fbpixel

Search icon
Search
Fall Season: Δυσκολεύεστε ακόμα να μπείτε σε πρόγραμμα διατροφής;
WELLNESS

Fall Season: Δυσκολεύεστε ακόμα να μπείτε σε πρόγραμμα διατροφής;

Πέντε πράγματα που μπορεί να σας σαμποτάρουν και πώς να τα ξεπεράσετε


Έχει μπει για τα καλά ο Οκτώβρης και δεν έχετε οργανώσει ακόμα τη διατροφή σας; Δεν είστε μόνη! Πολλές φορές δεν αρκεί ο Σεπτέμβριος για να βρούμε τη θέληση, τον χρόνο και τη ψυχική δύναμη που χρειάζεται για να οργανώσουμε όλα αυτά που θέλουμε για την καθημερινότητά μας.

Πάρτε μία βαθιά ανάσα και βρείτε πέντε πράγματα που μπορεί να σαμποτάρουν την προσπάθεια να φτάσετε πιο κοντά σε μία πιο ισορροπημένη διατροφή.

Περιμένετε την ιδανική στιγμή

Όπως είναι γνωστό, σε οποιοδήποτε τομέα, σπάνια εξελίσσεται μπροστά μας εκείνο το ιδανικό σενάριο που είχαμε φανταστεί. Αν θέλετε να βελτιώσετε τη διατροφή σας, μην περιμένετε το ιδανικό timing. Ξεκινήστε με μικρά βήματα, εκείνα που σας είναι πιο εύκολα και ξεκινήστε τώρα. Για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι το σπιτικό πρωινό· αντί να αγοράζετε κάτι από τον φούρνο, επιλέξτε να φτιάξετε ένα γιαούρτι με δημητριακά και ξηρούς καρπούς στο σπίτι ή αν πρέπει να καταναλώσετε το πρωινό σας on the go, ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής, κίτρινο τυρί, τυρί κρέμα, μουστάρδα και φέτες ντομάτας. Θα μπορούσε να είναι η αύξηση κατανάλωσης νερού ή η μείωση κατανάλωσης καφεΐνης μέσα στη μέρα. Start small and think big!

shutterstock-2339463511.jpg

Δεν έχετε ξεκάθαρους διατροφικούς στόχους

Η βελτίωση της διατροφής σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα μας. Γράψτε σε ένα χαρτί τους πέντε πιο σημαντικούς στόχους για εσάς. Θα μπορούσε να είναι κάποιοι από τους παρακάτω ή φυσικά ό,τι άλλο θεωρείτε σημαντικό

  • Να προετοιμάζω τα γεύματα της ημέρας από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να έχω χρόνο το πρωί να ετοιμαστώ χωρίς άγχος
  • Να μην μένω με άδειο στομάχι πολλές ώρες
  • Να τρώω καθημερινά πρωινό
  • Να συμπεριλαμβάνω μία σαλάτα στο βασικό μου γεύμα
  • Να μην ξεχνάω να προσθέτω μυρωδικά και μπαχαρικά στο φαγητό μου, δίνουν νοστιμιά χωρίς επιπλέον θερμίδες
  • Να μην ξεχνάω το φρούτο
  • Να πίνω νερό συχνά

Δεν το έχετε βάλει προτεραιότητα

Σε πολλές περιπτώσεις η καθυστέρηση της οργάνωσης της διατροφής αποτελεί θέμα προτεραιότητας. Δεν είναι πάντα προτεραιότητα η ισορροπημένη διατροφή και δεν θα έπρεπε να νιώθουμε τύψεις γι’ αυτό. Πιθανώς να υπάρχουν άλλα πράγματα που σε αυτή την περίοδο προέχουν και πρέπει να οργανωθούν ώστε μετά να είναι ρεαλιστικό να βελτιώσουμε τη διατροφή. Βάλτε σε μία σειρά αυτά που σας απασχολούν και έτσι θα βρεθεί και η κατάλληλη στιγμή. Δεν χρειάζεται να αλλάξουν όλα μαζί συγχρόνως, ο καθένας έχει τον δικό του ρυθμό, αγκαλιάστε το και κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. 

shutterstock-2306863315.jpg

Απογοητεύεστε χωρίς να χρειάζεται

Δεν είναι όλες οι μέρες τέλειες. Αν κάτι δεν πάει καλά και χαλάσει η διατροφή, δεν σημαίνει ότι καταστρέφεται όλη η προσπάθειά σας. Στόχος είναι τις περισσότερες φορές, να γίνονται βήματα μπροστά. Όταν τύχει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, μαθαίνουμε πως να το ξεπεράσουμε και τί θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα την επόμενη φορά ώστε να μην ξανασυμβεί. Αγκαλιάστε το χάος και θα βρείτε την ισορροπία μέσα από αυτό.

Καλή απόλαυση!
niki-dietitian.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD, MSc, RDN, CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.