fbpixel

Search icon
Search
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Με 6 νέες εκδηλώσεις ανά τη χώρα ολοκληρώνεται το φετινό πρόγραμμα
ARTS & CULTURE

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Με 6 νέες εκδηλώσεις ανά τη χώρα ολοκληρώνεται το φετινό πρόγραμμα

Από τις 26 έως και τις 31 Αυγούστου, γράφοντας τον επίλογο του καλοκαιριού


Με έξι νέες εκδηλώσεις ολοκληρώνεται το πολυσυλλεκτικό φετινό πρόγραμμα του επιτυχημένου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Από τις 26 έως και τις 31 Αυγούστου 2024, η 9η και τελευταία εβδομάδα του φετινού προγράμματος με κεντρικό θεματικό άξονα την έννοια της Σύγκρουσης φέρνει ξεχωριστές μουσικές παραγωγές, θεατρικές παραστάσεις και χορό σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία - από το Φρούριο Καζάρμα Σητείας μέχρι το Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης.

Το πρόγραμμα της τελευταίας εβδομάδας περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις:

Στις 26 και 27 Αυγούστου, παρουσιάζονται η θεατρική παράσταση «Σπαραγμός: Μια αφήγηση για το πένθος», σε σκηνοθεσία και κείμενο Νίκου Μάνεση, στο Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας, καθώς και η παράσταση σύγχρονου χορού Across time της ομάδας Die Wolke Art Group στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης.

eptapyrghio-thessaloniki.jpg
Επταπύργιο, Θεσσαλονίκη


Στις 27 και 28 Αυγούστου, το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος» παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Ο Ερωτόκριτος στον Λαβύρινθο», σε καλλιτεχνική διεύθυνση Ross Daly, στο Φρούριο Καζάρμα Σητείας.

Στις 29 και 30 Αυγούστου, η μουσική παράσταση «Χιονάτες», σε μουσική Στάθη Γυφτάκη, έρχεται στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης.

Τέλος, στις 30 και 31 Αυγούστου, παρουσιάζονται η μουσικοθεατρική παράσταση «Λουκρητία», ένα μουσικοθεατρικό αφήγημα, σε σύλληψη και μουσική επιμέλεια Φανής Βοβώνη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, καθώς και η πρωτότυπη μουσική παράσταση «Στροβιλισμοί στο Αιγαίο» με τους Σωκράτη Σινόπουλο και Βασίλη Κώστα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου.

theatro-arkhaias-messinis.jpg
Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης
Αναλυτικά το πρόγραμμα:

26 & 27 Αυγούστου 2024

Θέατρο

Σπαραγμός: Μια αφήγηση για το πένθος (Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας, Άργος, στις 21:00)

Λίγα λόγια: Τον αφανισμό. Τον σπαραγμό. Το πένθος. Την πίστη. Για σένα. Που έφυγες. Και για σένα. Που ήρθες. Για το χαρτί που σκίζεται. Για όλη την οικογένεια. Για το βράδυ Δευτέρας. Και για το βράδυ Τρίτης. Για το σύγχρονο θέατρο (Για τη σύγχρονη τέχνη). Και για τον σύγχρονο άνθρωπο. Για το Καλοκαιράκι. Για το Άργος μας. Για τον πολιτισμό. Και για την Ελλάδα ολόκληρη. Θάνατος στον χειμώνα. Θάνατος στον θάνατο. Με αφορμή τις Βάκχες του Ευριπίδη και τον Σπαραγμό της Μαργαρίτας Λυμπεράκη, τα επί σκηνής πρόσωπα θα επιχειρήσουν να συντηρήσουν έναν κόσμο φτιαγμένο από χαρτί. Η παράσταση θα προσπαθήσει να αφηγηθεί την ιστορία του μυθικού βασιλιά Πενθέα ή αλλιώς εκείνου που εμείς ονομάζουμε «ο άνθρωπος των θλίψεων».

sparaghmos-mia-afighisi-ghia-to-penthos-2.jpg
Σπαραγμός: Μια αφήγηση για το πένθος


Χ
ορός

Across time (Επταπύργιο, Θεσσαλονίκη, στις 21:15)

Λίγα λόγια: H παράσταση σύγχρονου χορού Across time της ομάδας Die Wolke Art Group εξερευνά την έννοια της σύγκρουσης με δομικό υλικό αναφορές και παραπομπές σε εικόνες, κείμενα, και ήχους από την αρχαιότητα ως και σήμερα, που αντηχούν στην αντίληψη μέσω της αναγνωρισιμότητάς τους. Το έργο ακολουθεί ένα πρωτότυπο σενάριο, φτιαγμένο συνδυάζοντας νέο κείμενο με λεκτικά και σκηνοθετικά αποσπάσματα από έργα όπως η Έρημη χώρα του Τ.Σ. Έλιοτ, ο Μακμπέθ του Σαίξπηρ, οι Βάκχες, και πλήθος άλλων διαχρονικών αναφορών. Επιπλέον, στιγμές από τον κινηματογράφο, τη μουσική, τη ζωγραφική και τη μυθολογία εμπνέουν τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία της παράστασης, προσδίδοντας έναν χαρακτήρα που αποτελεί το παραστατικό ανάλογο της διακειμενικότητας. Το Across time περιλαμβάνει πρωτότυπη μουσική, ηχητικό σχεδιασμό σε μορφή τετραφωνικού surround, καθώς και υπέρτιτλους με μεταφράσεις των κειμένων στα ελληνικά.

across-time-die-wolke-art-group-2.jpg
Across time


27 & 28 Αυγούστου 2024

Μουσική

Ο Ερωτόκριτος στον Λαβύρινθο (Φρούριο Καζάρμα Σητείας, στις 21:00)

Λίγα λόγια: Το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου Ερωτόκριτος βρίσκει μια νέα, πιο ελεύθερη διάσταση, μέσα σε μια μουσική παράσταση με αφήγηση και εικαστικό μέρος, προκειμένου ο θεατής να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πλοκή του. Ειδικότερα η μουσική της παράστασης εστιάζει σε σύγχρονες, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις και σε μια πολυδιάστατη ενορχηστρωτική προσέγγιση, οι οποίες προκύπτουν από τη συνεργασία, τη συλλογικότητα και τις διαπολιτισμικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των καλλιτεχνών, στοιχεία που διαχρονικά χαρακτηρίζουν το έργο του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος.

o-erotokritos-ston-lavyrintho-grafistiki-epimeleia-b-pantelaki.jpg
Ο Ερωτόκριτος στον Λαβύρινθο


29 & 30 Αυγούστου 2024

Μουσική

Χιονάτες (Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης, Μεσσηνία, στις 21:00)

Λίγα λόγια: Το έργο Χιονάτες είναι μια παράσταση για δύο αφηγήτριες και τετραμελές μουσικό σύνολο. Στο έργο, τρεις Χιονάτες «συναντιούνται» και «συνομιλούν» για την οδύνη να μεγαλώνεις, το κόστος να ενηλικιώνεσαι, τα δώρα του δάσους. Οι Χιονάτες, όπως όλα τα παραμύθια, δεν γνωρίζουν κανένα σύνορο γλωσσικό, θρησκευτικό, πολιτισμικό. Με όχημα το πιο εύθραυστο από όλα τα μουσικά όργανα, την ανθρώπινη φωνή, διαπερνούν τον χρόνο και τους τόπους, αλλάζουν και μας δίνουν υπέροχες εκδοχές τους σε Βαλκάνια, Ευρώπη, Αφρική. Τα μαγικά παραμύθια είναι τραγούδια που παραδίδονται από γενιά σε γενιά και κάθε φορά ενδύονται τους ρυθμούς και τις μελωδίες της κοινότητας του παραμυθά που τα αφηγείται.

frourio-kazarma-sitias.jpg
Φρούριο Καζάρμα Σητείας



30, 31 Αυγούστου 2024

Μουσική

Λουκρητία, ένα μουσικοθεατρικό αφήγημα (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στις 21:00)

Λίγα λόγια: Η Λουκρητία, η πιο ενάρετη σύζυγος σε ολόκληρη τη Ρώμη, ξεσηκώνει παράνομο πόθο στον Ταρκύνιο, τον γιο του βασιλιά. Μετά τον βιασμό, εγκλωβισμένη μέσα στις αντιφατικές, ηθικές επιταγές του καιρού της, αυτοκτονεί, πυροδοτώντας την έξωση των βασιλέων και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη Ρώμη. Έτσι το θέλει ένας από τους πιο περίφημους, ευρωπαϊκούς θρύλους. Μέσα από το αφηγηματικό ποίημα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Ο βιασμός της Λουκρητίας, αναδύεται η σύγκρουση της νεωτερικότητας με τον πρώην συμπαγή μεσαιωνικό κόσμο που κατακερματίζεται: Ο νέος, αυτόνομα σκεπτόμενος άνθρωπος ενάντια στην παρωχημένη αυθαιρεσία των αρχόντων. Ο αρσενικός κόσμος της υπαίθρου, των πολέμων και της ανεξέλεγκτης εξουσίας ενάντια στον θηλυκό κόσμο εσωτερικού χώρου, τον κόσμο της διαπραγμάτευσης και των ηθικών φραγμών. Γύρω από τη σαιξπηρική Λουκρητία, έξι μουσικοί, δύο ηθοποιοί και ένας χορογράφος χτίζουν μια μουσικοθεατρική αφήγηση, πλέκοντας τον λόγο και την κίνηση με μουσικούς αυτοσχεδιασμούς αλλά και με παρτιτούρες της ύστερης Αναγέννησης, του πρώιμου Μπαρόκ και του 20ού αιώνα.

sparaghmos-mia-afighisi-ghia-to-penthos-1.jpg
Σπαραγμός: Μια αφήγηση για το πένθος


Μ
ουσική

Στροβιλισμοί στο Αιγαίο (Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, στις 21:00)

Λίγα λόγια: Ο Σωκράτης Σινόπουλος και ο Βασίλης Κώστας, δυο από́ τους σημαντικότερους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες μουσικούς, καταθέτουν μια δυναμική́ και πρωτότυπη μουσική παράσταση με τίτλο Στροβιλισμοί στο Αιγαίο, στην οποία εξερευνούν τις δυνατότητες συνδυασμού́ δύο ιστορικών για τον ελληνικό́ χώρο μουσικών οργάνων, της λύρας και του λαούτου. Με αφετηρία τις μεσογειακές παραδόσεις και όχημα τις αυθεντικές συνθέσεις και τους διαδραστικούς αυτοσχεδιασμούς τους, δημιουργούν σύγχρονα μουσικά́ τοπία σε πραγματικό́ χρόνο, προσφέροντας μια σπάνια ακουστική εμπειρία. Το ντουέτο συνοδεύεται με εντυπωσιακό live drawing από τον Soloύp, ο οποίος αποτυπώνει και συμπληρώνει τις ιστορίες και τους τόπους από τους οποίους εμπνέονται οι μουσικές συνθέσεις. Με τα σκίτσα του δημιουργεί και καταστρέφει σε πραγματικό χρόνο μπροστά στα μάτια του θεατή και τοποθετεί μια ιστορία εικόνων παράλληλα και σε αντιπαράθεση. Το τελικό αποτέλεσμα αποτυπώνει τη γόνιμη σύγκρουση του νέου με το παλιό, καθώς και τη δημιουργική αντιπαράθεση, αλληλεπίδραση και εντέλει συγχώνευση σε ένα ομογενοποιημένο σύνολο, διαφορετικών μουσικών παραδόσεων και τεχνοτροπιών.

Κεντρική φωτογραφία: Αρχαιολογικό Μουσείο