fbpixel

Search icon
Search
Οι φαινομενικά αθώες συνήθειες που μπορούν να δημιουργήσουν τοξικότητα
PSYCHOLOGY

Οι φαινομενικά αθώες συνήθειες που μπορούν να δημιουργήσουν τοξικότητα

Ανακαλύψτε ποιες είναι και αν είστε ένοχες αυτών!


Αν δυσκολεύεστε να διατηρήσετε ισχυρές σχέσεις με φίλους και συνεργάτες, μπορεί να σας βοηθήσει να κοιτάξετε μέσα σας και να ελέγξετε για τυχόν τοξικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας που μπορεί να δίνουν στους άλλους λάθος εντυπώσεις.

Μερικές φορές τροφοδοτούμε αυτές τις συνήθειες εν αγνοία μας και γίνονται αυτόματες συμπεριφορές. Μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, μπορεί ακόμη και να γίνουν τόσο βαθιά ριζωμένες που μας διαμορφώνουν - και τότε είναι η ώρα που πραγματικά χρειάζεται να κάνουμε μια αλλαγή. Bonus tip: το να σπάσει ο κύκλος των τοξικών συνηθειών είναι επίσης ένας τρόπος για να περιποιηθείτε καλύτερα τον εαυτό σας, δεδομένου ότι μπορεί να είναι τόσο εσωτερικά εξαντλητικές.

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τις συνήθειες που μπορεί να εκπέμπουν τοξικότητα!

1. Ελέγχετε το τηλέφωνο σας ενώ κάποιος μιλάει

Το να κοιτάτε το τηλέφωνό σας ή να στέλνετε μερικά μηνύματα στη μέση της συνομιλίας μπορεί να φαίνεται αρκετά αθώο, αλλά μπορεί επίσης να φανεί απορριπτικό και αγενές. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί ακόμη και να βλάψει τις σχέσεις σας κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται ασήμαντοι.

2. Αγνοείτε τις αναρτήσεις των φίλων σας

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συχνά ένας χώρος όπου οι άνθρωποι μοιράζονται στιγμιότυπα από τη ζωή τους και η αναγνώριση αυτών των αναρτήσεων μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος να δείξετε ότι ασχολείστε και υποστηρίζετε.

shutterstock-501280999.jpg

3. Διακόπτετε συνεχώς

Κάθε συζήτηση θα έχει στιγμές που οι άνθρωποι θα διακόπτουν ο ένας τον άλλον, και αυτό είναι εντάξει. Προσέξτε, όμως, αν διακόπτετε συνεχώς τους ανθρώπους καθώς μιλούν ή αν παρεμβαίνετε προτού ολοκληρώσουν πλήρως μια πρόταση.

4. Ακυρώνετε σχέδια την τελευταία στιγμή

Τίποτα δεν είναι καλύτερο από το να ακυρώνεις τα σχέδιά σου την τελευταία στιγμή για να μείνεις μέσα, ειδικά αν έχεις αναγνωρίσει ότι είσαι πολύ κουρασμένη ή εξαντλημένη για να είσαι καλή παρέα. Προσπαθήστε όμως όσο μπορείτε να μην το κάνετε συνήθεια.

5. Κάνετε σαρκαστικά αστεία

Ο σαρκασμός έχει το χρόνο του και τη θέση του, και ένα καλά συγχρονισμένο πικρό σχόλιο μπορεί να είναι εξαιρετικά αστείο, αλλά το ασταμάτητο σαρκασμό μπορεί να είναι προβληματικό.

6. Παγιδεύεστε στο κουτσομπολιό

Μπορεί λίγο αθώο gossiping να μην είναι και τόσο κακό, όμως είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πόσο γρήγορα το κουτσομπολιό μπορεί να γίνει τοξικό.

7. Επισημαίνετε τα αρνητικά σε όλα

Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που εκπέμπει πραγματικά θετικές δονήσεις, αλλά γνωρίζουμε επίσης ανθρώπους που εκπέμπουν αρνητικότητα όπου κι αν πάνε.

shutterstock-1529209202.jpg

8. Προσπαθείτε να σώσετε τους πάντες

Προσέξτε αν είστε ο φίλος ή ο σύντροφος που σπεύδει συνεχώς να σώσει τους πάντες στη ζωή σας. Αυτό συχνά μοιάζει με το να βάζετε τις ανάγκες όλων των άλλων πάνω από τις δικές σας.

9. Μετατρέπετε τα πάντα σε διαγωνισμό

Αυτή η συνήθεια οδηγεί σε εσωτερικό θυμό και δυσαρέσκεια, και αυτό μπορεί να εμφανιστεί στη ζωή σας με πολλούς τοξικούς τρόπους. Μπορεί να αποτρέψει κάποιον από το να είναι χαρούμενος για το αγαπημένο του πρόσωπο, κάτι που είναι προφανώς αρνητικό για τη σχέση με την πάροδο του χρόνου

10. Επισημαίνετε τα ελαττώματα κάποιου

Ακόμη και αν ένα σχόλιο προορίζεται ως αστείο ή ως "εποικοδομητική κριτική", δεν είναι σχεδόν ποτέ εντάξει να κεντρίσει κανείς την προσοχή σε ένα ελάττωμα.

11. Λέτε σε κάποιον να "φτιάξει το κέφι του" όταν είναι λυπημένος

Αυτού του είδους τα σχόλια λέγονται σχεδόν πάντα με καλές προθέσεις, αλλά είναι επίσης ένα σχόλιο που ακούγεται ως απαξιωτικό. Αν ένας φίλος λέει ότι περνάει μια δύσκολη μέρα ή ένας σύντροφος έρχεται σε εσάς και σας λέει ότι νιώθει άγχος, απλώς ακούστε τον!