fbpixel

Search icon
Search
Οι εκθέσεις τέχνης που κατακτούν τη Νέα Υόρκη αυτή τη στιγμή
ARTS & CULTURE

Οι εκθέσεις τέχνης που κατακτούν τη Νέα Υόρκη αυτή τη στιγμή

Όπου στρέφουν το βλέμμα οι Νεοϋορκέζοι τον Ιούλιο


Τον 20ό αιώνα, η Νέα Υόρκη εδραιώθηκε ως η πατρίδα του «αφηρημένου εξπρεσιονισμού» και της ανατρεπτικής Pop Art. Σήμερα, η πόλη αποτελεί καμβά για μια νέα σχολή καλλιτεχνών που διευρύνει τα όρια των μέσων και έχει ως κύριο μήνυμα την κοινωνική δικαιοσύνη. Παγκοσμίου φήμης ιδρύματα όπως το MoMA, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και το Guggenheim συνεχίζουν να προσελκύουν εξίσου τουρίστες και λάτρεις της τέχνης, ενώ κορυφαίες εμπορικές γκαλερί όπως οι Gagosian, Hauser & Wirth, Pace, Perrotin και David Zwirner καταλαμβάνουν τεράστια τετραγωνικά, ορισμένα από αυτά με πολλαπλές τοποθεσίες. Με τις εκθέσεις τέχνης του Μανχάταν, η Νέα Υόρκη αποδεικνύει ότι παραμένει ένα ενεργό hub δημιουργικότητας, πρωτοτυπίας, εμπορίου και σύνδεσης. 

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε τις καλύτερες εκθέσεις τέχνης που προτείνει το Wallpaper για το φετινό καλοκαίρι! 

Peter Hujar: Rialto | The Ukrainian Museum


1a797d704d0cd76454bc5276833ddf14.jpg

Γεννημένος σε οικογένεια Ουκρανών μεταναστών στη Νέα Υόρκη, ο Peter Hujar απογειώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς φωτογράφους του τέλους του 20ού αιώνα. Στην έκθεση αυτή, που επικεντρώνεται στα πρώτα 15 χρόνια της καριέρας του, παρουσιάζονται τρεις σημαντικές φωτογραφικές σειρές, οι οποίες άνοιξαν το δρόμο για τον καλλιτέχνη που θα γινόταν.

Τρεις σειρές έργων που δημιουργήθηκαν στις δεκαετίες του 1950 και 1960 βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης Peter Hujar: Rialto, με πολλές φωτογραφίες από το Southbury (1957), τη Φλωρεντία (1958) και τις κατακόμβες των Καπουτσίνων στο Παλέρμο (1963), που δεν είχαν προβληθεί προηγουμένως. Παρουσιάζονται επίσης ασπρόμαυρα πορτρέτα του Hujar από τους χαρακτήρες που σύχναζαν στο μποέμικο κέντρο της Νέας Υόρκης, όπως ο Iggy Pop και η Janis Joplin.


In the Shadow of the American Dream: David Wojnarowicz | Museum of Modern Art


in-the-shadow-of-the-american-dream.jpg

Η δουλειά του Wojnarowicz έχει επαναπροσδιοριστεί από το MoMA, το οποίο την παρουσίασε μαζί με τους σύγχρονούς του από τη σκηνή του κέντρου της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του '80, όπως η σκηνοθέτης Marion Scemama, ο Donald Moffett, ο Agosto Machado και ο ζωγράφος Martin Wong. Σημαντικά έργα εδώ είναι το 1987 Fire του Wojnarowicz, ενώ το Shrine του Machado είναι μια συγκινητική χρονοκάψουλα. Περιλαμβάνει μια πινακίδα «Δικαιοσύνη για τη Marsha», που αναφέρεται σε ερωτήματα γύρω από τον ύποπτο θάνατο της τρανς ακτιβίστριας Marsha P Το Johnson το 1992, καθώς και club flyers και κάρτες μνημοσύνου.


Light Line: Jenny Holzer | The Guggenheim 


installation-srgm-jenny-holzer-lightline-2024-25-oculus.jpg

Η Jenny Holzer, μεταμορφώνει τη ροτόντα του Guggenheim, σχεδιασμένη από τον Frank Lloyd-Wright, με μια σπειροειδή οθόνη από πάνελ LED, που μεταδίδει φράσεις από τη σειρά δοκιμίων της. Μια επανεκτέλεση της έκθεσής της στο Guggenheim το 1989, η Light Line αναδεικνύει την αιχμηρή χρήση του γραπτού λόγου σε όλους τους χρόνους και τα μέσα στην πρακτική της Holzer. Εκτός από την πινακίδα LED, η έκθεση περιλαμβάνει μια επιλογή έργων της Holzer από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένων πινάκων, έργων σε χαρτί και από πέτρα.


Sleeping Beauties: Reawakening Fashion | The Met


xoris-titlo-gsfSe.jpg

Η τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Κοστουμιών του Met, "Sleeping Beauties: Reawakening Fashion" είναι ένα πολυαισθητηριακό ταξίδι όρασης, όσφρησης και αφής. «Η μόδα είναι μια ζωντανή μορφή τέχνης που απαιτεί τις περισσότερες από τις αισθήσεις μας για την πληρέστερη εκτίμησή της και τη μεγαλύτερη κατανόησή της», δήλωσε ο επιμελητής, Andrew Bolton. Ως εκ τούτου, οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να μυρίσουν, να ακούσουν και να αγγίξουν τα υφάσματα των ενδυμάτων. Με μια συλλογή 200 κομματιών από οίκους όπως οι Dior, Lanvin, Loewe και Phillip Treacy, η έκθεση είναι εντυπωσιακή σε έκταση και κλίμακα, με ενδύματα που κυμαίνονται από το 1600 έως σήμερα.


Cosmography: an exploration of space and humanity |Templon


xoris-titlo-pTN7T.jpg

Αυτή η ομαδική έκθεση προσκαλεί τους επισκέπτες να εξερευνήσουν το σύμπαν. Διαπλέκοντας πτυχές της ιστορίας και της μυθολογίας με τη γεωλογία και την αστρονομία, οι καλλιτέχνες εξερευνούν μια σειρά διαφορετικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται για τη χαρτογράφηση του σύμπαντος. Το αποτέλεσμα παραπέμπει στην ανθρώπινη ανατομία, με τα νεφελώματα να αναπαράγουν τα κύτταρα του αίματος και το πολύπλοκο κύκλωμα των φλεβών, των νεύρων και των αρτηριών του σώματος.

Κεντρική φωτογραφία: Light Line: Jenny Holzer