fbpixel

Search icon
Search
Oι Έλληνες chefs που μαγεύουν το εξωτερικό με την ελληνική κουζίνα τους
MAGAZINE

Oι Έλληνες chefs που μαγεύουν το εξωτερικό με την ελληνική κουζίνα τους

Τα ονόματα που διαπρέπουν μαγειρικά εκτός συνόρων


Τιμούν τη χώρα μας με το μαγειρικό τους ταλέντο, διαδίδοντας τη μεγάλη γαστρονομική κληρονομιά της εκτός συνόρων. Η Μαριάννα Λειβαδιτάκη, ο Alex Xinis, o John Σκοτιδάς, o Νίκος Μολυβιάτης και ο Ασημάκης Χανιώτης βάζουν την σφραγίδα τους στα μενού των καλύτερων αυτή τη στιγμή εστιατορίων στον πλανήτη, θέτοντας την ελληνική γεύση σε πρώτο πλάνο. 

Μαριάννα Λειβαδιτάκη - Head Chef at Moro, Λονδίνο

marianna-leivaditaki-0.jpg

Η κρητικής καταγωγής Μαριάννα Λειβαδιτάκη έχει αποδείξει ότι η μαγειρική είναι γένους θηλυκού. Οι ρίζες της από τα Χανιά έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία της ως chef, αφού η εξαιρετική πρώτη ύλη και οι απλές γεύσεις αποτελούσαν από πάντα κομμάτι του DNA της. Το 2000, αποφάσισε να αφήσει την πατρίδα της και να προσγειωθεί στην Αγγλία για να σπουδάσει Ψυχολογία. Η ζωή, όμως, είχε άλλα σχέδια για εκείνη, καθώς όπως έχει δηλώσει: «Η καθημερινότητα στην Αγγλία ήταν ένα τεράστιο γαστρονομικό σοκ». Η συνέχεια ήταν συναρπαστική. Εργάστηκε ως head chef στο Moro του Λονδίνου, έστησε το Morito στο Hackney Road, έγινε εξώφυλλο για το Observer Food Monthly magazine, ενώ πριν από μερικά χρόνια έγραψε το “Aegean”, ένα βιβλίο μαγειρικής που χαρακτηρίζει ως προσωπικό της ημερολόγιο. Η Μαριάννα υμνεί και απογειώνει την ελληνική γαστρονομία. Ακόμα και αν τα τελευταία χρόνια δε βρίσκεται μέσα σε μια επαγγελματική κουζίνα, ζει και σκέφτεται πάντα σαν να είναι μέσα σ’ αυτήν.

Alex Xinis - Tzaki, Μελβούρνη

alex-xinis.jpg

Ο ελληνοαυστραλός επικεφαλής chef στο Hellenic Republic Kew και στο Hellenic Mastic, Alex Xinis, άφησε τις σπουδές του στην άλλη άκρη του κόσμου, για να επιστρέψει στη δεύτερη πατρίδα του, την Ελλάδα, με στόχο να εμβαθύνει στην ελληνική κουλτούρα και διατροφή. Εργάστηκε στο δύο φορές βραβευμένο με αστέρι Michelin Funky Gourmet, ενώ το 2013, όταν επέστρεψε στη γενέτειρά του, έγινε sous chef του εμβληματικού The Press Club του Γιώργου Καλομπάρη, πριν αναλάβει τον ρόλο του head chef. Μια δεκαετία μετά, δημιουργεί το δικό του ελληνικό εστιατόριο αθηναϊκής κουζίνας στη Μελβούρνη, το οποίο ακούει στο όνομα “Tzaki”. Το νέο αυτό εγχείρημα που θα έχει εξ ολοκλήρου άρωμα Ελλάδας πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του στο άμεσο μέλλον.

John Σκοτιδάς - Abra Ovata, Αθήνα

john-skotidas-1.jpg

Αν και μόλις 32 ετών, το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την επιτυχία. Αποτελεί έναν από τους πιο ταλαντούχους εκπροσώπους της ελληνικής γαστρονομίας στην απαιτητική εστιατοριακή σκηνή του Λονδίνου, έχοντας μέχρι πριν από λίγο καιρό τον ρόλο του Executive Chef στα λονδρέζικα “Mazi” και στο “Suzi Tros”. Τον τελευταίο χρόνο επέστρεψε στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στη λίμνη της Βουλιαγμένης, καθώς ανέλαβε την επίβλεψη του Abra Ovata. Με μητέρα από τις Φιλιππίνες και πατέρα από τη Λευκάδα, o John γεννήθηκε και μεγάλωσε αρχικά στον Παναμά και μετέπειτα στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Θεωρείται ένα από τα πιο up-and-coming πρόσωπα της γαστρονομίας, καθώς συναρπάζει με τη sui generis κουζίνα του, υποστηρίζοντας πάντοτε την ελληνική πρώτη ύλη.

Ασημάκης Χανιώτης - Pied à Terre, Λονδίνο

aasimakis-xaniotis-2.jpg

Στα 28 του έγινε ο νεότερος chef που βρέθηκε ποτέ να ηγείται λονδρέζικης κουζίνας με αστέρι Μichelin. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Ασημάκης Χανιώτης, όχι μόνο διατηρεί αυτό το βραβείο στο εμβληματικό εστιατόριο Pied à Terre, αλλά το κρατάει στις πρώτες θέσεις της γαστρονομικής σκηνής του κόσμου, υμνώντας την ελληνική κουζίνα με τα πιάτα του. Με καταγωγή από την Κεφαλονιά, προσπαθεί πάντοτε να «παντρεύει» τις γεύσεις της πατρίδας του με τις τάσεις της γαστρονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην αγνή πρώτη ύλη. Το αγαπημένο του υλικό; Μα φυσικά οι ελιές και το ελαιόλαδο, τα οποία αποτελούν για τον ίδιο το πιο σημαντικό ελληνικό προϊόν.

Νίκος Μολυβιάτης - Οma, Λονδίνο

nikos-moliviatis.jpg

Έγινε γνωστός το 2018, όταν το ταϊλανδέζικο Kiln, του οποίου ήταν επικεφαλής, ψηφίστηκε ως το καλύτερο εστιατόριο της Μεγάλης Βρετανίας από το Restaurant Magazine (διοργανωτής των World’s 50 Best Restaurants). Σήμερα, ηγείται της ομάδας του ολοκαίνουριου Oma, μαζί με τον David Carter και τον George Paredes. Στο ισόγειο αυτού του νέου γαστρονομικού προορισμού, που ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από μερικές ημέρες, υπάρχει ένα casual εστιατόριο με ψησταριά και ξυλόφουρνο και στον όροφο, ένα δεύτερο με fine comfort προσέγγιση των ελληνικών γεύσεων και επιρροές από το περίφημο “Brat”. Στο Oma, η Ελλάδα του Νίκου Μολυβιάτη είναι παντού, από το menu και τη wine list μέχρι τη διακόσμηση.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024