fbpixel

Search icon
Search
Open House Thessaloniki 2023: Σε ποιες θρυλικές βίλες και high design κτίρια ανοίγει τις πόρτες φέτος;
CITY VIBES

Open House Thessaloniki 2023: Σε ποιες θρυλικές βίλες και high design κτίρια ανοίγει τις πόρτες φέτος;

Το ετήσιο διήμερο φεστιβάλ που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη έχει στόχο την προώθηση της αρχιτεκτονικής στο ευρύ κοινό και λαμβάνει χώρα στις 26 & 27 Νοεμβρίου


Το OPENHOUSE επιστρέφει για 11η χρονιά με δωρεάν ξεναγήσεις σε 70 κτίρια και χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, το σαββατοκύριακο 25 &26 Νοεμβρίου. Χορηγός των 500 εθελοντών της εκδήλωσης είναι για άλλη μια χρονιά το Ινστιτούτο ξένων γλωσσών GALILEO GALILEI. Το φετινό motto του ΟΗ είναι το Building futures together και έχει ως σκοπό να αναδείξει την βιοκλιματική αρχιτεκτονική και την σημασία της στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. H θεματική ενότητα sustainability με χορηγό την ALLIANZ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ θα περιλαμβάνει αξιοσημείωτα παραδείγματα κτιρίων επαναπροσδιορίζοντας το παραδοσιακό οικοδομείν!

Ακόμα, το OPEN HOUSE Thessaloniki 2023 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Building futures together | 25-26.11

Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια σε όλη την Θεσσαλονίκη ανοίγουν τις πόρτες τους, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να εξερευνήσουν, ιστορικά κτίρια και σύγχρονες δημιουργίες που συνθέτουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης. Το κοινό θα ξεναγηθεί δωρεάν στα κτίρια από τους 500 εθελοντές της δράσης, οι ξεναγήσεις των οποίων θα περιλαμβάνουν την αρχιτεκτονική σχεδίαση, την ιστορία, την κατασκευή και τη χρήση των κτιρίων που θα επισκεφτούν. Είτε κάποιος είναι επαγγελματίας αρχιτέκτονας, είτε απλά ενδιαφέρεται για την αρχιτεκτονική, το Open House είναι μια μοναδική ευκαιρία να επισκεφθεί και να εξερευνήσει την πόλη του.

Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος παράλληλων δράσεων: ξεναγήσεις, διαδρομές, διαγωνισμούς, διαδικτυακές ξεναγήσεις και πάρτι!

Μερικά από αυτά:

Σταθμός μετρό Αγίας Σοφίας

metro-agias-sofias.jpg

Σταθμός του ιστορικού κέντρου, δίπλα στα μνημεία της Αχειροποιήτου και του Ναού της Αγίας Σοφίας, που συνδυάζει με ιδιαίτερο τρόπο το μεταφορικό έργο με τα πολύ σημαντικά ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης.

Πύργος Αλύσεως ή Τριγωνίου

pyrgos-trigwniou-2.jpg

Πύργος στο βόρειο άκρο του ανατολικού τείχους της Θεσσαλονίκης, που οικοδομήθηκε τον 15ο μ.Χ. αιώνα στη θέση προϋπάρχοντος πύργου, τον οποίο ενσωμάτωσε. Είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO μαζί με τα σωζόμενα υπολείμματα των τειχών.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα του ΟΗΤ 2023:

MADE in Thessaloniki 18-19.11

Το MADE in Thessaloniki είναι μια δράση που έχει ως στόχο να αναδείξει την δημιουργική κοινότητα της Θεσσαλονίκης! Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από δημιουργούς-παραγωγούς διαφόρων κλάδων και το κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους, να εξερευνήσουν τους χώρους δημιουργίας τους και να κατανοήσουν τη διαδικασία παραγωγής των έργων τους. Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν 31 χώροι, εκ των οποίων η πλειοψηφία συμμετέχει για πρώτη φορά στην εκδήλωση. Περισσότερες πληροφορίες για τους χώρους που συμμετέχουν και τα ωράρια θα βρείτε εδώ

OPEN WALK 18-19.11

Οι θεματικές διαδρομές έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στο πρόγραμμα των ξεναγήσεων του ΟΗΤ και έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό. Η φετινή διαδρομή με θέμα «Δυτικά τείχη, στα μονοπάτια της ιστορίας» είναι άμεσα συνυφασμένη με την ιστορία της Θεσσαλονίκης καθώς παρουσιάζονται εμφανή απομεινάρια διαφορετικών ιστορικών περιόδων, πολιτισμών και θρησκειών. Περισσότερες πληροφορίες για το σημείο εκκίνησης και το ωράριο θα βρείτε εδώ.

OPEN SCHOOL 20&24.11

Το εκπαιδευτικό κομμάτι του ΟΗΤ, το OPEN SCHOOL, αφορά ξεναγήσεις σε ορισμένα από τα κτίρια και τους χώρους του MADE in Thessaloniki που συμμετέχουν στο ΟΗΤ. Οι ξεναγήσεις γίνονται προγραμματισμένες και κατόπιν ραντεβού. Περισσότερες πληροφορίες, θα βρείτε εδώ

OPEN BOX 18&26.11

Το OPEN BOX είναι το ενημερωτικό περίπτερο του OPEN HOUSE Thessaloniki, θα βρίσκεται στο γυάλινο περίπτερο Αριστοτέλους με Μητροπόλεως και θα λειτουργεί από το Σάββατο 18.11 έως και την Κυριακή 26.11, ώρες 10.00-20.00. Εκεί το κοινό μπορεί να ενημερώνετε σχετικά με τη δράση και το πρόγραμμα και να προμηθευτεί αναμνηστικά προϊόντα του Open House.

OPEN TOURS 25&26.11

71 κτίρια ανοίγουν τις πόρτες τους στο φετινό ΟΗΤ, δίνοντας στο κοινό την δυνατότητα να τα επισκεφτεί και να ξεναγηθεί από τους 500 εθελοντές της δράσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημόσια και ιδιωτικά, σύγχρονα και ιστορικά, μνημεία, σχολεία, κατοικίες, ξενοδοχεία, γραφεία κ.α. –με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Η συμμετοχή στο OPEN TOURS γίνεται δωρεάν και χωρίς κράτηση εντός του ωραρίου λειτουργίας του κάθε κτιρίου που συμμετέχει. Δείτε τα κτίρια που συμμετέχουν εδώ.

OPEN OFFICE 27.11

H online δράση του ΟΗΤ, περιλαμβάνει μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις σε 2 αρχιτεκτονικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη. Οι αρχιτέκτονες θα μας παρουσιάσουν τον χώρο εργασίας τους, τα έργα με τα οποία ασχολούνται και θα μας αναλύσουν τους σύγχρονους τρόπους σχεδιασμού και τις παραμέτρους που λαμβάνουν γύρω από την βιοκλιματική αρχιτεκτονική. Τα βίντεο θα κάνουν πρεμιέρα στο κανάλι της διοργάνωσης στο YouTube. Τα γραφεία που συμμετέχουν είναι:

  • UBU PLAN
  • Normless

Περισσότερες πληροφορίες και παλιότερες συνεντεύξεις θα βρείτε εδώ: https://www.openhousethessaloniki.gr/event/open-office/

Από το πρόγραμμα του ΟΗΤ 2023 δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι καθιερωμένοι διαγωνισμοί

OPEN PHOTO 25.11- 3.12

O διαγωνισμός φωτογραφίας που διεξάγεται στο Instagram με χορηγό την ELVIAL, δίνει στο κοινό την ευκαιρία να μοιραστεί την εμπειρία του και τη ματιά του. Είναι ανοιχτός σε όλους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, λάτρεις της αρχιτεκτονικής, της Θεσσαλονίκης και του OPEN HOUSE Thessaloniki . Το θέμα του διαγωνισμού ακολουθεί το φετινό motto, “Building Futures Together”, θέλοντας να αναδείξει το θέμα της βιωσιμότητας. Το κοινό συμμετέχει δημοσιεύοντας φωτογραφίες (posts) από την εκδήλωση στο Instagram, από δημόσιο προφίλ , γράφοντας #elvial_oht2023 και κάνοντας follow @openhousthessaloniki @elvial_sa @fujifilmhellas.
Στην τελική φάση του διαγωνισμού το κοινό ψηφίζει ανάμεσα στις 10 φιναλίστ φωτογραφίες, για να αναδείξει τους νικητές. Οι τρεις φωτογραφίες που θα διακριθούν μέσα από αυτόν βραβεύονται με έπαθλα φωτογραφικές μηχανές προσφορά της FUJIFILM HELLAS. Περισσότερες πληροφορίες: https://www.openhousethessaloniki.gr/event/open-photo/

OPEN VOTE 25.11-3.12

Ο διαγωνισμός για το βραβείο κοινού με χορηγό την ALLIANZ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της δράσης να ψηφίσουν την αγαπημένη τους ξενάγηση και να λάβουν μέρος στην κλήρωση για μια φωτογραφική μηχανή προσφορά της FUJIFILM HELLAS! Ταυτόχρονα, επιβραβεύουν τους εθελοντές του αντίστοιχου κτιρίου/διαδρομής, οι οποίοι θα λάβουν έπαινο επιβράβευσης και αναμνηστικά δώρα. Ο σύνδεσμος για την ψηφοφορία θα ανοίξει εδώ στις 25 Νοεμβρίου.

OPEN your map 25.11- 3.12

Αυτός ο διαγωνισμός με χορηγό την ΚLEEMANN, προσκαλεί τους επισκέπτες να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο αναμνηστικό από το ΟHT 2023, τον προσωπικό τους χάρτη, συλλέγοντας σφραγίδες στα κτίρια που επισκέπτονται. Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν τον έντυπο του χάρτη και, ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις τους στα κτίρια, να ανεβάσουν φωτογραφία του σφραγισμένου χάρτη τους στο Instagram από δημόσιο προφίλ, κάνοντας tag το OPEN HOUSE Thessaloniki. Ο αγαπημένος μας χάρτης θα κερδίσει ένα αναμνηστικό δώρο του ΟΗT. Περισσότερες πληροφορίες: https://www.openhousethessaloniki.gr/event/open-your-map/

OPEN CALL FOR VISUAL STORIES 18.11-4.12

Φέτος, στο πλαίσιο του project συνεργασίας “Open House Europe”, στο οποίο συμμετέχουμε, εντάσσουμε στις παράλληλες δράσεις μας ένα κάλεσμα για “Visual Stories”, με στόχο το κοινό να εξερευνήσει τη βιωσιμότητα στην αρχιτεκτονική. Αυτή η ανοιχτή πρόσκληση αποτελεί μια ευκαιρία για τον κάθε επισκέπτη να εξερευνήσει και να μοιραστεί τη δική του ιστορία για την αρχιτεκτονική και τη βιωσιμότητα.

Οι επισκέπτες μέσα από την εμπειρία τους από το Open House Thessaloniki 2023, θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν το φετινό σύνθημα “Building Futures Together” με οποιαδήποτε μορφή τέχνης τους ταιριάζει καλύτερα: μια σειρά φωτογραφιών, ένα μικρό φιλμ (έως 1 λεπτό), ένα σχέδιο ή οποιοδήποτε άλλο μέσο για μια οπτική αφήγηση που θα σκεφτείτε…
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.openhousethessaloniki.gr/event/open-call-for-visual-stories/

Η αυλαία του OHT όπως πάντα κλείνει με εορταστικό τρόπο με το time to close party. Καλεσμένοι όλοι οι συμμετέχοντες: εθελοντές, αρχιτέκτονες, ιδιοκτήτες, χορηγοί, επισκέπτες Το φετινό πάρτι λήξης θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο WE, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου μετά τις 22.00, στα decks θα βρίσκεται ο dj Chris Stam της 1NC, powered by Palooza Events.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις παράλληλες δράσεις και τους διαγωνισμούς του ΟΗT 2023 θα βρείτε εδώ:https://www.openhousethessaloniki.gr/events/

MADE in Thessaloniki, 18-19/11: https://www.facebook.com/events/856636379528562

Time to close Party, 26/11: https://www.facebook.com/events/1692399387905468

Ο ΘΕΣΜΟΣ OPEN HOUSE

Το Open House Thessaloniki είναι μέλος του προγράμματος συνεργασίας OpenHouseEurope το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ένωση. Πρόκειται για ένα project που επιδιώκει να ενθαρρύνει μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την αρχιτεκτονική ως κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, αναδεικνύοντας τις αξίες των ποιοτικά σχεδιασμένων χώρων στο ευρύ κοινό και δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να υποστηρίξουν ένα σωστά δομημένο περιβάλλον.

H Εταιρεία Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide (www.openhouseworldwide.org), που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 50 πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους.

Κεντρική φωτογραφία: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟΝ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ