fbpixel

Search icon
Search
Οι πιο επιτυχημένες μουσικές συνεργασίες των Χριστουγέννων
ARTS & CULTURE

Οι πιο επιτυχημένες μουσικές συνεργασίες των Χριστουγέννων

Μπαλάντες, jingles και pop κομμάτια συμπληρώνουν τη λίστα


Τα Χριστούγεννα η πιο γιορτινή και φωτεινή περίοδος του χρόνου είναι στενά συνδεδεμένη με ζωηρές μουσικές που μας φτιάχνουν τη διάθεση. Σχεδόν κάθε χρόνο μεγάλοι καλλιτέχνες, εμπνευσμένοι από το κλίμα των εορτών, ενώνουν τα ταλέντα και τις φωνές τους για να κυκλοφορήσουν festive μουσικά hits κι εμείς συλλέξαμε τα πιο επιτυχημένα εξ αυτών.

Ανακαλύψτε τα παρακάτω!

Justin Bieber & Mariah Carey – All I Want for Christmas Is You (SuperFestive!) (2011)

apicture-12.jpg

Χριστούγεννα δίχως τη Mariah Carey δεν υφίστανται. Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια γνώρισε παγκόσμια επιτυχία μέσα από το κομμάτι "All I Want for Christmas Is You" που κυκλοφόρησε το 1995 και πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων. Παρόλο που η επιτυχία του τραγουδιού αμφισβητήθηκε στην αρχή από τους κριτικούς και τα μέσα, το κομμάτι «σκαρφάλωνε» σταδιακά θέσεις στα charts, ώσπου το 2019 κατέκτησε την κορυφή. H Carey έχει κυκλοφορήσει διάφορες εκδοχές του τραγουδιού, και μέσα από τις live εμφανίσεις της, ωστόσο εκείνη που ξεχωρίζει είναι η pop παραλλαγή του 2011, σε συνεργασία με τον Justin Bieber.

To remake πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εορταστικού album Under the Mistletoe του Καναδού καλλιτέχνη και το video clip που κυκλοφόρησε γυρίστηκε στο πολυκατάστημα Macy’s της Νέας Υόρκης. Στο video βλέπουμε το δίδυμο να διασκεδάζει μέσα σε ένα mall και, έπειτα, να μοιράζει δώρα στους αγαπημένους του fans, όσο οι δυο τους κάθονται πάνω σε ένα έλκηθρο παρέα με ένα αξιολάτρευτο κουταβάκι.

Bing Crosby & David Bowie – Little Drummer Boy/Peace on Earth (1977)

1513929699-bing-crosby-1024.jpg

Ίσως η πιο surreal συνεργασία καλλιτεχνών, όπως τη χαρακτήρισαν, αλλά ταυτόχρονα και η πιο ιστορική για τα τηλεοπτικά δεδομένα, τουλάχιστον. Ο νεαρός και ανερχόμενος rock star David Bowie εμφανίστηκε το 1977 ως καλεσμένος στο εορταστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα Bing Crosby's Merrie Olde Christmas με host το θρυλικό multimedia star και οι δυο τους ερμήνευσαν ένα συγκλονιστικό remake του κλασικού "Little Drummer Boy".

Το sketch ξεκινάει με τον Bing Crosby να υποδέχεται τον David Bowie στο σπίτι του ξαδέρφου του, όπου φιλοξενείται, που τυχαίνει να είναι και γείτονας του τελευταίου. Οι δυο τους συνομιλούν για το πώς περνούν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές και, έπειτα, σχολιάζουν ζητήματα που αφορούν τη μουσική και τις προτιμήσεις του καθενός. Έτσι δανείζονται το πιάνο του οικοδεσπότη για να τραγουδήσουν ένα κλασικό χριστουγεννιάτικο κομμάτι, με μια μικρή παραλλαγή. Το αρχικό concept ήταν να ερμηνεύσουν και οι δύο το Little Drummer Boy, ωστόσο ο Bowie εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το συγκεκριμένο τραγούδι ζητώντας να τραγουδήσει κάποιο άλλο κομμάτι. Οι παραγωγοί της εκπομπής τότε ανέθεσαν στον Crosby το αρχικό κομμάτι και συνέθεσαν μέσα σε μία ώρα το Peace on Earth που τραγούδησε ο Bowie κατά το ντουέτο τους.

Tο single κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1982 και κατέκτησε την τρίτη θέση στα charts, ενώ, παράλληλα, είχε διαρκή παρουσία στους ραδιοφωνικούς σταθμούς των Η.Π.Α και του Καναδά κατά την εορταστική περίοδο.

John Lennon & Yoko Ono – Happy Xmas (War is Over) (1971)

happy-xmas-war-is-over-song-meaning-history-john-lennon-yoko-ono-1971-christmas-2020-201204-glcjxnd87z.jpg

Ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι διαφορετικό από τα υπόλοιπα λόγω των πολιτικών μηνυμάτων που περνάει στο κοινό. Το ζευγάρι κυκλοφόρησε το κομμάτι το 1971, ύστερα από μία μακροσκελή και παγκόσμια ακτιβιστική καμπάνια ενάντια στη συμμετοχή των Αμερικανών στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο Lennon ανακάλυψε ότι η συνταγή της επιτυχίας ενός μουσικού κομματιού εκείνων των δεκαετιών (π.χ. Imagine) ήταν ο συνδυασμός μιας ευχάριστης μελωδίας με ένα πλούσιο κοινωνικό περιεχόμενο. Έτσι, συνέθεσε το Happy Xmas (War is Over) που στην ουσία είναι ένα αντιπολεμικό τραγούδι «στολισμένο» με χριστουγεννιάτικη διάθεση.

Στην αρχή του κομματιού ο Lennon και η Yoko Ono εύχονται «Καλά Χριστούγεννα» στα παιδιά που απέκτησαν από τους προηγούμενους γάμους τους και, έπειτα, ξεκινάει η μελωδία με τη χαρακτηριστική φράση «So this is Christmas», ενώ στο background ακούγονται τα φωνητικά από την παιδική χορωδία The Harlem Community. Στην παραγωγή συμμετείχαν, επίσης, μέλη του συγκροτήματος Plastic Ono Band, με το οποίο ο Lennon είχε συνεργαστεί στο παρελθόν.

Όπως ήταν φυσικό το κομμάτι δε γνώρισε αμέσως επιτυχία στα αμερικανικά charts, καθώς δεν προωθήθηκε αρκετά λόγω του αμφιλεγόμενου περιεχομένου του. Το ντεμπούτο του στα βρετανικά charts ένα χρόνο αργότερα, εξαιτίας κάποιων νομικών κωλυμάτων, ήταν πιο κερδοφόρο, κι έτσι το τραγούδι έφτασε αμέσως στην τέταρτη θέση.

Elton John & Ed Sheeran – Merry Christmas (2021)

telemmglpict000279500175-trans-nvbqzqnjv4bqovt7gquumh9eimpljinmfgqnzjietfwb-fubkb77n0w.jpeg

Η πιο πρόσφατη μουσική συνεργασία ενόψει των γιορτών πραγματοποιήθηκε φέτος ανάμεσα στους Βρετανούς καλλιτέχνες Elton John και Ed Sheeran που μας ανεβάζουν τη διάθεση με το κομμάτι Merry Christmas. Ο Sheeran που έχει στο βιογραφικό του συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως τη Beyonce, αρχικά ήταν επιφυλακτικός για την κυκλοφορία ενός χριστουγεννιάτικου τραγουδιού, όταν του το πρότεινε ο Elton John, καθώς δεν είχε σκεφτεί ποτέ να το κάνει. Ωστόσο, το όραμα και η προσωπικότητα του τελευταίου τον έπεισαν να συμμετάσχει στο απόλυτο Christmas hit των φετινών εορτών.

Το ταλέντο και των δύο ξεδιπλώνεται και μας μεταφέρουν τη θετική και εορταστική τους διάθεση μέσα από το video-clip που κυκλοφόρησε από το οποίο δε λείπει τίποτα: χιόνι, καμπάνες, mistletoe, χορός και χαμόγελα. Το Merry Christmas βρίσκεται στην κορυφή των charts με περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια streams από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της κυκλοφορίας του και εμείς το ακούμε μονίμως στο repeat!