fbpixel

Search icon
Search
Oι αεροσυνοδοί της AEGEAN και της Olympic Air μοιράζονται μαζί μας το συναρπαστικό επάγγελμα που τους γεμίζει την καθημερινότητα με απίστευτες εμπειρίες
MAGAZINE

Oι αεροσυνοδοί της AEGEAN και της Olympic Air μοιράζονται μαζί μας το συναρπαστικό επάγγελμα που τους γεμίζει την καθημερινότητα με απίστευτες εμπειρίες

Λίγο πριν επιβιβαστούν στις πτήσεις τους συναντιούνται στο lounge για τους εκτός Schengen προορισμούς του «Ελευθέριος Βενιζέλος»


Από μικρά κορίτσια, οι περισσότερες έχουμε ονειρευτεί να γίνουμε αεροσυνοδοί. Γιατί, στα μάτια μας, το επάγγελμα αυτό φαντάζει μια εμπειρία ζωής, μια ευκαιρία να βιώσουμε τη γοητεία του αεροπλάνου και την προοπτική του να ταξιδέψουμε σε όλον τον κόσμο. Για όσες γυναίκες έχουν ακολουθήσει αυτόν τον στόχο, η ζωή τούς επιφυλάσσει μοναδικές περιπέτειες, ευχάριστες εκπλήξεις, ιδιαίτερες προκλήσεις, όπως και αμέτρητες ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Στους αιθέρες, ως πολυδιάστατες επαγγελματίες που είναι, γίνονται hostesses, νοσοκόμες, ψυχολόγοι, μητέρες σε παιδιά που πετούν για πρώτη φορά μόνα τους, συνοδοί σε ηλικιωμένους ή αρρώστους που χρειάζονται βοήθεια. Ικανές να διαχειριστούν οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση, εναλλάσσουν θεαματικά τους ρόλους τους, φροντίζοντας υπεύθυνα για την άνεση και την ασφάλεια των επιβατών, διατηρώντας την ηρεμία και την τάξη στην καμπίνα.

Τόσο υπέροχα αντιμετωπίζουν την κάθε μέρα που, όπως τις γνώρισα, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πως η ευτυχία είναι πραγματικά ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους! Βέβαια, τη συγκεκριμένη ομάδα αεροσυνοδών τη γεμίζει όσο τίποτα το ίδιο το περιβάλλον εργασίας της, η οικογένεια της AEGEAN, στην οποία βρήκαν μια τεράστια αγκαλιά για να ακολουθήσουν κάθε επιθυμία τους.

aegean-diversity-004-as-oe2KR.jpg
Γεωργία Πνευματικάτου, Κατερίνα Θωμαδάκη, Έφη Βαρβία, Μαρία Κατσούφη, Ιωάννα Πετρούλια

Η Εμπειρία της AEGEAN

Η δουλειά τους θα μου πουν πως είναι μια συνεχής εξερεύνηση, μια διαρκής ανακάλυψη τόσο των πολιτισμών και των ανθρώπων όσο και του ίδιου τους του εαυτού. Με την ευελιξία, την ανθεκτικότητα και την αφοσίωση να αποτελούν μερικά από τα χαρακτηριστικά που αναπτύσσουν κατά την πορεία της καριέρας τους, ζουν μια ζωή γεμάτη εκπλήξεις και επιβραβεύσεις. Ειδικά στην Aegean, το επάγγελμά τους αποκτά μια ιδιαίτερη αξία, μιας και η εταιρία προσφέρει ένα από τα πιο φιλόξενα και υποστηρικτικά περιβάλλοντα εργασίας, παρέχοντας συνεχώς πολύτιμες γνώσεις και εφόδια που τις βοηθούν να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους. Η εκπαίδευση μιας αεροσυνοδού εδώ δε σταματά ποτέ, ενώ το πάθος της για τα ταξίδια ενισχύεται συνεχώς, αφού ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα είναι η ευκαιρία για επισκέψεις ακόμα και στους πιο περίεργους προορισμούς.

Μαζί Σε Έναν Κόσμο Σε Κίνηση

Η Έφη Βαρβία, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Πληρωμάτων καμπίνας, ξεκίνησε να εργάζεται στην AEGEAN από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής της, το 1999. Η ίδια έχει βάλει το λιθαράκι της στην κολοσσιαία ανάπτυξη της εταιρίας, κάνοντας σήμερα τη διαφορά μέσα από το τμήμα της που μαζί με την έμπειρη εκπαιδευτική ομάδα που διαθέτει δημιουργούν μια κουλτούρα επαγγελματισμού και φιλοξενίας. «Με κέρδισε τόσο πολύ το αεροπλάνο, η εναλλαγή των προσώπων, η επαφή με τους επιβάτες και το δέσιμο που έχουμε ως πλήρωμα. Προηγουμένως δούλευα σε άλλες δύο εταιρίες, όμως η οργάνωση της AEGEAN από την αρχή, η αίσθηση του επαγγελματισμού, με εξέπληξε». Με την Ιωάννα Πετρούλια, που άρχισε εξίσου τα πτητικά της καθήκοντα από μικρή ηλικία και τώρα ανήκει στο cabin crew management, συναντήθηκαν το 2001. «Η AEGEAN είναι μια εταιρία η οποία έχει διακριθεί και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ως η καλύτερη, κι εμείς αυτήν τη δυναμική που έχει την αντιλαμβανόμαστε καθημερινά μέσα από τον τρόπο που είναι οργανωμένη και λειτουργεί, αλλά και μέσα από τις αμέτρητες ευκαιρίες που μας χαρίζει. Είδα από την αρχή ότι, ερχόμενη εδώ, μπορώ να εξελιχθώ σε πολλά περισσότερα απ’ όσα φανταζόμουν. Ήταν εκπληκτικό το πόσο γρήγορα έδεσε αυτό που σήμερα ονομάζουμε “οικογένεια της Aegean” και πώς αυτό μεταλαμπαδεύτηκε και στις επόμενες γενιές που ήρθαν», θα μου τονίσει.

Ένα Ταξίδι Ζωής

Αυτός ο κόσμος πάνω από τα σύννεφα έχει και προκλήσεις, για τις οποίες συζητήσαμε με τις νεότερες της ομάδας. Η Μαρία Κατσούφη, που εργαζόταν ήδη στην Goldair για να συνειδητοποιήσει πως ο χώρος του αεροδρομίου είναι αυτός στον οποίο ανήκει, αναφέρει πως οι αεροσυνοδοί καλούνται συνολικά να διαχειριστούν τη συνεχή εναλλαγή συνεργατών, τη συναναστροφή με πολύ κόσμο, τα ιδιόρρυθμα ωράρια, την εργασία τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. «Έτσι, όμως, δε θα βιώσουμε ποτέ τη ρουτίνα της καθημερινότητας, ενώ τα θετικά που λαμβάνουμε είναι πολλά περισσότερα. Αρχικά, γνωρίζουμε πολύ καλούς συναδέλφους και δενόμαστε άμεσα μαζί τους, έχουμε τη δυνατότητα διαμονής σε προορισμούς που δεν είχαμε σκεφτεί ότι θα βρεθούμε, δωρεάν εισιτήρια για να γνωρίσουμε όλον τον κόσμο, καλές απολαβές. Ακόμα, μαθαίνουμε να είμαστε υπερβολικά συνεπείς, όπως και να φροντίζουμε την υγεία μας συνέχεια, καθώς νοιαζόμαστε να μην επιβαρύνουμε το πρόγραμμα των συναδέλφων», συμπληρώνει.

Η ευελιξία, η ψυχραιμία και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων είναι δεξιότητες που αναπτύσσονται και τελειοποιούνται με την εμπειρία, όπως υποστηρίζει η Γεωργία Πνευματικάτου, που εδώ και 3 χρόνια ανήκει στο δυναμικό της AEGEAN. Για την ίδια, παρά τις δυσκολίες, η καριέρα μιας αεροσυνοδού είναι πλούσια σε ανταμοιβές: «Σε αυτό που επιμένω είναι στο συναίσθημα της ασφάλειας που νιώθουμε μεταξύ μας τα πληρώματα. Η δουλειά μας είναι απρόβλεπτη, το περιβάλλον είναι τόσο δυναμικό που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να προκύψει κάτι. Το να ξέρεις ότι μπορείς να στηριχθείς στους συναδέλφους σου -από τον πιο μεγάλο στον πιο μικρό- είναι ένα προνόμιο. Γινόμαστε ομάδα, γιατί όλοι έχουμε περάσει από την ίδια εκπαίδευση και ακολουθούμε διαδικασίες. Οπότε ο καθένας αναλαμβάνει τον ρόλο του απρόσκοπτα, ακόμα κι αν δεν έχει γνωριστεί με τον άλλον ποτέ. Κι αυτό είναι μαγικό».

Στον πρώτο μόλις χρόνο της στην Olympic Air, θυγατρική της AEGEAN, η 24χρονη Κατερίνα Θωμαδάκη, με την οικογένειά της να της έχει περάσει το μικρόβιο της αεροπορίας, λάτρεψε τη δουλειά της όταν κατάλαβε πως κάθε μέρα έχει και κάτι νέο να της προσφέρει. «Διαφορετικά πληρώματα, κυβερνήτες, προορισμοί. Μόνο οι διαδικασίες του αεροσκάφους παραμένουν ίδιες και ο έλεγχος της καμπίνας. Είναι ένα επάγγελμα που φέρνει την ισορροπία στη ζωή μας, γιατί μπορεί κάποιες μέρες να είναι απαιτητικές, αλλά μπορεί για κάποιες άλλες να μη χρειαστεί να εργαστείς, ενώ η ελευθερία που αισθάνεσαι στον αέρα είναι απλά ένα απερίγραπτο συναίσθημα», αναφέρει.

aegean-diversity-013.jpg
Έφη Βαρβία, Ιωάννα Πετρούλια, Γεωργία Πνευματικάτου, Κατερίνα Θωμαδάκη, Μαρία Κατσούφη

Η Μεγάλη Ανταμοιβή

Στη συζήτησή μας, αποκαλύπτουν πως την εικόνα ότι είναι συνεχώς alert αναφορικά με τις απαιτήσεις ασφαλείας την κρατούν για τους εαυτούς τους, μιας και στόχος τους είναι το ταξίδι να είναι όσο πιο ευχάριστο γίνεται. Η AEGEAN, άλλωστε, προσφέρει ένα από τα πιο φιλόξενα και υποστηρικτικά περιβάλλοντα εργασίας, παρέχοντας όχι μόνο στήριξη και βοήθεια σε όλες τις εργαζόμενες που επιθυμούν να «μεγαλώσουν» τις οικογένειές τους, αλλά και όλες τις πολύτιμες γνώσεις και εφόδια που τις βοηθούν να αναπτύσσουν δεξιότητες που δεν πίστευαν ότι έχουν, καθώς καλούνται να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Με μια βαλίτσα στο χέρι, τώρα, είναι έτοιμες να πετάξουν για την επόμενη μεγάλη τους περιπέτεια!

Η AEGEAN κλείνει φέτος 25 χρόνια λειτουργίας, αναζητά διαρκώς νέες και νέους που επιθυμούν να εργαστούν ως αεροσυνοδοί (αποστολή βιογραφικών στο humanresources@aegeanair.com) και σύντομα θα εγκαινιάσει το πρώτο σύγχρονο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα.

Κεντρική φωτογραφία; Aπό αριστερά: Κατερίνα Θωμαδάκη, Έφη Βαρβία, Γεωργία Πνευματικάτου, Μαρία Κατσούφη, Ιωάννα Πετρούλια

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ – POV STUDIO

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2024