fbpixel

Search icon
Search
Οι καλύτερες εναλλακτικές συνταγές για μελομακάρονα
TASTE

Οι καλύτερες εναλλακτικές συνταγές για μελομακάρονα

Φέτος δοκιμάζουμε νέες γεύσεις


Αυτή η γλυκιά μυρωδιά από γαρύφαλλο και πορτοκάλι συνδέει μνήμες και συναισθήματα σε έναν ατελείωτο χορό. Τα γλυκά των εορτών είναι σίγουρα τα μελομακάρονα. Τα αγαπάμε σε όλες τις εκδοχές τους, με επικάλυψη σοκολάτας ή χωρίς, μίνι μπουκίτσες, με ρόδι, με κάστανο και πολλές ακόμη. Ωστόσο, φέτος αποφασίζουμε να τα εντάξουμε στο διατροφικό μας πρόγραμμα διαφορετικά, πιο υγιεινά! 

Ας δούμε τις εναλλακτικές συνταγές για μελομακάρονα παρακάτω! 

Energy balls με γεύση μελομακάρονο 

shutterstock-356223650.jpg

Υλικά

  • 200 γρ χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
  • 1 κ.σούπας φυστικοβούτυρο
  • 2 κ. σούπας μέλι
  • 1/2 κ.γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Χυμός από 1 πορτοκάλι
  • 150γρ βρώμη
  • 100γρ καρύδια
  • 1 κ.γλυκού κανέλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • Κουβερτούρα, για την επικάλυψη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τους χουρμάδες για 15 λεπτά σε καυτό νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Χτυπάμε στο μούλτι τη βρώμη, τα καρύδια, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο το γαρύφαλλο και μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού. Στραγγίζουμε τους χουρμάδες και τους χτυπάμε στο μούλτι μαζί με το φυστικοβούτυρο, το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας και το χυμό πορτοκάλι, μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Μεταφέρουμε τους χουρμάδες στο μπολ με τη βρώμη και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Πλάθουμε 25 μικρά μπαλάκια και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν. Αν θέλουμε περιλούζουμε τα energy balls με λίγη κουβερτούρα.

Μπισκότα μελομακάρονο 

shutterstock-357261863.jpg

Υλικά

  • 165 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. βρώμη αλεσμένη
  • 50 γρ. ηλιέλαιο
  • 40 γρ. χυμός πορτοκαλιού ξύσμα μισού πορτοκαλιού
  • 55 γρ. σιρόπι αγαύης
  • 1/4 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 5 γρ. baking powder

Για το σιρόπι

  • 4 κ.σ. χυμός πορτοκάλι
  • 65 γρ. καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την βρώμη, το baking powder, την κανέλα και το γαρίφαλο. Σε ένα άλλο βάζουμε το σιρόπι αγαύης, το ηλιέλαιο, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχω ρίξει μέσα την σόδα. (τη στιγμή που αφρίζει, τότε τον ρίχνω). Αφού ανακατέψουμε τα υγρά υλικά, ρίχνουμε σταδιακά τα στερεά κι ανακατεύουμε ώσπου να ενσωματωθούν. Αρχικά ανακατεύουμε με μαρίζ και τέλος χρησιμοποιούμε τα χέρια για να πλάθουμε τη ζύμη. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια, ανοίγουμε την ζύμη με πλάστη σε παχιά στρώση και με κουπ πατ κόβουμε σε μπισκότα. Τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 17 περίπου λεπτά. Λίγο πριν γίνουν κάνουμε το σιρόπι διαλύοντας σε ένα σαγανάκι την ζάχαρη με τον χυμό. Βγάζουμε τα μπισκότα από τον φούρνο, τα τοποθετούμε σε σχάρα κι αμέσως μετά (μην προλάβουν και κρυώσουν) τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι και τα περιχύνουμε με το σιρόπι (μια κουταλιά στο καθένα). Τα αφήνουμε να ρουφήξουν το σιρόπι! Προαιρετικά πασπαλίζουμε με κοπανισμένο καρύδι. Tip: Το σιρόπι μπορείτε να το παραλείψετε. Απλά αυτό τα κάνει να θυμίζουν ακόμα πιο πολύ μελομακάρονα.

Μελομακάρονα ολικής άλεσης

shutterstock-2094297151.jpg

Υλικά

  • Ελαιόλαδο μισή κούπα
  • Φυσικό Χυμό Πορτοκάλι μισή κούπα
  • Καστανή Ζάχαρη 1/3 της κούπας
  • Αλεύρι Ολικής Άλεσης 2 1/2 κούπες
  • Κανελά 1 κουταλάκι
  • Γαρίφαλο μισό κουταλάκι
  • Μπέικιν Πάουντερ 3 κουταλάκια
  • Ξύσμα Πορτοκαλιού Κατά βούληση
  • Βανίλια

Για το σιρόπι

  • Καστανή Ζάχαρη 1 κούπα
  • Νερό 1 κούπα
  • Μέλι μισή κούπα
  • Πορτοκάλι 1 φλούδα
  • Κανέλα 1 ξύλο
  • Λεμόνι χυμό από μισό

Για το γαρνίρισμα

  • Καρύδια ψιλοκομμένα
  • Αμύγδαλα ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Έπειτα κοσκινίζουμε σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι ολικής άλεσης και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε στο υγρό μείγμα σιγά σιγά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Παίρνουμε λίγη λίγη την ζύμη και ξεκινάμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα. Φτιάχνουμε είτε το κλασικό σχέδιο είτε με κουπάτ τους δίνουμε χριστουγεννιάτικα σχέδια. Παίρνουμε ένα αντικολλητικό ταψί ή στρώνουμε σε ένα κλασικό ταψί ένα κομμάτι λαδόκολλα και τοποθετούμε μέσα τα μελομακάρονα. Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά. Για το σιρόπι: Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι την ζάχαρη, το νερό, το ξύλο κανέλας, την φλούδα πορτοκαλιού και το μέλι για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει το σιρόπι. Απομακρύνουμε το σκεύος από την φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε. Αφού ετοιμάσουμε το σιρόπι, σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα μας ενώ το σιρόπι είναι ζεστό και τα μελομακάρονα κρύα. Παίρνουμε ένα ένα τα μελομακάρονα και τα βουτάμε μέσα στο σιρόπι και από τις δύο πλευρές. Βάζουμε τα μελομακάρονα σε μία πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και αμύγδαλα.