fbpixel

Search icon
Search
Οι αθεράπευτοι city lovers μας συστήνουν τις πιο ακαταμάχητες γωνιές της Θεσσαλονίκης
CITY VIBES

Οι αθεράπευτοι city lovers μας συστήνουν τις πιο ακαταμάχητες γωνιές της Θεσσαλονίκης

The local experience: Γνωρίστε την πόλη μέσα από ξεχωριστές & ενδιαφέρουσες δράσεις


Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή που οι συνθήκες γύρω μας μεταβάλλονται συνεχώς, βάζουν τη ζωή μας σε fast forward. Πόσες φορές έχουμε προσπεράσει κάποιο ωραίο νεοκλασικό κτίριο στον δρόμο για τη δουλειά ή έτυχε να κοιτάξουμε ψηλά και να παρατηρήσουμε κάποια πράσινη ταράτσα που επιδεικτικά αγνοούσαμε έως τώρα; Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε τη Θεσσαλονίκη αλλιώς; Να γίνουμε για λίγο flâneur στην πόλη μας και να ανακαλύψουμε τις μυστικές γωνιές και ιστορίες της.

Σε αναζήτηση λοιπόν αυτού του city hopper feeling, έψαξα και ανακάλυψα δράσεις για τους αθεράπευτους city lovers και τους nature enthusiasts. Μια βόλτα στο Μοδιάνο και το Καπάνι για να ανακαλύψουμε τις γεύσεις και τα αρώματα της γνήσιας Θεσσαλονίκης, μια ποδηλατική εκδρομή με τα παιδιά ή τους φίλους μας, για να εξερευνήσουμε τα μυστικά της πόλης σε δυο τροχούς ή μια εξόρμηση στον φθινοπωρινό Χορτιάτη για περιπέτεια στη φύση και ζεστό καφέ στο πέτρινο καταφύγιο. 

H Τhessaloniki Walking Tours συνδέει το χθες με το σήμερα με βιωματικούς περιπάτους

thessaloniki-walking-tours-3-Wpb2R.jpg


Ανακάλυψα την πρώτη περιπατητική ομάδα της Θεσσαλονίκης, μερικά χρόνια πριν, το 2015. Τότε μετρούσε ήδη δύο χρόνια λειτουργίας και είχε ως στόχο να αναδείξει άγνωστες ιστορίες της πόλης, καλά κρυμμένες έως τότε, σε δρόμους, πλατείες, γειτονιές, γνωστά και λιγότερο γνωστά μνημεία. Για πρώτη φορά, ο πολιτισμός ξεφεύγει από τους τέσσερις τοίχους ενός μουσείου και αναδεικνύεται στην πιο αυθεντική μορφή του. Ιστορία και τέχνη, γεύσεις και αρώματα του χθες και του σήμερα, μας καλούν να τα ανακαλύψουμε μέσα από άρτια σχεδιασμένους θεματικούς περιπάτους. 

Η Thessaloniki Walking Tours, αποτελείται από μια ομάδα ανθρώπων που ο καθένας ξεχωριστά έχει χαράξει μεγάλη πορεία στο χώρο δραστηριοποίησής του. Ο υποψήφιος διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ, Tάσος Παπαδόπουλος, ο γνωστός δημοσιογράφος Κωστής Ζαφειράκης, η δημοσιογράφος πολιτιστικού ρεπορτάζ Μάγδα Δημάκη, ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης, ο αρχιτέκτονας-μηχανικός Λάζαρος Κατσιάς, είναι μερικά από τα βασικά μέλη, που με τη γνώση και κατάρτισή τους, μας βοηθούν να γνωρίσουμε εις βάθος, το πολυπολιτισμικό παρελθόν και το σύγχρονο παρόν της Θεσσαλονίκης.

Με δικά τους λόγια…

Η δημοσιογράφος και ιδρύτρια της ομάδας Εύη Καρκίτη, μου διηγήθηκε πώς και γιατί δημιούργησε, σε συνεργασία με ανθρώπους που είχαν το ίδιο όραμα, τα τρία καινοτόμα projects βιωματικής ξενάγησης, που χρόνια τώρα μας φέρνουν σε επαφή με την πόλη μας: «Πολιτιστικές διαδρομές, ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τόποι άγνωστοι, καμιά φορά μυστικοί, συναρπαστικές ιστορίες, κάποτε ακόμη και κάτω από τη μύτη μας. Αυτή είναι η φιλοσοφία της Thessaloniki Walking Tours, που ξεκίνησε τις δράσεις της το 2013, έφτιαξε μια δεύτερη ομάδα στην Αθήνα, την Athens Walking Stories και οργάνωσε ένα τμήμα επιμορφωτικών σεμιναρίων και στις δύο πόλεις. Την εποχή του Covid, βρίσκεται και πάλι στο δρόμο, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και ακολουθώντας όλα τα πρωτόκολλα. Παράλληλα, η online δράση της με την πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and the Cat, με ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα διαλέξεων, σεμιναρίων, εικονικών ξεναγήσεων, συναντήσεων και συναρπαστικών συζητήσεων, γύρω από τις ιδέες, τη λογοτεχνία, την τέχνη, τη φιλοσοφία, εστιάζει σε όλα εκείνα που δίνουν στη ζωή μας νόημα».

Τhe virtual local experience…

Η πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and the Cat, αποτελεί το διαδικτυακό παιδί της Thessaloniki Walking Tours και της Athens Walking Stories. Πρόκειται για έναν virtual πολιτιστικό χώρο που προσφέρει διαδικτυακά σεμινάρια με θεματικές γύρω από την τέχνη, την ιστορία, τη λογοτεχνία και την αρχαιολογία, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, ποικίλα αφιερώματα, θεατρικά δρώμενα, μέχρι διανοητικές ξεναγήσεις σε τόπους, πόλεις και σημεία.

Επισκεφθείτε τη σελίδα της ομάδας στο Facebook, και ενημερωθείτε για τις τρέχουσες και προσεχείς εκδηλώσεις!

Εξερευνήστε την πόλη σας σε δυο τροχούς με τη THESSBIKE

21586494-1489726331093886-5765031201764842244-o.jpg


Όλοι έχουμε πετύχει στη πόλη τα stands ενοικίασης της THESSBIKE. Πολύ πιθανό να έχουμε νοικιάσει ήδη κάποιο πατίνι, ηλεκτρικό ποδήλατο ή να έχουμε εξερευνήσει την παραθαλάσσια περιοχή με τους φίλους και την οικογένειά μας. Κάτι που λίγοι γνωρίζουν, είναι πως η εταιρία οργανώνει ειδικά σχεδιασμένες διαδρομές για μαθητές σχολείου. Μάλιστα, κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, για πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους και φετινό σύνθημα «Μετακινήσου Υπεύθυνα», διεξήχθησαν δράσεις για σχολεία στον Δήμο Νεάπολης Συκεών όπου και δραστηριοποιείται ως Δημοτικός Σύμβουλος, ο επιχειρηματίας και ιδρυτής της THESSBIKE, κ. Απόστολος Συμεωνίδης.

Με δικά τους λόγια…

«Η γενικότερη φιλοσοφία μας είναι να ενεργοποιήσουμε τον κόσμο να δει το ποδήλατο ως ένα πραγματικό μέσο μετακίνησης και όχι μόνο ως ένα μέσο αναψυχής ή γυμναστικής. Στην Ευρώπη, πόλεις που ενσωμάτωσαν το ποδήλατο στις ζωές των πολιτών τους, είδαν τεράστια βελτίωση σε θέματα κυκλοφοριακών προβλημάτων, αλλά και σε θέματα ψυχικής υγείας και ισορροπίας των κατοίκων τους. Προσπαθούμε από τη μεριά μας να βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι προς αυτήν την κατεύθυνση», μου εξηγεί ο κ. Συμεωνίδης.

Περισσότερο από ποτέ, είναι η ώρα να μετακινηθούμε υπεύθυνα και κυρίως, οικολογικά! Προσωπικά, όταν ευνοούν οι καιρικές συνθήκες, επιλέγω να κινούμαι αποκλειστικά με ποδήλατο. Αν και υπάρχουν περιορισμοί εντός πόλης και οι ποδηλατόδρομοι δεν έχουν επεκταθεί αρκετά ώστε να καλύπτουν όλες τις περιοχές, με προσοχή και θέληση, μπορεί κανείς να γυρίσει την πόλη πάνω σε δυο τροχούς. Συνιστώ ανεπιφύλακτα τη διαδρομή κατά μήκος της Νέας Παραλίας προς το Παλατάκι (Κυβερνείο) και στάση στα πεύκα πίσω από το στρατόπεδο Κόδρα, με θέα τη Μαρίνα Καλαμαριάς και στο βάθος… τον Όλυμπο!

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας και μάθετε περισσότερα για τις παροχές και δράσεις της!

Mountain Xcursions…για τους λάτρεις της Φύσης και της Περιπέτειας

mountain-xcursions-CuTPg.jpg


Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για εξορμήσεις στη φύση. Οι πρώτες βροχές «ζωντανεύουν» τη χλωρίδα των βουνών που το καλοκαίρι βρίσκεται σε ύπνωση και οι ήπιες θερμοκρασίες καθιστούν την ανάβαση πιο εύκολη και βατή. Αν είστε λάτρεις του trekking, έχω την ιδανική πρόταση για εσάς. Η Mountain Xcursions αποτελείται από έμπειρους οδηγούς και οργανώνει εξορμήσεις ανάβασης κι εκδρομές σε βουνά της Ελλάδας και του εξωτερικού, σχεδιασμένες για να ταιριάζουν στην κάθε εποχή του χρόνου.

Με δικά τους λόγια…

O κ. Παναγιώτης Κόντρας, διαχειριστής και υπεύθυνος της Mountain Xcrusions, μου μίλησε για τις δράσεις και τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε η ομάδα.

«Η Mountain Xcursions ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από περίπου τρεισήμισι χρόνια, από ανθρώπους με μεγάλη εξειδίκευση στις δραστηριότητες βουνού. Με στόχο να προσφέρουμε στους νέους φίλους μοναδικά βιώματα γύρω από το φυσικό και κυρίως το ορεινό περιβάλλον και με κύριο γνώμονα την ασφάλεια αλλά και την ολιστική προσέγγιση των τόπων που εξερευνούν μαζί μας οι επισκέπτες. Έτσι, η ομάδα μας, προσφέρει υψηλής ποιότητας θεματικές δράσεις, με επαγγελματισμό, ως απόρροια της γνώσης των πεδίων δράσης μας, διατηρώντας παράλληλα και ένα μοναδικό κλίμα παρέας. Οι δραστηριότητες μας, καλύπτουν πολλά είδη υπαίθριας ψυχαγωγίας, από την απλή πεζοπορία, την ορεινή πεζοπορία, το rafting, το canyoning, ως τις μεγάλες Αλπικές διασχίσεις και τις αναβάσεις σε υψόμετρο για τους πιο έμπειρους φίλους μας. Στις δράσεις, σχηματίζουμε συνήθως δυο ομάδες, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και οι αρχάριοι αλλά και οι προπονημένοι! Επίσης, διοργανώνουμε εξορμήσεις ανοιχτής συμμετοχής για τη γνωριμία των νέων φίλων μας με το βουνό και με την ομάδα μας. Όλες τις δράσεις μας, συνοδεύουν πιστοποιημένοι συνοδοί βουνού, αλλά και έμπειροι ορειβάτες με αγάπη για το βουνό, έτοιμοι να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε ανάγκη. Οι δραστηριότητες μας, εξελίσσονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κυρίως σε γειτονικές χώρες, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, άγνωστες στο ευρύ κοινό, που μας χαρίζουν την αίσθηση της εξερεύνησης και της περιπέτειας! Έτσι, η παρέα μας μεγαλώνει και κερδίζει ολοένα την αποδοχή των φίλων μας, νέων και παλιών, μέσα σε ένα κοινό όραμα που μοιραστήκαμε μαζί από την αρχή . Την απεριόριστη αγάπη για τη φύση!»

Από τις πρόσφατες εξορμήσεις που ξεχώρισα ήταν η ανάβαση στο ψηλότερο βουνό της Θεσσαλονίκης, με τον ομώνυμο οικισμό, το όρος Χορτιάτη. Ένα μέρος πλούσιο σε χλωρίδα, με οργανωμένα μονοπάτια για κάθε επίπεδο αναβάτη και για όσους καταφέρουν να φτάσουν στην κορυφή, ετοιμαστείτε να συναντήσετε ένα παραμυθένιο δάσος με πλατάνια και να απολαύσετε την πανοραμική θέα από τις «Κεραίες», που κόβει την ανάσα.

Δείτε τις προσεχείς εξορμήσεις πατώντας εδώ

Μy top 3 choices

Έχοντας τη χαρά να συμμετέχω σε κάποιες από τις πιο δημοφιλείς θεματικές της περιπατητικής ομάδας Thessaloniki Walking Tours, ξεχώρισα τρεις διαφορετικές εξορμήσεις τους που με ταξίδεψαν στις γεύσεις, τα αρώματα, την ιστορία του τόπου μας. Δείτε ποιες είναι αυτές παρακάτω: 

1. Γεύσεις και Αρώματα

    Η πρώτη μου επαφή με την ομάδα ήταν σε έναν περίπατο στα πλακόστρωτα δρομάκια των Λαδάδικων και στα θρυλικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, όπου δοκιμάσαμε δεκάδες πιάτα μακεδονίτικης κουζίνας με μοντέρνο twist, cocktail με ginger και σπιτικό σιρόπι λεμονιού, επισκεφθήκαμε ιστορικά στέκια της περιοχής και μάθαμε από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, το ταξίδι των επιχειρήσεών τους, από το τότε μέχρι το σήμερα. Προσωπικά, ξεχώρισα τη συνάντησή μας με τον Θωμά Κοροβίνη, ο οποίος μας ταξίδεψε στα underground Λαδάδικα του ’90, στο σταδιακό transition της περιοχής σε φοιτητικό spot και στο σήμερα, με τις οικογενειακές ταβέρνες και τα cute café, με τον δικό του, γλαφυρό τρόπο. Μία εμπειρία που συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε local flaneur και σε κάθε επισκέπτη που θέλει να γνωρίσει την πόλη, με οδηγούς εκείνους που την ξέρουν καλύτερα από όλους και ζουν όλες τις πτυχές της, κάθε φορά με τον ίδιο ενθουσιασμό.

    2. Στα βήματα του Αριστοτέλη

      Ίσως η αγαπημένη μου από όλες τις εξορμήσεις, το ταξίδι στο τρίτο πόδι Χαλκιδικής, στα Αρχαία Στάγειρα, την πατρίδα του Αριστοτέλη. Ο τόπος αυτός με μάγεψε με το που πάτησα το πόδι μου έξω από το λεωφορείο. Το πρώτο πράγμα που αντίκρυσα ήταν ένα καταπράσινο, απόκοσμα ήρεμο τοπίο. Το πράσινο των πεύκων και το μοβ των λαδανιών σταματούσαν εκεί που άρχιζε το γαλάζιο της θάλασσας. Στο βάθος, διέκρινα το μικρό, ακατοίκητο νησί Κάπρος, που πήρε τη συγκεκριμένη ονομασία λόγω της μορφολογίας του. Η ξενάγηση έγινε από τον Τάσο Παπαδόπουλο, ο οποίος μας οδήγησε στα μονοπάτια των Σταγείρων, στα ευρήματα που κατάφεραν να διασωθούν από τις καταστροφικές επιδρομές επί Βυζαντινών χρόνων, που μας ταξιδεύουν στα Αρχαϊκά, Βυζαντινά και Υστεροκλασικά χρόνια. Κλασικές ελληνιστικές κατοικίες, λείψανα αρχαϊκών κτιρίων, λιθόστρωτοι δρόμοι και δημόσια οικοδομήματα, είναι μερικά από τα διασωθέντα δείγματα. Λίγο πριν το τέλος της ξενάγησης, επισκεφθήκαμε το Άλσος του Αριστοτέλη, σε ένα καταπράσινο πάρκο. Στον περιφραγμένο χώρο, έχουν εγκατασταθεί διαδραστικά όργανα, για να εφαρμόσουμε στην πράξη, φυσικά φαινόμενα για τα οποία γίνονται αναφορές στο σύγγραμμα του «Τα Φυσικά». Για να κλείσει όμορφα η ξενάγησή μας, στα βήματα του Αριστοτέλη, ελαφρώς κουρασμένοι αλλά ανανεωμένοι, επισκεφθήκαμε μία ταβέρνα για ούζο και μεζεδάκι, έχοντας για θέα τον Κόλπο της Ιερισσού.

      3. Επανα – λήψεις: Από το τότε στο τώρα: Θεσσαλονίκη, οδός Ερμού

        Για το τέλος, αφήνω έναν θεματικό περίπατο που είναι σίγουρα στο bucket list μου για αυτόν τον χειμώνα. Ο φωτογράφος Στέργιος Καράβατος, μας μυεί σε έναν συναρπαστικό και πρωτότυπο περίπατο στη διαχρονικά εμπορική οδό Ερμού, όπου με οδηγό φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, επαναλαμβάνουμε με σχολαστική ακρίβεια τις ίδιες λήψεις, ενώνοντας το χθες με το σήμερα. Οι επανα-λήψεις, μας αποκαλύπτουν με τον πιο δημιουργικό, διαδραστικό τρόπο, την ιστορία αυτού του γοητευτικού και ζωντανού δρόμου της πόλης, την ιστορία των κτιρίων και των μνημείων του και φυσικά, τη διαχρονική σχέση εξάρτησης με τους ανθρώπους που τον περπατούν καθημερινά όλα αυτά τα χρόνια. Αν είστε λάτρεις της φωτογραφίας, μάλλον πρέπει να το προσθέσετε κι εσείς στα must-dos της σεζόν.

        Με δεκάδες επιλογές για κάθε εποχή του χρόνου, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να φορέσετε το πιο ξέγνοιαστο χαμόγελό σας και να απολαύσετε το φθινοπωρινό σκηνικό της ελληνικής φύσης. Όποια και αν είναι η επιλογή σας, να θυμάστε πως όσο κι αν μας κερδίζει η ρουτίνα, το χρωστάμε στον εαυτό μας να ξεφεύγουμε μια στο τόσο από τα τετριμμένα, να αλλάζουμε οπτική απέναντι σε ό,τι γνωρίζουμε και να γινόμαστε, έστω και για λίγο, ταξιδιώτες στην πόλη μας.