fbpixel

Search icon
Search
Όλα όσα μπορεί να γευτεί κανείς στη Θεσσαλονίκη σε 48 ώρες
MAGAZINE

Όλα όσα μπορεί να γευτεί κανείς στη Θεσσαλονίκη σε 48 ώρες

Η πόλη προσφέρει απλόχερα γεύσεις, σ' ένα απίθανο γαστρονομικό ραντεβού


Θεσσαλονίκη. Μια υπόσχεση νοστιμιάς. Αγαπιέται για το φαγητό της. Αθηναίοι δηλώνουν ότι κουβαλάνε χρόνια τώρα το μικρόβιο της επιστροφής. Βαλκάνιοι, Κύπριοι, Ισραηλινοί και Τούρκοι την έχουν εντάξει στη λίστα με τους city-break προορισμούς, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι αφίξεις τουριστών, που ανακαλύπτουν ότι εδώ σερβίρεται ευγένεια και καλό, προσιτό φαγητό. Αν πάλι είσαι «θαμώνας», γνωρίζεις καλά την αίσθηση ότι μπορείς να απλώσεις το χέρι σου και να δοκιμάσεις τα πάντα. Για όσο χρόνο της αφιερώσεις και από όποια πλευρά της κι αν τη ζήσεις. Από τη μια, είναι οι αξίες της οι σταθερές και από την άλλη, ένα φλερτ με πιο δημιουργικές ζυμώσεις. Αυτή είναι η γοητεία εδώ.

local.jpg
Local
join.jpg
Join Juice

... Για καφέ

Ο καφές είναι άρρηκτο κομμάτι της πόλης. Είναι, όμως, και τέχνη που εξελίσσεται. Προτείνει μονοποικιλιακούς ή blends που υπόσχονται καφεϊνική νιρβάνα. Στο Gastro Winery Café Dandelion, η κουλτούρα, το σέρβις και ο καφές παραμένουν υποδειγματικά, όπως και η κουζίνα του. Ατμοσφαιρικό και ντιζαϊνάτο, με tropical μοτίβα στο σούπερ elegant décor του, έγινε στέκι για καφέ που παντρεύεται με νόστιμο, ελαφρύ πρωινό, χαλάρωση και ωραία κουβέντα. Είναι, άλλωστε, όλα ενορχηστρωμένα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η τοποθεσία, η μουσική, ο τρόπος που κινείται ο κόσμος του. Εξίσου κομψό και το Dio Con Dio στο Πανόραμα. Φιλόξενο και minimal, σερβίρει αρωματικό espresso, ελαφρύ σνακ και brunch. Ωραία επιλογή για απόδραση από το κέντρο. Ιδανική για πρωινά κυριακάτικα, ειδικά τώρα που ο καιρός το επιτρέπει. Όσο για το Pantheon είναι αξία διαχρονική στην κατηγορία του all day bar café, με χαρακτήρα ατόφιο χρόνια τώρα. Η ομάδα πίσω από το μπαρ σερβίρει espresso (Moak) με άρωμα έντονο και σωστή επίγευση -από τις 8 έως και τις 11 ισχύει σταθερά το Happy Hour. Τώρα που καλοκαιριάζει, ανοίγουν όλες οι τζαμαρίες. Κάθεσαι στον επάνω όροφο, που θυμίζει εσωτερική αυλή, στο ισόγειο, αλλά και στα ωραία σεταρισμένα -έξω τραπεζάκια του.

dandelion.jpg
Gastro Winery Café Dandelion

Σε άλλο ύφος κι εστέτ, αλλά με δυνατούς οιωνούς, το Ύψιλον στα Άνω Λαδάδικα εξελίχθηκε σε hip προορισμό της χρονιάς. Λειτουργεί ως ένας υβριδικός πολυχώρος 760 τ.μ. με κουλτούρα co-working space. Συχνά-πυκνά, στήνονται καλλιτεχνικά δρώμενα και γίνεται μια ωραία ώσμωση. Ιδανικό στέκι για πρωινό καφέ. Με laptop ή χωρίς.

... Snack on the road

Για ένα γρήγορο snack on the road, η καθιερωμένη στάση γίνεται σ’ ένα από τα spots των Todaylicious & Today's Delicious Stores. Στο food bar τους θα βρείτε φρεσκοψημένες πίτες, δροσερές σαλάτες, μπαγκέτες, tortilla wraps, φρουτοσαλάτες και άλλα snacks on the go.

... Comfort Brunch

Το brunch τα τελευταία χρόνια έγινε it thing κι έφερε σαρωτικά την πιο comfort επανάσταση, που ακόμη καλά κρατεί. Το πολυμορφικό wine-bar restaurant Canteen είναι αξία σταθερή. Δοκιμάζεις πιάτα με βάση το αβγό, επικά pancakes με σοκολάτα και μπανάνα, αλλά κι ένα low cal-chicken burger με ψωμάκι ολικής άλεσης, ντομάτα κι ελαφριά Dijon mustard sauce. Η χαρά της απόλαυσης και σοβαρή εναλλακτική που δεν ενδίδει σε θερμίδες και λιωμένες «στρώσεις» από αμαρτωλά τυριά. Με θέα που κόβει την ανάσα κι ένα πλούσιο μενού, το Looney Βean στο One Salonica είναι ο απόλυτος all day προορισμός. Δοκιμάστε το από νωρίς το πρωί για καφέ και αργότερα με σαλάτες, ζυμαρικά και pizza. Εξίσου δυνατή και η κουζίνα στο Mahalo. Εδώ, ο σεφ Σάββας Σμάλης έχει επιχειρήσει ν’ αποδώσει το gourmet street food με κοσμοπόλιταν εσπεράντο και comfort άποψη. Ρωτήστε τους για το «καλάθι της γιαγιάς», το Asian Chicken burger και την μπρουσκέτα  με το χοιρινό και δε θα μετανιώσετε.

canteen.jpg
Canteen

mahalo.jpg
Mahal

... Burger please!

Η Θεσσαλονίκη έχει αρκετούς δοκιμασμένους παίκτες που ανέβασαν τον πήχη στο κεφάλαιο burger. Σταδιακά, ξέφυγε από τη λογική του «βρώμικου» και ανέβασε στροφές, σε κλασικές ή πειραγμένες εκδοχές. Χωρίς να υπάρχει ηλικία στο κοινό του. Σαν μια επιστροφή στη χαμένη εφηβεία, που εξελίσσεται και γίνεται σπιντάτη. Στο αγαπημένο Brothers in Law, στήνονται θρυλικά, ζουμερά burgers σε μια open kitchen. Από την πρώτη μέρα που άνοιξε τις πόρτες του, δοκιμασμένοι “serial burger killers” μπαίνουν σε σειρά αναμονής για να ενδώσουν σε ένα “Hero” με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, καραμελωμένα κρεμμύδια, τραγανό μπέικον, cheddar, δροσερό μαρουλάκι και σος ταρτάρ, αλλά και στο επικό Bing Bang, στο Yankees, στο Return of the Cowboy και στο premium Casanova. Εξίσου δυνατός παίκτης στην burger-σκηνή της πόλης, το Pax Homemade Burger. Νεοϋορκέζικες επιρροές, urban αισθητική, ανοιχτή κουζίνα κι ένα σπιτικό burger σε διάφορες παραλλαγές. Φτιάχνεται από 100% φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά και ψήνεται medium well. Στα δυνατά του μενού, το Pepper Cheese Stuffed Burger. Εγγύηση είναι, όμως, και το TGI Fridays. Original αμερικανική ατμόσφαιρα και κάτι «διώροφα» Handcrafted Burger. Πρόσφατα, ανακαλύψαμε το Burger από quinoa και μανιτάρια champignon με soya sauce και θυμάρι. Πανάρεται και σοτάρεται σ’ ελαιόλαδο. Σερβίρεται σε ψωμί brioche με Philadelphia, ντομάτα, φύλλα ρόκας και αγγούρι μαριναρισμένο σε ξίδι.

brothers.jpg
Brothers in law

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΚΑΝΑΚΗ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 138 ΙΟΥΝΙΟΣ 2018