fbpixel

Search icon
Search
Οι 7 τύποι ξεκούρασης και πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε περισσότερο
WELLNESS

Οι 7 τύποι ξεκούρασης και πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε περισσότερο

Επενδύστε στον εαυτό σας προσφέροντάς του το κατάλληλο resting time!


Όταν σκέφτεστε την ξεκούραση, μπορεί να φαντάζεστε έναν υπνάκο το Σάββατο, ένα βράδυ της Παρασκευής ή ένα ρεπό από τη δουλειά. Με άλλα λόγια, ένα σωρό ώρες χαλάρωσης ή/και ύπνου. Αν και τίποτα δεν είναι καλύτερο από τη σωματική ξεκούραση, η ιδέα ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν επτά διαφορετικοί τύποι ξεκούρασης απογειώνεται στο TikTok.

Παρόλο που κάποιοι τύποι ξεκούρασης μπορεί να ξεχωρίζουν περισσότερο - και μπορεί να αποζητάτε έναν ή δύο πιο συχνά από τους άλλους - η ιδέα είναι ότι όλοι μαζί παίζουν ρόλο στο πώς αισθάνεστε καθημερινά. Όταν δεν αφιερώνετε χρόνο για να ξεκουραστείτε σωματικά, ψυχικά, κοινωνικά κ.λπ. μπορεί τελικά να αρχίσετε να βιώνετε τα συμπτώματα της εξουθένωσης, όπως χρόνια κόπωση, ευερεθιστότητα και έλλειψη επιθυμίας να κάνετε πράγματα, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. 

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους επτά τύπους ξεκούρασης, τους τρόπους ερμηνείας τους και πώς να αποκτήσετε περισσότερο από τον καθένα.

1. Σωματική ξεκούραση

Τι είναι: Η σωματική ανάπαυση είναι η πράξη της αναζωογόνησης του σώματος και των επιπέδων ενέργειάς σας με ύπνο και ξεκούραση. 

Γιατί είναι σημαντική:
Η σωματική ξεκούραση βοηθά το σώμα σας να λειτουργεί αποτελεσματικά και σας επιτρέπει να διατηρήσετε ένα βασικό επίπεδο για να συμμετέχετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Επίσης, σας αποτρέπει από το να φθαρείτε και να αρρωστήσετε.

Σημάδια που δείχνουν ότι τη χρειάζεστε:
Θα είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεστε περισσότερη σωματική ξεκούραση όταν είστε κουρασμένοι, υποτονικοί, ζαλισμένοι ή αν έχετε μυϊκή ένταση.

Πώς να την αποκτήσετε:
Πάρτε μια δόση σωματικής ξεκούρασης ακούγοντας το σώμα σας κάθε φορά που είστε κουρασμένοι - ή, ακόμα καλύτερα, πριν κουραστείτε. Κοιμηθείτε περισσότερο, προσθέστε ημέρες ξεκούρασης μεταξύ των προπονήσεων και να πάρτε ρεπό όποτε είναι δυνατόν. 

shutterstock-1114940525.jpg

2. Ψυχική ξεκούραση

Τι είναι: Η ψυχική ανάπαυση έχει να κάνει με το να δώσετε στον εγκέφαλό σας ένα διάλειμμα.

Γιατί είναι σημαντική: Το να δίνουμε στο μυαλό μας την ευκαιρία να απενεργοποιηθεί, σημαίνει πως του δίνουμε χώρο για σαφήνεια. 

Σημάδια που δείχνουν ότι τη χρειάζεστε: Ξεκουραστείτε ψυχικά αν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε ή νιώθετε εύκολα απογοητευμένοι.

Πώς να την αποκτήσετε: Αποχωρήστε από μια εργασία, πάρτε λίγο αέρα και επιστρέψτε σε αυτήν μόλις αναζωογονηθείτε. Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε τα πνευματικά σας αποθέματα, ορίζοντας ένα πρόγραμμα ύπνου και αντιμετωπίζοντας μεθοδικά μια to-do list.

3. Κοινωνική ξεκούραση

Τι είναι: Η κοινωνική ξεκούραση έχει να κάνει με την εξεύρεση μιας ισορροπίας μεταξύ του να βρίσκεσαι κοντά σε άλλους και να φροντίζεις να έχεις χρόνο για τον εαυτό σου.

Γιατί είναι σημαντική: Όλοι μας χρειαζόμαστε χώρο για να επεξεργαστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας ιδιαιτέρως χωρίς την επιρροή των άλλων. Η κοινωνική ξεκούραση σας επιτρέπει να επανασυνδεθείτε με νόημα με τον εαυτό σας καθώς και με την κοινότητά σας.

Σημάδια που δείχνουν ότι το χρειάζεστε: Μπορεί να χρειάζεστε ένα διάλειμμα από τις συναναστροφές αν ενοχλείστε εύκολα από τους άλλους, αν συμμετέχετε μόνο εν μέρει στις αλληλεπιδράσεις ή αν βρίσκετε τον εαυτό σας να αποφεύγει τις κοινωνικές καταστάσεις.

Πώς να το αποκτήσετε: Αν κάνετε πάρα πολλά ανάμεσα στη δουλειά, τους φίλους, τις σχέσεις και τον εθελοντισμό, προσπαθήστε να τα περιορίσετε. Θα σας βοηθήσει επίσης να προγραμματίσετε "you time" στην εβδομάδα σας. 

shutterstock-2056168064.jpg

4. Πνευματική ξεκούραση

Τι είναι: Η πνευματική ανάπαυση έχει να κάνει με τη δημιουργία χώρου που σας επιτρέπει να βρείτε νόημα σε αυτό που κάνετε.

Γιατί είναι σημαντική: Μας βοηθά να ασχοληθούμε με βαθιά υπαρξιακά ερωτήματα σχετικά με το τι έχει σημασία για εμάς και ποιος είναι ο σκοπός μας.

Σημάδια που δείχνουν ότι το χρειάζεστε: Πιθανόν να χρειάζεστε περισσότερη πνευματική ανάπαυση, αν νιώθετε ότι απλά περνάτε τις κινήσεις σας ή αν η ζωή σας μοιάζει στάσιμη. Το ίδιο ισχύει και αν αισθάνεστε λίγο άδειοι ή αν δεν ξέρετε τι να κάνετε στη συνέχεια.

Πώς να το αποκτήσετε: Δοκιμάστε το διαλογισμό, εξασκηθείτε στη γιόγκα, διαβάστε βιβλία για θέματα που σας ενδιαφέρουν ή να μιλήστε με έναν μέντορα ή θεραπευτή.

5. Δημιουργική ξεκούραση

Τι είναι: Η δημιουργική ανάπαυση επιτρέπει το "παιχνίδι" και το χώρο για τη δημιουργία

Γιατί είναι σημαντική: Αυτό το είδος ξεκούρασης σας βοηθά να επιλύσετε προβλήματα και να αισθανθείτε πιο συντονισμένοι με ένα έργο ή έναν στόχο πάνω στον οποίο εργάζεστε. Είναι επίσης διασκεδαστικό! 

Σημάδια που δείχνουν ότι το χρειάζεστε: Παρατηρήστε την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε ένα δημιουργικό μπλοκάρισμα, θα νιώσετε ότι έχετε κολλήσει πριν ξεκινήσετε ένα έργο ή θα αντιμετωπίσετε αυτοαμφισβήτηση.

Πώς να το αποκτήσετε: Ξεκουραστείτε δημιουργικά αποχωρώντας από ένα έργο, όπως το βιβλίο που δουλεύετε. Πηγαίνετε μια βόλτα, αδειάστε το κεφάλι σας από σκέψεις και δώστε στον εγκέφαλό σας ένα διάλειμμα. Έτσι, σύντομα θα ξαναβρείτε τη δημιουργικότητά σας.

6. Αισθητηριακή ξεκούραση

Τι είναι: Η αισθητηριακή ανάπαυση σχετίζεται με τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Παραδείγματα αποτελούν οι δυνατοί θόρυβοι από την κυκλοφορία, οι εισερχόμενες ειδοποιήσεις στο κινητό και η δυνατή τηλεόραση.

Γιατί είναι σημαντική: Μας επιτρέπει να ανακτήσουμε τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο βιώνουμε τον κόσμο μας. 

Σημάδια που δείχνουν ότι το χρειάζεστε: Όταν νιώσετε καταβεβλημένοι, κουρασμένοι και αγχωμένοι.

Πώς να το αποκτήσετε: Μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την αισθητηριακή υπερδιέγερση κάνοντας ασκήσεις γείωσης, όπως η αργή αναπνοή, απομακρύνοντας τον εαυτό σας από διεγερτικά περιβάλλοντα ή δίνοντας στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να μείνετε μόνος.

7. Συναισθηματική ξεκούραση

Τι είναι: Η συναισθηματική ανάπαυση έχει να κάνει με την ικανότητά μας να νοιαζόμαστε. 

Γιατί είναι σημαντική: Η συναισθηματική ξεκούραση επηρεάζει την ικανότητά σας να σχετίζεστε με τους άλλους με υγιή τρόπο.

Σημάδια που δείχνουν ότι το χρειάζεστε: Μπορεί να βιώνετε συναισθηματική εξουθένωση αν αισθάνεστε μουδιασμένοι, ανυπόμονοι με τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή αν είστε πιο επικριτικοί γενικά.

Πώς να το αποκτήσετε: Γράψτε ημερολόγιο, μιλήστε με έναν καλό φίλο, επεξεργαστείτε τις σκέψεις σας σε θεραπεία και καταγράψτε τα συναισθήματά.