου Κούνδουρου, το αφιέρωμα στον «Πάπα του trash” Jon Waters, καθώς και τα τέσσερα κινηματογραφικά σποτ που ετοίμασε ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος, βραβευμένος με τον Χρυσό Φοίνικα μικρού μήκους.
Αναμένουμε με αγωνία!

Info: 30/10 - 10/11/2019, www.filmfestival.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (αρχειο Φ.Κ.Θ.) ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 153 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2019