fbpixel

Search icon
Search
Oι designers Ronan και Erwan Bouroullec υπογράφουν το lighting project στο νέο μουσείο Bourse de Commerce του Παρισιού που ανοίγει το Σάββατο
DESIGN NEWS

Oι designers Ronan και Erwan Bouroullec υπογράφουν το lighting project στο νέο μουσείο Bourse de Commerce του Παρισιού που ανοίγει το Σάββατο

Σε συνεργασία με τη Flos Bespoke


To lighting project που κατασκευάστηκε από τη Flos Bespoke για το Bourse de Commerce - Pinault Collection περιλαμβάνει εντυπωσιακές εγκαταστάσεις φωτισμού που σχεδιάστηκαν από τους Ronan και Erwan Bouroullec κι έχουν γεμίσει με φως την είσοδο, τις μνημειακές σκάλες και το εστιατόριο του Bourse de Commerce, στο νέο σύγχρονο μουσείο της συλλογής Pinault στο Παρίσι, που ανοίγει το ερχόμενο Σάββατο 22 Μαΐου. Το έργο εκφράζει τη δύναμη ενός διαλόγου μεταξύ αρχιτεκτονικής και design, μεταξύ ιστορίας και σύγχρονης εποχής, που αναπτύχθηκε με λεπτότητα και σεβασμό χάρη σε μια μοναδική τεχνογνωσία.

Το Studio Bouroullec συνεργάζεται με τη Flos για εξειδικευμένες κατασκευές φωτισμού εδώ και χρόνια. Για την κατασκευή των εντυπωσιακών φωτιστικών που δημιούργησαν στο Bourse de Commerce, οι σχεδιαστές ανέθεσαν στη Flos Bespoke, το τμήμα του Group Flos που ειδικεύεται στην ανάπτυξη και παραγωγή προσαρμοσμένου φωτισμού και εξατομικευμένων μοναδικών λύσεων για μεγάλα έργα, όπου κάθε στοιχείο έχει σχεδιαστεί ειδικά και αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις πιο απαιτητικές αρχιτεκτονικές απαιτήσεις.

qxyvyf5y.jpeg
Το εξωτερικό του μουσείου.

«Δεν χρειαζόταν να φωτίσουμε τους εκθεσιακούς χώρους αλλά τους χώρους διέλευσης», δήλωσαν οι designers. «Τις σκάλες και την είσοδο (χώροι παλαιότερης αρχιτεκτονικής περιόδου), και το εστιατόριο (το οποίο είναι εντελώς νέο). Γι αυτό επικεντρωθήκαμε στο σχεδιασμό του φωτός σε σχέση με αυτό που φωτίζει αλλά και στη παρουσία των φωτιστικών στοιχείων όταν δεν υπάρχει τεχνητό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν οι επισκέπτες πλημμυρίζουν το χώρο. Ότι έχει στηθεί στις σκάλες και στην αίθουσα της εισόδου έχει επομένως δουλευτεί, σχεδιαστεί και οραματιστεί πως θα είναι με τα φώτα ανοιχτά αλλά κυρίως πως θα είναι όταν απενεργοποιείται.

Η είσοδος διαθέτει ένα πλωτό και ζωντανό φως που αποτελείται από πέντε σωληνοειδή στοιχεία από γυαλί και αλουμίνιο διαστάσεων έξι μέτρων το καθένα τοποθετημένο παράλληλα. Αυτή η εγκατάσταση φωτισμού αναρτάται από την οροφή πάνω από την είσοδο, σε μια ομάδα πέντε γυάλινων oριζόντιων κύλινδρων που έχουν κατασκευαστεί από γυαλί μουράνο και διαθέτουν οργανικό σχήμα. «Δεν είναι τεχνικό γυαλί», εξήγησαν οι designers «Αλλά ένα υλικό που δεν είναι ποτέ το ίδιο, σχεδόν ζωντανό. Tο αποτέλεσμα που θέλαμε να επιτύχουμε ήταν ακριβές, αλλά ταυτόχρονα κυμαινόμενο και ζωντανό, ακριβώς όπως ο χώρος που το υποδέχεται. Δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε με τους τεχνικούς όρους, δουλέψαμε στον αισθησιασμό, στο χρώμα του φωτός και στον τρόπο που σχετίζεται με τις λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής της περιόδου που ο αρχιτέκτονας του μουσείου Τadao Αndo έχει αποκαταστήσει στην παλιά τους δόξα. "

rc2xv4ou.jpeg
Η είσοδος.

Για τη σκάλα, οι αδελφοί Bouroullec έχουν αναρτήσει τρία κατακόρυφα φώτα, που συνδέονται μεταξύ τους και διατάσσονται σε ένα τρίγωνο. Ένας τεράστιος χώρος ανάμεσα στην οροφή και το ισόγειο καλύπτεται από αυτά τα φωτιστικά 17 μέτρων, που εγγυώνται τη μνημειακότητα. «Για αυτούς τους τεράστιους πολυελαίους έχουμε επιλέξει μια πιο ακριβή επεξεργασία για το γυαλί από εκείνο του οριζόντιου φωτός», συνέχισαν οι σχεδιαστές. «Το αλουμίνιο που χρησιμοποιήσαμε είναι πιο ευαίσθητο και λεπτότερο: το γυαλί φυσήθηκε με μεγάλη προσοχή στα καλούπια και προστατεύεται από το μεταλλικό πλέγμα που αποδίδει ένα εντυπωσιακό κελύφος».

h730i5na.jpeg
Η εγκατάσταση στη σκάλα.

Ακόμη και στο εστιατόριο, έναν χώρο σύγχρονου design που δεν έχει την πρόκληση της αντιπαράθεσης με την αρχιτεκτονική της εποχής, ο Ronan και ο Erwan Bouroullec κράτησαν τον διάλογο μεταξύ των αντιθέτων ζωντανό. «Στο εστιατόριο χρησιμοποιήσαμε εν μέρει την ιδέα του κάθετου φωτός, αλλά επίσης δημιουργήσαμε στα ξεχωριστά τραπέζια απλούς, όμορφους λαμπτήρες, οι οποίοι στηρίζονται σε μια βάση από σφυρήλατο σίδερο και λειτουργούν σαν μια μικρή, πολύ soft, επαναφορτιζόμενη πηγή φωτός».

a5nmvvfq.jpeg
Οι καλλιτέχνες στο εστιατόριο του μουσείου.
12table-lamp-ph-tommaso-sartori-7TjJw.jpg
Το εστιατόριο του μουσείου.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες!

Φωτογραφίες: Luca Caizzi | Tommaso Sartori,  Courtesy of Flos©