fbpixel

Search icon
Search
Οι 4+1 τακτικές των επιτυχημένων ηγετών που οφείλετε να ακολουθήσετε
WELLNESS

Οι 4+1 τακτικές των επιτυχημένων ηγετών που οφείλετε να ακολουθήσετε

Αυξήστε την ευγνωμοσύνη και την παραγωγικότητά σας με απλά tricks


Μια από τις κυριότερες συμπεριφορές των ανθρώπων που γνωρίζουν να εκτιμούν τα στελέχη και τους εργαζόμενους των εταιριών στις οποίες εργάζονται είναι το γεγονός πως έχουν μάθει να εκφράζουν έμπρακτα -ή μη- την ευγνωμοσύνη τους. Εάν και αυτό φαίνεται δεδομένο, η αλήθεια είναι πως οι συγκεκριμένοι team-leaders δε δείχνουν την εκτίμησή τους μονάχα όταν κάποιος πετύχει κάτι μεγάλο αλλά και σε εκείνες τις περιστάσεις κατά τις οποίες κατανοούν πως οι μικρές προσπάθειες κάνουν τη διαφορά. Φυσικά, αναφερόμαστε σε όλα αυτά τα καθημερινά tasks που φέρνετε κι εσείς εις πέρας και θεωρούνται δεδομένα. Όταν δηλαδή τελειώνετε τις αναφορές τους πριν το deadline, όταν κλείνετε μια συμφωνία με έναν πελάτη αλλά κι εκείνες τις φορές που είστε τυπικοί σε οτιδήποτε και αν σας αναθέσουν. Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, οι άνθρωποι που περνούν την καθημερινότητά τους σε ένα τέτοιο περιβάλλον παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά ευγνωμοσύνης και στην υπόλοιπη ζωή τους, βελτιώνοντας κατά συνέπεια όλες τις κοινωνικές επαφές τους.

Παρακάτω θα ανακαλύψετε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε κι εσείς -σε όποια θέση και αν βρίσκεστε- να κάνετε μια μικρή αλλαγή στο εργασιακό σας περιβάλλον.
auksisi-paragogikotitas-grafeio-2.jpg

1. Ζητήστε από τα μέλη της ομάδας σας να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον

Πριν από κάθε meeting μπορείτε να αφιερώνετε λίγο χρόνο με τους συναδέλφους σας έτσι ώστε να εκφράζετε μεταξύ σας όλα όσα σας κάνουν να νιώθετε ευγνώμονες που ανήκετε σε αυτή την ομάδα. Μπορεί αυτή η διαδικασία να σας μοιάζει περίεργη στην αρχή αλλά η αλήθεια είναι πως με τον καιρό θα γίνει η αγαπημένη σας συνήθεια. Όσο περιττό και αν σας ακούγεται, είναι σημαντικό να «δείτε» μέσα από τα μάτια των άλλων το ευρύ φάσμα των δυνατοτήτων που έχετε και να εκτιμήσετε κι εσείς οι ίδιοι τα δικά σας ταλέντα. Μάλιστα, με αυτό τον τρόπο θα ανακαλύψετε μεταξύ σας ακόμη περισσότερα κοινά ενδιαφέροντα, οικοδομώντας ένα πραγματικό συναδελφικό κλίμα.

2. Συζητήστε μεταξύ σας όλα όσα υλοποιείτε

Χωρίς να προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε και φυσικά χωρίς καμία διάθεση επίδειξης είναι σημαντικό να ξεκινήσετε να συζητάτε με τους ανώτερούς σας αυτά που πετυχαίνετε. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να γράφετε κάθε εβδομάδα ένα email με τις δικές σας προσωπικές νίκες και με τον τρόπο με τον οποίο αυτές πραγματοποιούνται. Αν και αυτό μπορεί να μη σας έχει ζητηθεί, είναι καλό να δημιουργείτε το προσωπικό σας αρχείο έτσι ώστε να βλέπετε πως φτάνετε στο σημείο να ολοκληρώσετε κάθε εργασία. Αυτό, θα σας ενισχύσει και φυσικά αν ξεκινήσετε να το μοιράζεστε με τους ανθρώπους της ομάδας στην οποία ανήκετε θα πάρετε ιδέες και θα γίνετε ακόμη καλύτεροι μέσα από τις σκέψεις των άλλων. Μάλιστα, αν μπορέσετε να περάσετε αυτή την ιδέα και σε ολόκληρη την εταιρία τότε θα κατανοήσετε τα πραγματικά οφέλη του team-playing νιώθοντας όλο και περισσότερο περήφανοι αλλά κι ευγνώμονες καθώς με τον καιρό το «εγώ» θα γίνει «εμείς».

auksisi-paragogikotitas-grafeio.jpg
3. Ορίστε στόχους και θέστε το «έπαθλο»

Αντί να εστιάζετε μόνο στους μεγάλους στόχους της εταιρίας, μπορείτε να αρχίσετε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας ακόμη και για όλα τα μικρά checks που βάζετε μέσα στην εβδομάδα. Ξεκινήστε από την επόμενη Κυριακή κρατώντας ένα ημερολόγιο με αυτά που έχετε ως στόχο τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο και «πείτε» στον εαυτό σας πως οφείλει να είναι περήφανος όταν θα τα καταφέρει. Ακόμη, λοιπόν, και αν δε λαμβάνετε από τους ανώτερούς σας αυτή την επιβράβευση θα πρέπει να μάθετε πώς να γίνετε οι ίδιοι ο άνθρωπος που θα λειτουργεί υπέρ σας. Αν και στην αρχή θα σας μοιάζει δύσκολο, με τη συνεχή προσπάθεια και με τις μέρες μπροστά στον καθρέφτη να περνούν ενώ εσείς επαναλαμβάνετε πως «θα τα καταφέρετε πάση θυσία» όλα θα μοιάζουν λίγο πιο εύκολα.

4. Δώστε σημασία σε όσους έχουν πρωτοποριακές ιδέες

Οι έξυπνοι ηγέτες αντιλαμβάνονται ότι οφείλουν να προωθούν και να επιβραβεύουν τις ιδέες των εργαζομένων τους εάν θέλουν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και αυτό σημαίνει ότι η δημιουργικότητα πρέπει πάντα να αναγνωρίζεται. Έτσι, είτε είστε στη θέση τους, είτε βρίσκεστε στην αντίθετη πλευρά καλό θα ήταν να κινείστε έξυπνα ακούγοντας όλους όσους έχουν να σας πουν κάτι καινοτόμο. Κατανοώντας πως μέσα από αυτούς τους ανθρώπους κι εσείς οι ίδιοι θα εξελιχθείτε πρέπει να μην αντιλαμβάνεστε αυτές τις προσπάθειες ανταγωνιστικά αλλά να γίνεστε ένα μαζί τους. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα συμβιώνετε με τους συναδέλφους σας σε ένα καλύτερο κλίμα αλλά θα βοηθάτε και στην προώθηση των συμφερόντων της εταιρίας.

auksisi-paragogikotitas-grafeio-1.jpg

5. Ρωτήστε για τα tips παραγωγικότητας

Όπως και με τις καινοτόμες ιδέες έτσι και με την παραγωγικότητα, οι άνθρωποι που μπορούν να κρατήσουν τη σωστή ισορροπία πετυχαίνουν να φέρουν εις πέρας όλα όσα προσπαθούν. Για αυτό τον λόγο ένας σωστός ηγέτης προσπαθεί να εμπνευστεί από όλα τα tricks που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που έχει στην επίβλεψή του. Ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρωτήσετε τους συναδέλφους σας αν υπάρχει κάτι το οποίο τους βοηθάει να οργανώνουν καλύτερα τη μέρα τους. Αυτό για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η to-do λίστα από το προηγούμενο βράδυ ή ακόμη και o διαλογισμός στο γραφείο.