fbpixel

Search icon
Search
Οι κλασικές ταινίες-«διαμάντια» του Hollywood που γυρίστηκαν στα ελληνικά νησιά
ARTS & CULTURE

Οι κλασικές ταινίες-«διαμάντια» του Hollywood που γυρίστηκαν στα ελληνικά νησιά

Τα περίφημα εδάφη της χώρας μας που φιλοξένησαν μερικές από τις πιο σπουδαίες παραγωγές


Από πάντα, η Ελλάδα βρισκόταν στο παγκόσμιο επίκεντρο, με τις διακοπές στα νησιά της να αποτελούν το απόλυτο καλοκαιρινό όνειρο για κάθε αθεράπευτο traveler. H «μόδα» να γυρίζονται στα δικά μας εδάφη μεγάλες παραγωγές του Hollywood -κάτι που τον τελευταίο καιρό μάς απασχολεί ιδιαίτερα εμάς τους Θεσσαλονικείς-, ξεκίνησε πριν από δεκαετίες, με πολλές ταινίες να είναι γυρισμένες στα νησιά της χώρας και να θεωρούνται ακόμη και σήμερα masterpieces.

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε μερικά από αυτά τα «διαμάντια» που διαφήμισαν με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική ομορφιά!

"Boy on a Dolphin", Ύδρα, 1957

loren.jpg

Η σκηνή με τη Sofia Loren να βγαίνει από τη θάλασσα με το βρεγμένο διάφανο φόρεμά της στις ακτές της όμορφης Ύδρας, είναι από αυτές που καθιέρωσαν την Ιταλίδα ντίβα ως sex symbol διεθνώς. Παρουσιάστηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες του κόσμου το 1957 και πρόκειται για την πρώτη, τόσο σπουδαία αμερικανική παραγωγή, που γυρίστηκε στη χώρα μας. Η Loren πρωταγωνιστεί ως Φαίδρα, μια φτωχή σφουγγαρού. Σε μια της κατάδυση ανακαλύπτει ένα αρχαίο άγαλμα, ενός αγοριού πάνω σ' ένα δελφίνι, το οποίο λέγεται έχει μαγικές ιδιότητες... Ακόμη, αξιοσημείωτο είναι το αξέχαστο τραγούδι του Τόνι Μαρούδα «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη», που ερμηνεύει η Loren στα ελληνικά! Πρωταγωνιστούν επίσης: Alan Ladd, Clifton Webb, Alexis Minotis κ.ά.

«Αλέξης Ζορμπάς», Χανιά, 1964

zorba.jpg

Πρόκειται για μια ελληνο-βρετανική παραγωγή, βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζατζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπα», σκηνοθετημένη από τον Μιχάλη Κακογιάννη. Ακόμη ένα φιλμ που έκανε όλο τον κόσμο να ζηλέψει τους Έλληνες, τον τρόπο που ζουν. Σπουδαίοι πρωταγωνιστές ολοκλήρωσαν το καστ, μεταξύ αυτών ο Anthony Quinn, η Λίλα Κέντροβα, όπου η ερμηνεία της αυτή, της χάρισε το Όσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου, ο Alan Bates και η Ειρήνη Παππά. Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα στην υπέροχη Κρήτη, ενώ η αξέχαστη σκηνή του χορού του Ζορμπά έχει φόντο την παραλία του Σταυρού, στα Χανιά. Φυσικά, το film αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διάδοσης της ελληνικής μουσικής, αφού τα συγκλονιστικά κομμάτια γραμμένα από τον Μίκη Θεοδωράκη, ξεσηκώνουν τον κόσμο παγκοσμίως.

"The Greek Tycoon", Μύκονος, 1978

mv5bmti4mtq5ntkyof5bml5banbnxkftztywntcwnzm2-v1.jpg

Η ζωή ενός μεγιστάνα, με πολλές ομοιότητες με αυτήν του Αριστοτέλη Ωνάση με πρωταγωνιστή τον Anthony Quinn και τη Jacqueline Bisset, είχε αρκετές σκηνές γυρισμένες στη Μύκονο. Κανείς μας δεν μπορεί να ξεχάσει την εμβληματική σκηνή με το πρωταγωνιστεί να περπατά και να κάθετε μπροστά στους δημοφιλείς ανεμόμυλους, εκεί ακριβώς όπου σκάει το κύμα. Σκηνοθεσία: J. Lee Thompson. Πρωταγωνιστούν επίσης: Raf Vallone, Edward Albert, James Franciscus κ.ά.

"James Bond: For Your Eyes Only", Κέρκυρα, 1981

for-your-eyes-sunset-e1501875393803.jpg

Το 1981, ο πράκτορας 007, James Bond, φτάνει στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, για μια συναρπαστική περιπέτεια, σε σκηνοθεσία του John Glen. Μάλιστα, πολλά από τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν και στα Μετέωρα. Σημαντικό είναι να σημειωθεί, πως εκείνη την εποχή η εκκλησία και οι μοναχοί των μοναστηριών είχαν αντιδράσει με τα γυρίσματα στα Μετέωρα κι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να δυσκολέψουν τη δουλειά της παραγωγής και όλων των συντελεστών. Πρωταγωνιστούν: Roger Moore, Carole Bouquet, Topol κ.ά.

"Shirley Valentine", Μύκονος, 1989

shirley-valentine.jpg

Η Shirley Valentine είναι μια βρετανική ρομαντική κωμωδία του 1989. Πρωταγωνιστεί η Pauline Collins. Ο Tom Conti υποδύεται τον εραστή της. Ο Bernard Hill υποδύεται τον σύζυγό της, ενώ Alison Steadman υποδύεται τη φίλη της. Πρόκειται για μια νοικοκυρά από το Liverpool, η οικογένεια της οποίας της δίνει πολύ λίγη προσοχή. Ταξιδεύει στην Ελλάδα -στο Νησί των Ανέμων συγκεκριμένα- κι έχει σχέση με έναν ντόπιο άνδρα. Το σενάριο είναι του Willy Russell. Βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του 1986. Σκηνοθεσία: Lewis Gilbert. Η ταινία έλαβε αρκετά βραβεία και ήταν υποψήφια για κάποιες Χρυσές Σφαίρες και Όσκαρ.

"Captain Corelli's Mandolin", Κεφαλονιά, 2001

films2.jpg

Τον Απρίλιο του 2000, πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της συγκλονιστικής αυτής ταινίας, στην πανέμορφη Κεφαλονιά. Η ιστορία -σε σκηνοθεσία John Madden- διαδραματίζεται το 1942, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην κατεχόμενη Κεφαλονιά, όπου καταφτάνει μια διμοιρία Ιταλών στρατιωτών για να ενισχύσει την παρουσία των ναζιστικών δυνάμεων. Έτσι ξεκινάει μια ιστορία αγάπης ενός Ιταλού λοχαγού, τον οποίο υποδύεται ο Nicolas Cage και της Ελληνίδας Πελαγίας, που ενσαρκώνει η μοναδική Penelope Cruz. Η ταινία είχε τεράστια επιτυχία παγκοσμίως, ενώ τόνωσε σε μεγάλο βαθμό τον τουρισμό του νησιού. Πρωταγωνιστούν επίσης οι δικοί μας: Ειρήνη Παπά, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Μιχάλης Γιαννάτος κ.ά.

"Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life", Σαντορίνη, 2003

mv5bmtq5mjq2mtk4nl5bml5banbnxkftztgwnzuwmjmymdi-at-v1.jpg

Φαίνεται πως η καριέρα της Angelina Jolie απογειώθηκε μετά τον πρωταγωνιστικό της ρόλο σε αυτήν την ταινία σε σκηνοθεσία Jan de Bont, η οποία παράλληλα ανέδειξε την ομορφιά της Οίας της Σαντορίνης. Σύμφωνα με την πλοκή, η εξερευνήτρια Lara Croft ταξιδεύει σ' έναν υποβρύχιο ναό και βρίσκει μια σφαίρα με έναν χάρτη που οδηγεί στο μυθικό κουτί της Πανδώρας. Η δράση και η περιπέτεια σε όλο τους το μεγαλείο! Πρωταγωνιστούν επίσης: Gerard Butler, Ciarán Hinds, Chris Barrie κ.ά.

"Mamma Mia", Σκόπελος, 2008

films12.png

Ο τουρισμός στη Σκόπελο φαίνεται να απογειώθηκε μετά από το θρυλικό "Mamma Mia", το οποίο «φωνάζει» Ελλάδα! Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, τα γραφικά στενά του νησιού και υπέροχες κατοικίες ήταν μερικά μόνο από τα locations που πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας, την οποία είδαμε για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2008. Ο τίτλος παραπέμπει στο ομώνυμο θεατρικό μιούζικαλ, βασισμένο στα θρυλικά τραγούδια του συγκροτήματος ABBA, τα οποία μάλιστα ακούγεται σε όλη τη διάρκεια, ενώ πολλά από τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν και στην Νταμούχαρη του πανέμορφου Πηλίου. Την ταινία σκηνοθέτησε η Phyllida Lloyd και πρωταγωνιστούν οι Μeryl Streep, Pierce Brendan Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård κ.ά.

Κεντρική φωτογραφία: Mamma Mia