fbpixel

Search icon
Search
Οι top τροφές ενάντια στην εποχική γρίπη
HEALTH

Οι top τροφές ενάντια στην εποχική γρίπη

Επιλέξτε τα κατάλληλα τρόφιμα και θωρακίστε τον οργανισμό σας


Η εποχή, όπου η γρίπη και τα κρυολογήματα μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά σας πιο δύσκολη, έχει φτάσει. Εάν επιθυμείτε να καταπολεμήσετε τη βουλωμένη μύτη αλλά και τον πονόλαιμο, ήρθε η ώρα να πάρετε τα απαραίτητα μέτρα, προτού εμφανιστούν τα ενοχλητικά συμπτώματα. Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη αντιμετώπιση! Στη μάχη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, οι κατάλληλες τροφές θα αποτελέσουν τον μεγαλύτερο σύμμαχό σας. Βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, μεταξύ άλλων, μπορούν να σας βοηθήσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να κρατήσετε το σώμα σας "προστατευμένο" από κάθε πλευρά. 

Οι επιλογές είναι αρκετές. Εντάξτε στη διατροφή σας μερικά από τα παρακάτω τρόφιμα και θα ανακαλύψετε, ότι η παροιμία που λέει πως "είμαστε ότι τρώμε", δεν είναι μόνο σοφή αλλά και επίκαιρη!

Ψάρια
gripi-1.jpg

Υπάρχουν μερικά ψάρια, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στη μάχη με την εποχική γρίπη. Τα ω-3 λιπαρά οξέα του σολομού, του τόνου και της σαρδέλας χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως απαραίτητα, καθώς αποτελούν συστατικά που ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του. Γι' αυτό τον λόγο η πρόσληψή τους μέσω της διατροφής κρίνεται αναγκαία. Αυτά τα "καλά" λιπαρά, έχουν την ικανότητα να μειώνουν τη LDL χοληστερόλη ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τα επίπεδα της HDL και φυσικά, αποτελούν ασπίδα για τον οργανισμό σας. Ακόμη, σημαντική είναι και η αντιοξειδωτική τους δράση, που θωρακίζει τον οργανισμό σας. Καταναλώστε τα ιδανικά δύο φορές την εβδομάδα.

Σκόρδο

gripi-2.jpg

Η αλισίνη είναι η βασική ουσία που είναι υπεύθυνη για τις αντιοξειδωτικές και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυτού του υλικού, που έχει διαπιστωθεί ότι καταπολεμά τους ιούς. Εάν είστε λάτρεις της γεύσης του, τότε θα πρέπει να ξέρετε πως αυτός ο "σύμμαχος" θα καταφέρει να σας στηρίξει τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο περιοδικό Advances in Therapy, αποδείχθηκε πως οι άνθρωποι που κατανάλωναν σκόρδο όχι μόνο δεν αρρώσταιναν τόσο εύκολα αλλά κατάφερναν και να ξεπεράσουν αρκετές ασθένειες πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα. Εάν δεν μπορείτε να αντέξετε τη γεύση του, μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικά, εντελώς άοσμα σκευάσματα πλούσια σε αλισίνη από το φαρμακείο.

Εσπεριδοειδή

gripi-3.jpg

Μπορεί να έχουν περάσει χρόνια από τότε που η μητέρα σας έλεγε, πως πρέπει να πιείτε τον φρεσκοστυμμένο χυμό σας από πορτοκάλια σε 5 λεπτά, αλλά είχε απόλυτο δίκιο! Η βιταμίνη C είναι ευρέως γνωστή για την προληπτική δράση της στο κρυολόγημα, καθώς και για την ικανότητά της να μειώνει τα συμπτώματά του. Τροφές όπως τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, καθώς και τα γκρέιπφρουτ, αποτελούν ιδανικές πηγές αυτής της ουσίας, για την οποία έχουν γίνει εκατοντάδες μελέτες και έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα. Ωστόσο, για να γίνει σωστή απορρόφηση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να καταναλώσετε ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι το πρωί με άδειο στομάχι και να αφήσετε λίγη ώρα να περάσει, μέχρι να πάρετε το πρωινό σας. Σε αντίθετη περίπτωση, μέρος της ποσότητας της βιταμίνης θα πάει χαμένο.

Γιαούρτι

gripi-4.jpg

Μπορεί σύμφωνα με την κοινή λογική τα βακτήρια να αποτελούν έναν κακό σύντροφο του ανθρώπου, παρόλα αυτά υπάρχουν και καλά βακτήρια, απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Το γιαούρτι είναι ένα φυσικό προβιοτικό που θα καταφέρει να διατηρήσει την εντερική ισορροπία και θα σας προστατέψει από επικείμενες μολύνσεις. Ακόμη, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που διαθέτει, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο αλλά και το κάλιο, συμβάλλουν και αυτά στη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας. Στα plus υπολογίστε και τη χαμηλή θερμιδική αξία του γιαουρτιού, που το αναγάγει σε μια ιδανική επιλογή. Πειραματιστείτε με τα αγαπημένα σας φρούτα και δώστε του ένα twist στη γεύση με μια κουταλιά μέλι. Αναμφίβολα, το ιδανικό σνακ.