fbpixel

Search icon
Search
Oι χειμερινές τροφές που θα «εκτοξεύσουν» την ψυχολογία σας στα ύψη
PSYCHOLOGY

Oι χειμερινές τροφές που θα «εκτοξεύσουν» την ψυχολογία σας στα ύψη

Μάθετε ποιοι είναι οι «σύμμαχοι» σας στην καραντίνα


Η διατροφή είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στη ζωή μας. Το φαγητό αποτελεί εκτός από μέσο επιβίωσης και μια από τις μεγαλύτερες ηδονές και απολαύσεις, για αυτό και δεν πρέπει ποτέ να αισθανόμαστε ενοχές για την κατανάλωση των τροφίμων. Γίνεται, λοιπόν, οι τροφές να έχουν επίδραση και στην καλή ψυχολογική μας κατάσταση; Κι όμως καταλαμβάνουν μια από τις υψηλότερες θέσεις σε θέματα που αφορούν την ψυχική μας υγεία. Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθεί πως οι τροφές από μόνες τους δεν μπορούν να κάνουν θαύματα, όμως συμβάλλουν σημαντικά στην ηρεμία και την ευεξία του οργανισμού. 

Διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές θα μπορέσετε να ανακαλύψετε ποια τρόφιμα μπορείτε να καταναλώνετε όταν αισθάνεστε πεσμένοι, ώστε να δείτε αξιοσημείωτες αλλαγές!

Μαύρη σοκολάτα

dark-chocolate.jpg

Chocolate lovers ήρθε η ώρα για να πανηγυρίσετε! Η μαύρη σοκολάτα ωφελεί σημαντικά την ανθρώπινη υγεία, καθώς περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά και έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, αλλά και την αρτηριακή πίεση κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση της κυκλοφορίας. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί πως οι ουσίες που εκρήγνυνται κατά την κατανάλωση της προκαλούν αίσθημα ευφορίας, το οποίο είναι παρόμοιο με το συναίσθημα του να είναι κάποιος ερωτευμένος.

Κινόα

kinoa.jpg

Αν δεν έχετε ενσωματώσει την κινόα στην διατροφή σας τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή. Τι αξίζει να μάθετε για αυτό το συστατικό; Ότι περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από ότι το ρύζι ή οποιοδήποτε άλλο σιτηρό, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, φώσφορο, λυσίνη και μαγγάνιο, ουσίες οι οποίες προκαλούν και το αίσθημα χαράς στον οργανισμό μας. Τι άλλο θέλετε για να πειστείτε;

    Σολωμός

    salmon.jpg

    Το συγκεκριμένο ψάρι αποτελεί πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και να καταπολεμήσουν την κατάθλιψη. Μας προσφέρει ενέργεια και συμβάλλει στη θετική δραστηριότητα του εγκεφάλου, της καρδιάς και της κυκλοφορίας.

      Μήλα

      apples.jpg

      Ποιο είναι το πιο δημοφιλές χειμερινό και άκρως αγαπημένο μας φρούτο; Το μήλο φυσικά! Γενικότερα η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποτελεί σημαντική ενεργειακή πηγή, αυξάνει το αίσθημα ευτυχίας, μειώνει τις φλεγμονές και βελτιώνει ακόμα περισσότερο τη διάθεση μας. Ένα ακόμα συστατικό που περιέχει, το οποίο ονομάζεται πηκτίνη, μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους διατηρώντας σταθερότερα τα επίπεδα της ινσουλίνης.

        Καρύδια

        nuts.jpg

        Η κατανάλωση του δεδομένου ξηρού καρπού είναι άκρως ωφέλιμη για τον οργανισμό, διότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Ταυτόχρονα, περιέχουν μέταλλα, και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

        Τροφές που περιέχουν σίδηρο

        meat.jpg

        Αν δεν το γνωρίζατε, τώρα θα το μάθετε. Έχει αποδειχθεί βάσει επιστημονικών ερευνών που διεξήχθησαν πως τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα, γνωστά και ως σιδηροπενική αναιμία, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης του φαινομένου της κατάθλιψης. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να εντάξετε στις διατροφή σας τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, όπως στρείδια, μύδια, πιπεριές, κρέας, λιπαρά ψάρια, σπανάκι και σταφίδες. Προσπαθήστε να συνδυάσετε τα παραπάνω τρόφιμα με πηγές βιταμίνης C για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

          Τροφές πλούσιες σε σεροτονίνη

          avocado.jpg

          Η σεροτονίνη είναι γνωστή και ως «ουσία της ευτυχίας» είναι μια πολύ βασική χημική ουσία η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική μας διάθεση, τη συναισθηματική μας ισορροπία αλλά και την ποιότητα του ύπνου. Μπορείτε να τη βρείτε σε τροφές, όπως ο ανανάς, η μπανάνα, το ακτινίδιο, η ντομάτα, τα δαμάσκηνα, το αβοκάντο και οι ελιές.

          Τι χρειάζεται να αποφύγετε

          • Ζάχαρη (μπορείτε να την αντικαταστήσετε με άλλες γλυκαντικές ουσίες, όπως μέλι)
          •  Καφεΐνη (προτιμήστε άλλα ροφήματα, όπως το τσάι, ιδιαίτερα το πράσινο)
          • Λευκό ψωμί (καταναλώστε προϊόντα ολικής άλεσης)
          • Αναψυκτικά (επιλέξτε χυμό φρούτων)
          • Μαργαρίνη (καλύτερη επιλογή είναι το αγελαδινό ή φυτικό βούτυρο)
          • Πατατάκια (μπορείτε να φτιάξετε σπιτικά chips κόβοντας τις πατάτες σε λεπτές φέτες και βάζοντας τες να ψηθούν στον φούρνο για λίγα λεπτά. Μια άλλη καλή επιλογή είναι να φτιάξετε pop corn για τις movies nights στο σπίτι)

            Συμπερασματικά, η ισορροπημένη διατροφή εκτός του ότι έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μπορεί να βελτιώσει σημαντικά και την ψυχική μας υγεία. Ο καλύτερος συνδυασμός είναι να ακολουθήσετε ένα μεσογειακό διαιτολόγιο σε συνδυασμό με το αγαπημένο σας είδος άσκησης για να επωφεληθείτε στο μέγιστο.